57-jarige man aangehouden voor brandstichting grote heidebrand bij Epe

De politie heeft maandagmiddag een man aangehouden die verdacht wordt van brandstichting bij de grote heidebrand bij Epe. De heidebrand werd rond half vijf ontdekt. De eerste alarmering voor de brandweer van Epe was nog een 'prio 2'-melding, maar na een minuut werd er opgeschaald naar een 'prio 1'-melding waarbij naast het korps van Epe ook de korpsen van Vaassen en Oene op pad werden gestuurd. Al snel bleek dat er meerdere brandhaarden waren en dat de brand zich snel aan het uitbreiden was over de heide. Er werd flink opgeschaald door de meldkamer. Er werd een tweede en uiteindelijk ook derde peleton opgeroepen. Naast de eerder genoemde korpsen werden ook de korpsen van Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Heerde, Wezep, Wapenveld, Uddel, Elspeet en Apeldoorn opgeroepen.

Op basis van afstand metingen op Google Maps lijkt een gebied van zo'n 550 bij 400 meter afgebrand te zijn. De brandweer moest flink aan de bak, omdat de brand zich dreigde uit te breiden richting het bos. Dit kon nog voorkomen worden.

Omdat er meerdere brandhaarden waren was er al direct het vermoeden van brandstichting. Omstanders meldden ter plaatse dat er een man door burgers achtervolgd zou zijn die 'ontdekt' was bij de brand en er op een scooter vandoor zou zijn gegaan. De politie kon dat verhaal nog niet bevestigen, maar kon wel aangeven dat er inderdaad een persoon aangehouden was. De recherche van de politie zal samen met het Team Brandonderzoek (TBO) van de brandweer onderzoek doen naar het ontstaan van de brand.

Update: De politie meldt in een persbericht dat er inderdaad sprake is geweest van een man op een scooter die is aangehouden. Nadat de ontdekkers van de brand de meldkamer hadden gebeld om de brand te melden, zagen ze een man. Ze zagen dat die man op een scooter vanaf de brandlocatie was weggereden. De getuigen hadden nog getracht de man op de scooter tegen te houden. Dit lukte niet. Wat wel lukte was cruciaal voor het vervolg. Ze hadden een belangrijk deel van de kentekenplaat weten te noteren en in het zand geschreven. Eenmaal ter plaatse gekomen politie kon hier meteen op handelen. Dit leidde in korte tijd tot de aanhouding van een 57-jarige man zonder vaste woon -of verblijfplaats.

Meer recent nieuws uit Epe:

Auto en MMBS voertuig botsen frontaal op de Oenerweg in Epe
Hachelijke situatie na onwelwording op de A50 bij Epe
Gewonde bij kopstaart aanrijding N795 Soerelseweg Epe
[Politie 17:19.38] Aanrijding Letsel N308 - Zuiderzeestraatweg Oldebroek
Dinsdag 25 februari 2020 - 17:20
Nieuws: Vrachtwagen tegen geleiderail in middenberm A28 Nunspeet - https://t.co/pYkLhEESSk (foto's & video) https://t.co/1ytuD0k4ng
Dinsdag 25 februari 2020 - 13:51
@EdAldus Nou voor een kansje op wat natte sneeuw gaat hier de vlag niet uit. Of droge sneeuw of niks. #flutwinter
Dinsdag 25 februari 2020 - 13:39
@CinqPower @samuel291984 @RWSverkeersinfo Onwelwording. Chauffeur mee naar het ziekenhuis.
Dinsdag 25 februari 2020 - 13:15
De bergers van bergingsbedrijf Stouwdam zijn hard aan het werk om de vrachtwagen zo snel en veilig mogelijk van de snelweg af te krijgen. De vrachtwagen is in ieder geval al weer uit de middenberm gehaald. #A28 #Nunspeet https://t.co/ioysDHFG2V
Dinsdag 25 februari 2020 - 11:17
@JaapSelles @RWSverkeersinfo @ANWBverkeer Ja of erger: naar de andere rijbaan. Dan was de ellende waarschijnlijk niet te overzien.
Dinsdag 25 februari 2020 - 11:09
De vrachtwagen staat in de middenberm tegen de geleiderail en moet zo door de berging weer op de weg worden getrokken. Linkerrijstrook is dicht op de A28 tussen ‘t Harde en Nunspeet. @RWSverkeersinfo @ANWBverkeer https://t.co/UAoskwZN9M
Dinsdag 25 februari 2020 - 10:44
Op de A28 tussen ‘t Harde en Nunspeet is bij een ongeval een vrachtwagen in de middenberm terecht gekomen. De geleiderail is flink geraakt. De linkerrijstrook is dicht, file in de richting van Amersfoort. Ik ben onderweg en bijna ter plaatse.
Dinsdag 25 februari 2020 - 10:08