Nieuwsarchief

Van knaloranje naar natuurlijk wit licht op de A50 en A28 bij knooppunt Hattemerbroek en Zwolle

Vanaf aanstaande maandag tot en met februari 2021 gaat Rijkswaterstaat aan de slag met onder andere de wegverlichting op de A50 en A28 bij knooppunt Hattemerbroek en Zwolle. De kenmerkende knaloranje SOX verlichting gaat verdwijnen en gaat plaats maken voor helder natuurlijk wit LED verlichting. De werkzaamheden starten op de A28 vlak voor Wezep en er zal vervolgens door gewerkt worden tot de andere kant van Zwolle.

De huidige wegverlichting op de A28 tussen Wezep en afrit Ommen bij Zwolle en op de A50 tussen Hattem en knooppunt Hattemerbroek stamt uit de jaren negentig en is bijna 25 jaar in gebruik. De nieuwe LED verlichting verbruikt ten opzichte van de verouderde SOX verlichting minstens 30% minder energie. Bovendien gaan de oranje natriumlampen maar gemiddeld zo'n 4 jaar mee, terwijl de nieuwe LED verlichting volgens Rijkswaterstaat een verwachte levensduur hebben van ruim 20 jaar. Daarnaast is de LED verlichting beter te richten, waardoor er minder lichtvervuiling ontstaat naar de omgeving. De verlichting is bovendien te dimmen en zal in de nachtelijke uren minder fel zijn. Bij calamiteiten kan Rijkswaterstaat met een druk op de knop de verlichting op volle sterkte aan zetten, zodat hulpdiensten genoeg werklicht hebben.

Het vervangen van de verlichting is onderdeel van een groter onderhoudsprogramma dat Rijkswaterstaat uitvoert op de A28 en A50 rondom Zwolle. Zo is er al een begin gemaakt met het vervangen van oude matrixborden: op de A28 vanaf Wezep tot aan knooppunt Hattemerbroek, op de A50 vanaf Hattem tot aan knooppunt Hattemerbroek en op de A28 vanaf Zwolle-Zuid tot aan Zwolle-Noord hangen nog matrixborden van het 'oude type'. Deze matrixborden worden momenteel al vervangen door nieuwe LED versies. Het aantal defecte matrixborden bij met name de plusstroken bij Zwolle zou daarmee ook moeten afnemen. Bovendien worden oude analoge schouwcamera's vervangen door nieuwe digitale camera's.

Volgens Rijkswaterstaat worden de werkzaamheden met name in de avond en nacht uitgevoerd, waardoor de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk wordt beperkt. De werkzaamheden aan de wegverlichting beginnen aanstaande maandag: de eerste LED lampen zullen volgens de wegbeheerder tussen de Voskuilerdijk en de Middeldijk worden geplaatst. Uiteraard zal ik kijken of ik hier een kleine fotoserie aan kan wijden. Afgelopen januari heb ik al op een aantal plekken foto's gemaakt van de huidige situatie, zodat ik zodra de verlichting vervangen is een aantal vergelijkingsfoto's kan maken. Voor bij incidenten op de snelwegen levert de nieuwe LED verlichting ook een voordeel op: de huidige knaloranje verlichting zorgt er voor dat foto's niet mooi worden. Het natuurlijke witte licht zorgt er voor dat kleuren veel mooier uitkomen.
2 reacties 1.597x

Reacties (2)

Bart van den BergMaandag 07 september 2020 – 22:20
Ik had het al gelezen. Wat wel jammer is dat het wederom Teceo´s worden en dus zullen de Nederlandse snelwegen voornamelijk verlicht worden door de Luma en de Teceo en ik vind ze allebei oerlelijk. Er zit zo weinig inspiratie in de LED armaturen ze zijn bijna allemaal model Tosti ijzer. Komt wel mooi licht uit( maar LED heeft zich verre van bewezen getuige diverse Teceo´s die defect zijn en alle vele defecte Schreder armaturen in de Benelux tunnel).
Mensen zeggen altijd dat die Sox zo energie verslindend zijn maar ze vergeten dat een Sox lamp nog steeds een hele hoge lichtstroom heeft(tot 200 lumen/Watt)tegen een laag vermogen en ze kunnen heel lang meegaan(waar ik werk zijn lampen die ik nog niet vervangen heb doch diverse LED producten hebben al de geest gegeven en het zijn niet de LED´s die kapot gaan maar eigenlijk altijd de driver dus ik heb een ambivalent gevoel met LED´s.
Ironisch genoeg worden de LED armaturen bij het Terbregse Plein(ik dacht Vulkan exemplaren)momenteel vervangen voor Luma´s dus al vrij snel.

