Nieuwsarchief

Hartveilig Wonen zoekt vrijwilligers in gem. Oldebroek

Inwoners van de gemeente Oldebroek kunnen zich sinds kort aanmelden voor Hartveilig Wonen. Hartveilig Wonen is georganiseerde burenhulp, waarbij in geval van een hartstilstand burgers worden gealarmeerd.

Aangemelde vrijwilligers die ten tijde van een melding van een hartstilstand zich binnen een straal van 1 kilometer rondom het opgegeven adres bevinden, krijgen via een SMS of berichtje van de Hartveilig Wonen app een melding dat ze naar een bepaalde adres moeten gaan om de reanimatie te starten. Indien er genoeg vrijwilligers zijn, is het mogelijk om binnen enkele minuten te beginnen met een reanimatie.

Hiermee worden de minuten overbrugd, waarin de professionele hulpverleners zoals ambulance, politie en brandweer onderweg zijn naar een reanimatiemelding. Deze minuten zijn cruciaal: elke minuut die verloren gaat bij een reanimatie, betekent dat het slachtoffer minder zuurstof krijgt wat ernstige gevolgen kan hebben.

Hartveilig Wonen is een initiatief van Connexxion ambulancezorg, de regionale ambulancevoorziening in Noord- en Oost Gelderland. De gemeente Oldebroek heeft recentelijk aangegeven mee te willen werken aan het initiatief, zolang – naast de ambulance en politie – ook de brandweer ingezet kon worden met reanimaties. Die stappen in het proces om reanimaties zo snel mogelijk te starten zijn gezet, maar het is duidelijk dat Hartveilig Wonen zeer gewenst is in de gemeente Oldebroek. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde aanrijtijd van ambulances ongeveer 10 minuten is? Buurtbewoners binnen een straal van een kilometer kunnen veel sneller ter plaatse zijn, om zo de noodzakelijke handelingen te starten.

Iedereen kan zich aanmelden voor Hartveilig Wonen. Enige vereiste is wel dat je een erkende reanimatie/AED-training hebt gevolgd. Mocht je deze nog niet gevolgd hebben, dan kun je dit soms zelfs doen op kosten van je zorgverzekering! Foto: Anthon Wolf van Hartveilig Wonen tijdens de informatieavond in het gemeentehuis in Oldebroek.

Wie nieuwsgierig is naar dit project en er eventueel over zit te denken om vrijwilliger te worden, kan op donderdag 30 januari een informatieavond bijwonen in het Dorpshuis in Wezep, dat begint om 19:30u. Vorige week woensdag was er al een informatieavond in het gemeentehuis van Oldebroek. Daar was een groep enthousiaste mensen bij elkaar. Anthon Wolf van Hartveilig Wonen legde daar uit wat het project inhoudt en waarom vrijwilligers zo ontzettend van belang zijn.

Wil je meer weten over Hartveilig Wonen? Kijk dan op de website!


 

Reageren 1.514x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Oldebroek:

Brand in stapel poetsdoeken in garagebedrijf in Oldebroek
Automobiliste botst tegen geparkeerde voertuigen op de Zuiderzeestraatweg in Oldebroek
Brandweer uren druk met flinke bosbrand langs de Bovendwarsweg bij Oldebroek
Het weer in Wezep
Zonnig 15,9°C
ZZW 3,2km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier