Werk van de brandweer: afhijsen patiŽnten

Het is donderdagochtend als rond een uur of kwart voor elf de brandweerpieper gaat. Zonder spoed moeten de vrijwilligers van Hattemerbroek en de hoogwerker van Elburg naar de Hegenbos gaan. Na een kleine tien minuten staat de knalrode brandweerwagen in de straat en verzamelen zich enkele bewoners en buurtkinderen rondom de locatie. Wat zou er aan de hand zijn? Is er brand?

Na iets meer dan twintig minuten arriveert de hoogwerker uit Elburg. Na kort overleg met de bevelvoerder van Hattemerbroek rijdt de wagen het gras op om een goede positie te vinden. Nadat de wagen gestabiliseerd is, trekken een brandweerman en een ambulancebroeder een harnasgordel aan voor de valbescherming. Met de korf gaan ze omhoog. De vrijwilligers van Hattemerbroek staan ondertussen in de woning en zorgen er voor dat de man op de brancard wordt getild. Vervolgens wordt de brancard op een speciale constructie gezet die vast zit aan de korf van de hoogwerker, waarna de man naar de grond kan worden gehaald. Eenmaal beneden tillen ze de brancard van de korf af op de brancard met wielen, waarna de ambulancebroeders het weer overnemen. De man is veilig beneden en in de ambulance.

Naast het blussen van branden en het assisteren bij ongevallen neemt de brandweer ook de zorg voor het assisteren van ambulancepersoneel in het geval van lastige trappen in woningen. Als het onveilig is om met een pati√ęnt de trap af te gaan met een brancard, dan wordt in zo'n geval de hoogwerker opgeroepen.

Vandaag was er geen haast bij geboden: de brandweer kwam zonder sirenes ter plaatse. Maar in het geval dat de medische complicaties van een pati√ęnt dermate ernstig zijn, dan zal de brandweer altijd met spoed ter plaatse komen.

Meer recent nieuws uit Wezep:

Auto in de berm bij kopstaart aanrijding op de A28 tussen 't Harde en Wezep
Kettingsbotsing met zes voertuigen op de A28 bij Wezep: snelweg dicht
Scooterrijder gewond na botsing met auto Kerkweg Ruitersveldweg Wezep

@djidee Bermblokjes doen al wonderen¬Ö
Zondag 17 oktober 2021 - 20:29
@GB_038 @Gemeente_Zwolle Weer eens een andere vorm van dwarsbomen.
Zondag 17 oktober 2021 - 13:47
Melding ongeval Keizersweg kruising Cotoneasterstraat in Wezep betrof een fietsster ten val vermoedelijk na een botsing met een motorrijder. De fietsster raakte daarbij gewond. De Keizersweg was korte tijd gestremd. https://t.co/r2Ehtcwshn
Zondag 17 oktober 2021 - 11:23
[Politie 10:42.32] Aanrijding letsel Keizersweg Cotoneasterstraat Wezep
Zondag 17 oktober 2021 - 10:42
[Politie 01:56.38] Aanrijding letsel Bovenmolenweg Oldebroek
Zondag 17 oktober 2021 - 01:56
RT @WIS_JanvA #A12li 107,9 ik krijg melding dat collega is aangereden en dan schrik je. Ter plaatse is collega ongedeerd gelukkig. Auto is aangereden door va die ?kruis negeerde. Nu 2 rijstroken dicht https://t.co/TMIV1vb7He
Vrijdag 15 oktober 2021 - 19:13
[Politie 07:59.31] Aanrijding letsel Burg Bijleveldsingel Hattem
Vrijdag 15 oktober 2021 - 07:59
[Politie 07:51.35] Aanrijding letsel Oostelijke Rondweg Elburg
Vrijdag 15 oktober 2021 - 07:51
@HF33235741 Lekker als je op de motor rijdt en je in onbalans raakt door zo’n ui.
Donderdag 14 oktober 2021 - 20:06
@gierzwaluw202 Wel ui(t)kijken dan daar op de vluchtstrook!
Donderdag 14 oktober 2021 - 19:53