Hendrik SlijkhuisZaterdag 19 september 2020 – 20:34
Klopt de led drivers gaan meestal kapot omdat ze het vermogen niet aankunnen en ik vervang de drivers door ouderwetse travo,s en ze branden weer perfect en kunnen weer JAREN mee.


100 donaties in 2020, waarvoor dank! Kan ik in 2021 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Hattemerbroek:

Een vergelijking tussen de oude oranje en nieuwe witte wegverlichting op de A50 en A28
Werkzaamheden aan verlichting A28 begonnen: de verandering in beeld
Het weer in Wezep
Regen 7,7°C
WZW 3,2km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
100 donaties in 2020, waarvoor dank! Kan ik in 2021 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Kopstaart aanrijding Stationsweg Wezep ter hoogte van de kruising met de Kerkweg. De bestuurder van de voorste auto is voor controle/behandeling mee met de ambulance naar het ziekenhuis. Er was wat verkeershinder, inmiddels is de weg weer vrij. Beide voertuigen lichte schade. https://t.co/iaajrRISYo
Donderdag 21 oktober 2021 - 13:56
[Politie 13:18.47] Aanrijding letsel Stationsweg Wezep
Donderdag 21 oktober 2021 - 13:18
@EdAldus Ze zullen jou vast wel een kijkje laten nemen. En als er een afzetting is met linten zie je vaak van daar buiten ook aardig wat. Bij daglicht denk ik het beste moment om eens te kijken naar schadesporen?
Donderdag 21 oktober 2021 - 05:21
Ga je zo de weg op? Pas dan goed op onderweg voor omgewaaide bomen en afgebroken takken. De meldingen van stormschades hier in de regio (en vooral landelijk) nemen flink toe inmiddels. Forse windstoten kunnen voor flinke schade zorgen. https://t.co/AgmoZapn4s
Donderdag 21 oktober 2021 - 04:05
RT @POL_Zwolle AANHOUDING!! Begin van deze avond heeft een ondersteuningsgroep van de politie, een 44-jarige inwoner uit Zwolle aangehouden. Hij wordt verdacht van het plegen van de overval op de Kruidvat, die gisteren plaatsvond in de wijk Holtenbroek. ^ME
Woensdag 20 oktober 2021 - 23:04
RT @MeteoWard Nieuwe beelden van de #tornado in 's-Heerenberg (Gelderland - NL). Rotatie mooi te zien. © Sascha Jolink #onweer https://t.co/WwXI7t3YKR
Woensdag 20 oktober 2021 - 20:27
RT @PascalBosveld Windhoos zojuist gespot boven Elten. Windhoos is ongeveer 1 minuut aan de grond geweest. @StormchaserNL @weermanreinier https://t.co/589oabVmcJ
Woensdag 20 oktober 2021 - 18:58
@Riekelien Met dat laatste is zeker rekening gehouden, in de beginuren zijn er zeker geen foto’s van het voertuig gepubliceerd gezien de heftigheid van de aanrijding en de eventuele afloop ervan. De auto was zover ik verder wist grotendeels geschoond van persoonlijke eigendommen.
Woensdag 20 oktober 2021 - 11:46
@WimWesterink @Arno_nurse Maar waarom zou dat geen nieuwswaarde kunnen hebben? Er is sprake van een groot maatschappelijk probleem in het verkeer. Dat die fles aanwezig is, wil niet zeggen dat het gebruikt is, maar zou het in zijn geheel voor particulieren verboden moeten zijn om te vervoeren?
Woensdag 20 oktober 2021 - 11:44
@PdDenekamp Ik denk dat je de column (subjectief) en de artikelen (journalistiek) los van elkaar moet zien.
Woensdag 20 oktober 2021 - 11:14