Nieuwsarchief

Brandweerwedstrijden Oldebroek: korps Elspeet wint

De brandweerwedstrijden in Oldebroek van afgelopen zaterdag is door korps Elspeet gewonnen. De wedstrijdploeg van Elspeet wist het meeste aantal punten te krijgen tijdens het scenario en eindigde daarmee bovenaan de lijst. Tweede werd korps Buren, zij zijn net als Elspeet door naar de volgende ronde in de Gewestelijke Hoofdklasse.

Het scenario van de brandweerwedstrijden in Oldebroek was als volgt: langs het parcours van een wielerronde was een keukenbrand gemeld in een gebouw. De eerste blusploeg ter plaatse (korps Oldebroek) zag, dat een chauffeur van een koersauto de dranghekken was ingereden, vermoedelijk doordat hij afgeleid was. De bevelvoerder van de eerste blusploeg (de 110) vroeg aan de meldkamer of de tweede blusploeg (de 120) ingezet kon worden op het bevrijden van de slachtoffers die betrokken waren bij het ongeval met de volgauto. Bij aankomst van de tweede blusploeg (en dus de wedstrijdploeg) moesten de brandweermannen eerst omgaan met de chaos op en rondom het incident. Naast de wielrenners die vrolijk doorfietsten, was er ook chaos door een 'lichtelijk hysterische' omroeper met microfoon. De bedoeling was dat er rondom het incident eerst een veilige werkruimte werd gecreƫerd en dat er ingeschat werd welke slachtoffers als eerste hulp nodig hadden.

De bevelvoerder van de 120 moest GRIP 1 (of hoger) maken, zodat de overige officieren van de politie, GHOR, Bevolkingszorg etc. ook ter plaatse zouden komen. Er zou onder andere COPI overleg worden gevoerd. Ondertussen moesten de manschappen de slachtoffers bevrijden: enkele lagen onder hekken of onder de auto, eentje had een hekwerk door zijn been heen gekregen en ook de chauffeur van de volgauto moest eruit worden gehaald. Op het moment dat het laatste slachtoffer onder de auto vandaan werd gehaald, meldde de 110 dat de keukenbrand geblust was en dat men op verkenning ging op de eerste etage. Daar aangekomen werd de rook dikker en steeg de temperatuur erg snel. Gevolg: een explosie. De enorme knal werd door alle blusploegen opgemerkt en al snel moest er geschakeld worden van een hulpverleningsinzet naar een brandinzet. Van de eerste blusploeg bleken onder andere de bevelvoerder en twee manschappen vermist te zijn. Omdat het een TS-4 betrof (4 manschappen op de wagen), was alleen de pompbediende nog aanwezig buiten. Deze wilde ook graag mee naar binnen, maar moest tegen worden gehouden door de bevelvoerder van de tweede blusploeg. Omdat er vanwege een grote natuurbrand op de Veluwe (zogenaamd) lange aanrijtijden waren voor de ondersteunende blusploegen, moest de tweede blusploeg zelf op verkenning en op zoek naar de vermiste manschappen. Deze werden uiteindelijk boven in een zaal gevonden en konden stuk voor stuk (of zoals bij een enkele wedstrijdploeg: allemaal tegelijk) mee naar buiten genomen. Daarna was het inpakken en wegwezen.

De uitslag van de brandweerwedstrijden was als volgt:

1. Elspeet (Noord- en Oost Gelderland)
2. Buren (Gelderland-Zuid)*
3. Graft de Rijp (Noord Holland Noord)
4. Zaltbommel (Gelderland-Zuid)
5. Zaandijk (Zaanstreek-Waterland)
6. 's-Gravenzande (Haaglanden)
7. Bakel (Brabant-Zuidoost)

* = niet aanwezig op de prijsuitreiking i.v.m. een tweede wedstrijd die dag

De wedstrijdploeg van brandweer Kesteren (Gelderland-Zuid) heeft vrijdagavond voorgespeeld.
Locatie Reageren 3.610x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Oldebroek:

Brand in stapel poetsdoeken in garagebedrijf in Oldebroek
Automobiliste botst tegen geparkeerde voertuigen op de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek
Brandweer uren druk met flinke bosbrand langs de Bovendwarsweg bij Oldebroek
Het weer in Wezep
Regen 6,8°C
N 9,7km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier