Nieuwsarchief

Blikseminslag bij IJsselvliedt Wezep

Toen ik vanavond rond een uur of half zeven op de buienradar zat te kijken (zie dit radarbeeld) en merkte dat er een buienlijn dichterbij kwam, ben ik - zoals ik wel vaker doe - met mijn camera uit het dakraam gaan hangen op zolder. De buien die dichterbij kwamen, leken wat lijnvorming te hebben, wat meestal een voorteken kan zijn voor de vorming van bijvoorbeeld een shelfcloud of arcus-bewolking. Daar bleek echter weinig sprake van te zijn: de bewolking oogde rommelig en enige 'organisatie' zat er niet in de bewolking.

Mijn oog viel echter wel op de toenemende bliksemactiviteit in de verte. Ik had al wat wolk-grond ontladingen gezien en af en toe schoot er een wolk-wolk ontlading voorbij. Ik pakte mijn camera en stelde de camera zo in, dat er een 'relatief' lange sluitertijd was van 1/10 van een seconde. Daarna was het gokken. De truc bij het fotograferen van bliksem bij daglicht is dat je op de sluiterknop moet drukken zodra je bliksem ziet. Bliksem heeft namelijk de gewoonte om nog al eens opnieuw gebruik te maken van 'de zelfde baan naar de aarde' (zie deze video). Het kan dus best wezen dat je een bliksem 2 of 3 keer achter elkaar op het zelfde object ziet inslaan. Op het moment dat dat maar lang genoeg duurt, heb je kans om in die split second je camera te activeren en de bliksem 'te vangen'.

Plots om 18:49.22 sloeg de bliksem in, vermoedelijk op een stuk grasland direct naast IJsselvliedt. Op zo'n 450 meter van mij vandaan, vanaf de Noordsingel gezien. Dat was wel akelig dichtbij en de klap was dan ook oorverdovend. Des te groter was de vreugde toen bleek dat de bliksem er op stond! Een ware voltreffer. En later bleek dat er dus niet één foto was met de bliksem, maar twee! Oftewel: de bliksem duurde op z'n minst 1/20 van een seconde. Wat een vangst. En dat overdag. Mijn dag kon niet meer stuk!
Reageren 5.422x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Laatste puntjes op de 'i': nieuwe aansluiting A28 Wezep - Hattemerbroek vanaf nacht vrijdag op zaterdag open
Kleine brand in vuilniswagen Ruitersveldweg Wezep
Felle brand zorgt voor grote schade aan woning Bremstraat Wezep
Het weer in Wezep
Bewolkt 8,3°C
N 19,4km/h
1,2mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier