Nieuwsarchief

Grote uitslaande brand in winkelcentrum Wezep

In het winkelcentrum in Wezep is vrijdagochtend rond vier uur een grote brand ontstaan. De brand werd rond vijf over vier ontdekt door buurtbewoners, toen was de brand al uitslaand. De brandweer van Hattemerbroek, Oldebroek, Hattem en Zwolle werden allen vrijwel direct opgeroepen. Door de snelle inzet van de brandweer kon worden voorkomen dat het hele blok af is gebrand.

De brand is vermoedelijk begonnen in de meterkast van de slagerij, waarna het dak in de brand is komen te staan. Ook de kledingwinkel naast de slagerij heeft veel schade opgelopen door de brand. De slijterij aan de achterzijde van het pand heeft met name veel rookschade. Van de andere panden rondom de slagerij is nog niet bekend of deze schade hebben opgelopen.

Update 11.30u: Toen de brandweer rond kwart over zeven vertrok, was het hele pand grondig gecontroleerd. Er was - afgezien van wat stoom - geen sprake meer van rook en ook vuur was er nergens meer te zien. Rond vijf over half acht, toen een medewerker van Salvage het pand bekeek, viel hem op dat er kleine vlammen te zien waren in het dak van het pand. Daarop is direct via 112 de brandweer gebeld en ook de brandweermannen van korps Hattemerbroek zijn via een direct contact gebeld. Hierdoor zat de blusploeg - die nog nabespreking waren houden in de kazerne - nog voor het afgaan van de pieper al in de brandweerauto. De brandweer was binnen 5 minuten ter plaatse en heeft direct vol ingezet op de brand.

De eerste bevelvoerder ter plaatse liet direct een hoogwerker komen en schaalde ook vrijwel direct op naar middelbrand, waardoor extra voertuigen ter plaatse zouden komen. Omdat de brand op het dak zich tegen de verwachting in erg snel om zich heen greep, werd er ook gelijk opgeschaald naar grote brand. De brand breidde zich in minder dan 10 minuten uit van een klein onschuldig vlammetje onder het dak tot een grote uitslaande brand die het hele winkelblok bedreigde. Door de harde wind hadden de vlammen korte tijd vrij spel, maar de brandweer wist met behulp van de hoogwerker de vlammen in te perken, waardoor het gevaar voor verdere uitbreiding werd weggenomen.

Desondanks is door de tweede brand nog meer schade ontstaan aan de slagerij, kledingwinkel, slijterij en ook de fotozaak heeft schade opgelopen. De bakker moest ook alle brood weggooien. Stichting Salvage heeft direct maatregelen genomen om de ondernemers te helpen bij het schoonmaken van de panden. De getroffen slagerij en de keldingwinkel kunnen voorlopig niet meer open. Burgemeester Hoogendoorn is vanochtend ter plaatse geweest om de ondernemers een hart onder de riem te steken en om gelijk ook concrete actie te ondernemen. Zo zal er voor de slagerij een tijdelijke locatie worden gemaakt, waar met behulp van een verkoopkraam de slagerij toch in deze drukke tijden nog vlees kan verkopen. Hiervoor heeft de gemeente vanochtend een aantal objecten verwijderd.

De vermoedelijke schade aan de panden zal in de tonnen lopen, mogelijk zelfs in de miljoenen. Mogelijk wordt later vandaag de slagerij en de kledingwinkel met de grond gelijk gemaakt, om eventuele nieuwe branden met deze harde wind te kunnen voorkomen.


Locatie 3 reacties 23.134x

Reacties (3)

daniel van het endeVrijdag 12 december 2014 – 11:55
nou lekker dan dit is echt verschrikkelijk de kerst kleren kunnen dus niet bij mijn favoriete winkel gehaald worden jammer hoor gelukkig dat het daar bij bleef en dat niet het hele blok in vlammen in opgegaan

JolandaVrijdag 12 december 2014 – 14:01
heel veel sterkte aan alle eigenaren en medewerkers van de getroffen winkels.

JohnVrijdag 12 december 2014 – 15:06
Prachtige opname Stefan, mijn complimenten.
En uiteraard sterkte gewenst aan de gedupeerden.


In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Brand in leegstaande schuur op perceel nieuwbouwlocatie supermarkt Waterloopweg Wezep
Auto 'met pech' vliegt in brand op parkeerplaats tankstation 't Loo A28 bij Wezep
Laatste puntjes op de 'i': nieuwe aansluiting A28 Wezep - Hattemerbroek vanaf nacht vrijdag op zaterdag open
Het weer in Wezep
Bewolkt 10,4°C
WZW 6,5km/h
4,8mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier