Nieuwsarchief

Een klein overzicht van de stormschades in onze regio

De storm van donderdag heeft op de Noord-Veluwe en in de omgeving van Kampen flink huis gehouden. In de loop van de ochtend begon de wind flink aan te trekken en rond half twaalf bereikte de storm bij ons het hoogtepunt. Op mijn eigen weerstation werd een windstoot geregistreerd van 109,4km/h om 11.28u, de zwaarste windstoot die ik tot nu toe op mijn weerstation heb gemeten. Het aantal stormschade meldingen begon in de loop van de ochtend dan ook flink toe te nemen, tot op een gegeven moment elke minuut wel een stuk of 10 - 15 meldingen binnenkwamen voor de diverse brandweerkorpsen in onze regio's.

Bijzonderheden die ik tijdens mijn rondjes door de regio ben tegengekomen zijn de volgende:

- Op de Frieseweg tussen Kampen en Ens waaide een aanhanger van een vrachtwagen om. De trailer raakte daarbij een auto van een rijschoolhouder. De twee inzittenden, de leerling en de rijschoolhouder, zijn nagekeken door ambulancepersoneel maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis. De auto liep behoorlijk forse schade op, het dak van de auto was helemaal ingedeukt.

- In Wezep was het levensgevaarlijk voor fietsers en voetgangers om over de fietspaden van de Stationsweg te gaan, omdat bij het station en bovenop de bult vlakbij de kruising met de Hessenweg diverse grote takken van de bomen afbraken. Even verderop op de Leemculeweg richting Hattem lagen meerdere bomen over de weg.

- De Zuiderzeestraatweg bij Hattem werd tussen Zwolle en Hattemerbroek afgesloten vanwege een viertal grote bomen die omgewaaid waren. Het verkeer kon geen gebruik maken van de weg tussen de kruising met de Geldersedijk en de Hilsdijk/Oostersedijk. De brandweer van Hattem is van 12.00 tot 15.00u bezig geweest om de bomen te verwijderen.

- Op de A28 tussen knooppunt Hattemerbroek en Zwolle-Zuid belandde een bakwagen op zijn kant. Ondanks waarschuwingen van een een weginspecteur van Rijkswaterstaat en van de baas ging de bestuurder van de bakwagen toch de snelweg op. Zijn actie kwam hem duur te staan: zijn bakwagen kantelde net nadat hij de brug over de IJssel over was. De schade aan de wagen was groot, maar ook de vangrail raakte beschadigd en moest worden vervangen. Omdat het in eerste instantie nog te hard waaide moest de berging worden uitgesteld totdat de wind was gaan liggen. De berging begon uiteindelijk rond tien voor vier. Drie van de vier rijstroken op de rijbaan richting Zwolle moesten worden afgesloten. Ook een rijstrook op de rijbaan richting knooppunt Hattemerbroek moest worden afgesloten, omdat de vangrail moest worden vervangen. Het zorgde voor het tweede verkeersinfarct op de Noord-Veluwe deze week, want het verkeer op de binnenwegen liep weer muur- en muurvast. Pas tegen zes uur kon de weg weer volledig vrijgegeven worden.

- De Groote Woldweg tussen Oosterwolde en Noordeinde is een groot deel van de dag afgesloten geweest vanwege diverse omgewaaide bomen of bomen die dreigden om te waaien. De brandweer van Oldebroek was er enige tijd flink druk mee.

- Op de nieuwe brug over de by-pass bij Kampen kantelde een bakwagen waarbij twee personen lichtgewond raakten. Zij zijn door de brandweer van Kampen uit hun voertuig gehaald.

- Nog meer 'vrachtwagenleed', ditmaal op de N50 tussen Ens en Kampen. Op de Ramspolbrug waaide een vrachtwagen met aanhanger om door de harde wind. De N50 richting Kampen werd volledig afgesloten, simpelweg omdat er niemand meer langsheen kon. Het gevolg: een gigantische rij met vrachtwagens die urenlang stil hebben gestaan, personenauto's konden keren op de weg. Bergingsbedrijf Stouwdam heeft de combinatie weer rechtop gezet, waarna de weg weer vrijgegeven kon worden.

Er is ongetwijfeld nog veel meer nieuws te melden, maar het ontbrak mij simpelweg aan tijd om op alle meldingen te gaan rijden vandaag. Desondanks iedereen bedankt voor de tips via belletjes, Telegram, Twitter en WhatsApp.


Reageren 14.850x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Kampen:

Automobilist botst tegen RIMOB op N50 bij Kampen en raakt gewond: weg dicht
Kortstondig flinke rookontwikkeling na stofexplosie bij bedrijf in Kampen
Forse vertraging door ongeval op de N50 tussen knp. Hattemerbroek en Kampen Zuid
Het weer in Wezep
Bewolkt 4,3°C
N 11,2km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier