Veel wateroverlast en schade door zware onweersbui boven Wezep

Een ongekende hoeveelheid regen kwam afgelopen avond naar beneden zetten boven Wezep. Tussen 21.30u 's avonds en 00.30u 's nachts viel er in Wezep zo'n 47,0mm regen, waarvan maar liefst 29,4mm regen in het eerste half uur van de bui viel. Gevolg: ontzettend veel ondergelopen straten in Wezep en her en der wateroverlast in woningen en bedrijfspanden.

Omstreeks zes over half elf sloeg bovendien de bliksem in bij een of meerdere woning(en) aan de Egge in Wezep. De donderklap die de bliksem opvolgde was ontzettend zwaar en deed Wezep letterlijk even schudden. Enkele minuten na de klap werd de brandweer van Hattem gealarmeerd voor een woningbrand aan de Egge. Omdat brandweer Wezep nog druk was met een wateroverlast melding aan de Bezembindersweg, werd de brandweer van Hattem gealarmeerd. Gelukkig bleek er geen sprake te zijn van brand in de Egge, maar wel is er forse schade ontstaan in meerdere woningen. In een woning is zelfs de kastdeur van de meterkast weggeblazen. In andere woningen werd met name melding gemaakt van gesprongen stoppen in de meterkast en stopcontacten die uit de muur werden geblazen. Ook kwamen er berichten dat in omliggende straten schade is aangericht aan apparatuur in woningen zoals vaatwasmachines en televisies. Een lantaarnpaal op het pad achter de Egge is ook kapot door de bliksem, een deel van de lampenkap was naar beneden komen zetten.

Een onfortuinlijke automobilist hield bovendien flinke schade over aan een ongelukje op de Verlengde Kerkweg. Door de hevige regenval was een putdeksel er af gevlogen, waarna de automobilist met een van de wielen in de put reed. Gevolg: alle airbags van de auto werden geactiveerd en de auto moest geborgen worden door bergingsbedrijf Stouwdam.

Dat de bui zo'n ontzettend grote hoeveelheid water achterliet in Wezep heeft te maken met de treksnelheid van de buien van donderdagavond. Al eerder deze week zagen we bij Barneveld en Lunteren dat de buien voor wateroverlast konden zorgen. De bui die donderdagavond boven de Noord Veluwe hing bleef redelijk stationair hangen, met de zwaarste neerslagkern boven Wezep. Omdat de bui zich nauwelijks verplaatste, viel dus in korte tijd een gigantische hoeveelheid regen. De komende 24 uur is dit opnieuw mogelijk, omdat er nog steeds veel warmte en vocht in de atmosfeer zit. Dit soort buien pakken over het algemeen zwaar uit, maar zijn ook vrij lokaal: er zijn berichten op Twitter voorbij gekomen dat het op 't Loo, in Oldebroek en Elburg afgezien van wat spetters grotendeels droog is gebleven.

Noot: foto's / videobeelden weggeblazen deur meterkast in woning zijn gemaakt met toestemming van bewoner

1 reactie 12.900x

Reactie (1)

Marijke WijnenVrijdag 14 augustus 2020 – 13:18
Graag wil ik toch even reageren op het noodweer van donderdagavond.
Ter correctie, jullie schrijven dat ‘t Loo een paar spetters heeft gekregen en zowat droog is gebleven. Dus echt niet, er is hier een gigantische wolkbreuk naar beneden gekomen met het nodige keiharde gedonder en het lichten was niet van de lucht. Dus jullie zijn niet goed geïnformeerd. Voortaan jezelf eerst overtuigen en dan schrijven.
Groetjes Marijke.
Reactie van Stefan Verkerk:
Hoi Marijke, de informatie kwam van meerdere mensen via o.a. Twitter. Lokaal kunnen de verschillen groot zijn. Misschien was het aan de ene kant van 't Loo droog en aan de andere kant - waar jij woont - nogal nat?

Al meer dan 75 bezoekers hebben een donatie gedaan! Kan ik ook op jouw steun rekenen?

Meer recent nieuws uit Wezep:

Achtervolging vanuit Wezep eindigt bij Oldebroek, verdachte aangehouden in Oosterwolde Gld
Steekpartij met vijf gewonden in Wezep, 34-jarige man uit Hattem aangehouden
Van knaloranje naar natuurlijk wit licht op de A50 en A28 bij knooppunt Hattemerbroek en Zwolle
ZZO 14,4km/h
Al meer dan 75 bezoekers hebben een donatie gedaan. Kan ik ook op jouw steun rekenen?

@djidee @Rijkswaterstaat zou eens een paar weken lang campagne moeten voeren op de DRIPS boven/naast de weg. Onnodig links rijden is boete riskeren Rij altijd zover mogelijk naar rechts O.i.d. en dan pakkender/compacter.
Vrijdag 25 september 2020 - 00:34
De politiehelikopter cirkelt momenteel boven Hattem. Mocht iemand op de grond iets gezien hebben, tips zijn welkom! https://t.co/Jx3G9noEJU
Donderdag 24 september 2020 - 16:00
[Politie 14:56.50] Aanrijding Letsel Mheneweg Noord N308 - Zuiderzeestraatweg Oldebroek
Donderdag 24 september 2020 - 14:56
RT @ProRail ProRails jongste advocaat in de race voor #YoungTalentAward! 'ProRail is een publiek-privaat bedrijf en staat midden in de samenleving. Dit vraagt creativiteit om te zoeken naar de beste oplossing. Hoe groot een uitdaging ook is, ik duik er head first in." https://t.co/R37U14WtmA https://t.co/g0bJoMUO9K
Donderdag 24 september 2020 - 11:36
RT @ds_veluwe Van oranje naar wit: in half jaar ruim duizend nieuwe lampen langs A28 tussen Wezep en Zwolle https://t.co/SFoXJLXpjd
Donderdag 24 september 2020 - 11:21
Niet gek als je niet eens een abonnement hebt op Netflix ???? #scam https://t.co/KlwDq08mH5
Woensdag 23 september 2020 - 21:04
[Brandweer 14:17.46] P 1 BON-01 (Middel BR) BR bijgebouw (keet/hok/schuurtje) Brinkhoekweg Zwolle 041094 041190 066763 041630
Woensdag 23 september 2020 - 14:17
@Onedayflyer @KoosPalte @RWSverkeersinfo Als ik het goed heb onthouden wordt dat probleem pas maart 2021 opgelost, ik dacht dat @Rijkswaterstaat daar een tijdje terug al iets over had getweet.
Woensdag 23 september 2020 - 13:37
@treinreiziger @hvondelen @DavidEerdmans Psst, kan ik uit deze conversatie worden gehaald als mention? ???? Jullie overspoelen mijn timeline een beetje. Alvast bedankt!
Dinsdag 22 september 2020 - 20:47
@canonrumorsguy “Sadly, I haven’t heard anything specific about the Canon EOS R1.” Let’s hope this triggers something, so we’ll hear the first rumors soon.
Dinsdag 22 september 2020 - 19:16