Nieuwsarchief

N50 bij Kampen dinsdagavond bij De Gevaarlijkste Wegen van Nederland op SBS6

Het SBS 6 programma De Gevaarlijkste Wegen van Nederland zal dinsdagavond om 20.30u aandacht besteden aan de situatie op de N50 bij Kampen. De weg wordt door veel mensen als gevaarlijk beschouwt, omdat er geregeld ongevallen gebeuren, niet zelden met zwaar letsel of soms de dood tot gevolg. Met name de ongevallen op het stuk tussen de Eilandbrug, Kampen en Kampen-Zuid springen daarbij in het oog. In de reportage die dinsdagavond wordt uitgezonden komen diverse betrokkenen, politici en automobilisten aan het woord. Niet alleen zijn recent politici van CDA Overijssel en Gemeente Belang Kampen geïnterviewd voor het programma, op 12 november werd ik ook geïnterviewd. Net als bij de uitzending over de A28 tussen Wezep en Nunspeet zijn mijn foto's en videobeelden van de ongevallen een belangrijke bijdrage aan de reportage.

Ook komt Leendert Bakker aan het woord. Zijn zus raakte begin november zwaargewond bij een ernstig ongeval, waarbij een vrachtwagen achterop een file inreed. Sinds het zware ongeval zet Leendert zich in om de politiek zover te krijgen om de N50 te laten verbreden. Niet geheel zonder resultaat, want door de media aandacht die de N50 heeft gekregen de afgelopen weken is de N50 bij de landelijke partijen in Den Haag op de agenda gekomen. En exact één dag voor de uitzenddatum van het televisieprogramma, heeft minister Schultz van Haegen na aandringen van de VVD en PvdA toch toegezegd de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid te verbreden.

Eerste stap gezet, volgende stap is hard nodig
De verbreding van de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid naar 2x2 rijstroken is een goede stap in de richting. Maar het zal de problemen op de N50 naar alle waarschijnlijkheid niet oplossen. Het aantal voertuigen dat over de N50 rijdt ligt vrij hoog en de weg kan deze hoeveelheid niet aan. Dat is nu duidelijk te zien op diverse stukken van de N50. Het verbreden van het stuk tussen Kampen en Kampen-Zuid zal het probleem waarschijnlijk alleen verplaatsen. Het verkeer dat nu vast staat bij afslag Kampen richting Zwolle zal na de verbreding bij Kampen-Zuid alsnog moeten samenvoegen naar 1 rijstrook.

Daarnaast speelt het probleem dat er ook dagelijks (korte) files staan op de aansluiting van de A28 vanaf Zwolle richting de N50 naar Kampen. Automobilisten staan daar dagelijks stil om de N50 op te kunnen komen. Maar ook bij de verkeerslichten bij Zalkerbroek gebeuren regelmatig ongevallen en staat het vaak vast. Zolang de weg niet over het gehele stuk van Hattemerbroek tot Emmeloord is verbreed, zullen er waarschijnlijk nog dagelijks files staan en ongevallen plaatsvinden. De kosten om de hele N50 vanaf knooppunt Hattemerbroek tot Kampen (en wellicht tot Emmeloord) te verbreden zullen om en nabij de 200 miljoen euro kosten, iets waar Den Haag voorlopig geen geld voor over heeft zoals het er nu naar uit ziet.

Dan speelt er verder nog een ander punt waar zorgen over worden geuit. De N50 zal op z'n laatst pas in 2021 verbreed zijn. Tot die tijd zal er qua veiligheid en doorstroming geen verbetering gaan plaatsvinden, de kans is zelfs groter dat de problemen erger worden. Diverse partijen pleiten er daarom voor om alvast tijdelijke maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van systemen die files detecteren en met behulp van matrixborden waarschuwen voor files. Ook het plaatsen van rijbaanscheiding zou een oplossing zijn volgens sommigen, maar GroenLinks Kampen maakt het wel erg bont door te beweren dat de genoemde tijdelijke maatregelen het fileprobleem zelfs zouden kunnen oplossen. Sterker nog, rijbaanverdubbeling zou slechter zijn voor het milieu. Met het uitblijven van de door hun ongewenste capaciteitsverdubbeling van de weg zullen de files nog meer toenemen. Uiteraard gaan ze daarbij dan voorbij aan het feit dat auto's die stilstaan in de files op de N50 nog meer fijnstof uitstoten.

Petitie 'N50: Genoeg is genoeg'
Gemeente Belang Kampen heeft een petitie gestart om de problemen op de N50 onder de aandacht te brengen. Ondanks het reeds behaalde succes van de lobby in Den Haag wordt de petitie doorgezet en zijn zij op zoek naar 3000 handtekeningen. Op het moment van schrijven zijn er bijna 2.500 handtekeningen verzameld. Je kunt de petitie tekenen door hier te klikken.
Reageren 2.794x

100 donaties in 2020, waarvoor dank! Kan ik in 2021 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Kampen:

Trappen storten naar beneden in pand Oudestraat Kampen
Motorrijder gewond bij ongeval Haatlanderdijk Kampen
Vrachtwagen verliest oplegger op toerit N50 Kampen-Noord
Het weer in Wezep
Regen 2,9°C
NNO 16,2km/h
11,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
100 donaties in 2020, waarvoor dank! Kan ik in 2021 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
@alarmermelo @Hammetje87 Als ik het goed heb (en ook goed zie op de porto) heeft elke ambu zijn eigen gesprekskanaal.
Vrijdag 09 april 2021 - 22:23
[Brandweer 20:09.43] P 2 BON-13 BR nacontrole N763 - Kamperstraatweg Kamperveen 066741
Donderdag 08 april 2021 - 20:09
@thomasbruning @IntoBits En dat terwijl de @Kon_Marine het zelf wel aankondigt als ‘nieuws’. Merkwaardige gang van zaken weer als het zo ‘geheimzinnig’ is. https://t.co/e2y7bo5ruG
Donderdag 08 april 2021 - 18:59
RT @POL_TVRotterdam Nog steeds in de ergernissen top-5 en niet alleen ergerlijk maar ook nog eens gevaarlijk: onnodig links rijden. We controleren er de komende weken extra op! Op de snelweg bedraagt de boete €150,-. U kunt op kenteken worden bekeurd, maar laat het niet zover komen. Rijd rechts! https://t.co/a8kuBSMpbY
Woensdag 07 april 2021 - 22:29
@RWSverkeersinfo A28 Re 86,7 voorwerpen op kantstreep middenberm/rijstrook 1
Woensdag 07 april 2021 - 16:27
RT @Talpaweer Zo, op sommige plaatsen in Gelderland is het echt volop wit, lokaal ligt er ruim 5 cm. In Zuid-Limburg kan nog wat meer vallen komende uren, in de heuvels 8 cm. #sneeuw #april https://t.co/qKpWRCTmei
Woensdag 07 april 2021 - 07:06
[Politie 17:20.42] Aanrijding Letsel Eperweg Heerde
Dinsdag 06 april 2021 - 17:20
Nieuws: Spekgladde weg door hagelbui: bestuurster met auto in sloot Zuiderzeestraatweg Oldebroek - https://t.co/Y9xzSIZWWG (foto's & video) https://t.co/VoDWGUdSqN
Dinsdag 06 april 2021 - 08:51