Nieuwsarchief

Van knaloranje naar natuurlijk wit licht op de A50 en A28 bij knooppunt Hattemerbroek en Zwolle

Vanaf aanstaande maandag tot en met februari 2021 gaat Rijkswaterstaat aan de slag met onder andere de wegverlichting op de A50 en A28 bij knooppunt Hattemerbroek en Zwolle. De kenmerkende knaloranje SOX verlichting gaat verdwijnen en gaat plaats maken voor helder natuurlijk wit LED verlichting. De werkzaamheden starten op de A28 vlak voor Wezep en er zal vervolgens door gewerkt worden tot de andere kant van Zwolle.

De huidige wegverlichting op de A28 tussen Wezep en afrit Ommen bij Zwolle en op de A50 tussen Hattem en knooppunt Hattemerbroek stamt uit de jaren negentig en is bijna 25 jaar in gebruik. De nieuwe LED verlichting verbruikt ten opzichte van de verouderde SOX verlichting minstens 30% minder energie. Bovendien gaan de oranje natriumlampen maar gemiddeld zo'n 4 jaar mee, terwijl de nieuwe LED verlichting volgens Rijkswaterstaat een verwachte levensduur hebben van ruim 20 jaar. Daarnaast is de LED verlichting beter te richten, waardoor er minder lichtvervuiling ontstaat naar de omgeving. De verlichting is bovendien te dimmen en zal in de nachtelijke uren minder fel zijn. Bij calamiteiten kan Rijkswaterstaat met een druk op de knop de verlichting op volle sterkte aan zetten, zodat hulpdiensten genoeg werklicht hebben.

Het vervangen van de verlichting is onderdeel van een groter onderhoudsprogramma dat Rijkswaterstaat uitvoert op de A28 en A50 rondom Zwolle. Zo is er al een begin gemaakt met het vervangen van oude matrixborden: op de A28 vanaf Wezep tot aan knooppunt Hattemerbroek, op de A50 vanaf Hattem tot aan knooppunt Hattemerbroek en op de A28 vanaf Zwolle-Zuid tot aan Zwolle-Noord hangen nog matrixborden van het 'oude type'. Deze matrixborden worden momenteel al vervangen door nieuwe LED versies. Het aantal defecte matrixborden bij met name de plusstroken bij Zwolle zou daarmee ook moeten afnemen. Bovendien worden oude analoge schouwcamera's vervangen door nieuwe digitale camera's.

Volgens Rijkswaterstaat worden de werkzaamheden met name in de avond en nacht uitgevoerd, waardoor de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk wordt beperkt. De werkzaamheden aan de wegverlichting beginnen aanstaande maandag: de eerste LED lampen zullen volgens de wegbeheerder tussen de Voskuilerdijk en de Middeldijk worden geplaatst. Uiteraard zal ik kijken of ik hier een kleine fotoserie aan kan wijden. Afgelopen januari heb ik al op een aantal plekken foto's gemaakt van de huidige situatie, zodat ik zodra de verlichting vervangen is een aantal vergelijkingsfoto's kan maken. Voor bij incidenten op de snelwegen levert de nieuwe LED verlichting ook een voordeel op: de huidige knaloranje verlichting zorgt er voor dat foto's niet mooi worden. Het natuurlijke witte licht zorgt er voor dat kleuren veel mooier uitkomen.
2 reacties 950x


Reacties (2)

Bart van den BergMaandag 07 september 2020 – 22:20
Ik had het al gelezen. Wat wel jammer is dat het wederom Teceo´s worden en dus zullen de Nederlandse snelwegen voornamelijk verlicht worden door de Luma en de Teceo en ik vind ze allebei oerlelijk. Er zit zo weinig inspiratie in de LED armaturen ze zijn bijna allemaal model Tosti ijzer. Komt wel mooi licht uit( maar LED heeft zich verre van bewezen getuige diverse Teceo´s die defect zijn en alle vele defecte Schreder armaturen in de Benelux tunnel).
Mensen zeggen altijd dat die Sox zo energie verslindend zijn maar ze vergeten dat een Sox lamp nog steeds een hele hoge lichtstroom heeft(tot 200 lumen/Watt)tegen een laag vermogen en ze kunnen heel lang meegaan(waar ik werk zijn lampen die ik nog niet vervangen heb doch diverse LED producten hebben al de geest gegeven en het zijn niet de LED´s die kapot gaan maar eigenlijk altijd de driver dus ik heb een ambivalent gevoel met LED´s.
Ironisch genoeg worden de LED armaturen bij het Terbregse Plein(ik dacht Vulkan exemplaren)momenteel vervangen voor Luma´s dus al vrij snel.

Hendrik SlijkhuisZaterdag 19 september 2020 – 20:34
Klopt de led drivers gaan meestal kapot omdat ze het vermogen niet aankunnen en ik vervang de drivers door ouderwetse travo,s en ze branden weer perfect en kunnen weer JAREN mee.


Al meer dan 90 bezoekers hebben een donatie gedaan! Kan ik ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Hattemerbroek:

Werkzaamheden aan verlichting A28 begonnen: de verandering in beeld
Opnieuw wateroverlast in Wezep, Hattemerbroek en Hattem door noodweer
Het weer in Wezep
Bewolkt 7,6°C
WNW 7,9km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
Al meer dan 90 bezoekers hebben een donatie gedaan. Kan ik ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
@POL_ZwolleNoord Inmiddels droog en warm binnen? ????
Maandag 30 november 2020 - 21:54
@michielschrage Bij deze er bij gezet. ???? Terwijl jij aan het bergen was, was ik even richting de kruising verderop i.v.m. de aanrijding met de stadsbus.
Maandag 30 november 2020 - 20:52
Nieuws: Stadsbus en personenauto komen met elkaar in botsing Willemskade Zwolle - https://t.co/96HTl1bh0s (foto's) https://t.co/vRZDvrJPqB
Maandag 30 november 2020 - 20:47
Nieuws: Kopstaart aanrijding bij wegafzetting politie IJsselallee Zwolle - https://t.co/Tcn8ZSWc6a (foto's) https://t.co/25VVSUZZR4
Maandag 30 november 2020 - 20:41
Nieuws: Achtervolging gestolen voertuig eindigt in ongeval op spoorwegovergang Nieuwe Veerallee in Zwolle - https://t.co/wqxPMuCjlV (foto's & video) https://t.co/pC7SDz8b2E
Maandag 30 november 2020 - 20:38
Een achtervolging van een gestolen voertuig door de politie is op de Veerallee in Zwolle geëindigd in een ongeval. Daarbij is ook een overweg installatie geraakt, het treinverkeer ligt momenteel stil. De Veerallee is in beide richtingen dicht. https://t.co/mNxtphQKDP
Maandag 30 november 2020 - 17:30
@IntoBits @Het_OM Dat lijkt mij geen ‘offline’ iets maar meer een technisch mankement waarbij je normaal gesproken een uitlogpagina hoort te zien oid op basis van de aangeroepen bestandsnaam. Probeer eens in een andere browser / privevenster?
Maandag 30 november 2020 - 12:58
Nieuws: Politie start onderzoek na aantreffen gewonde vrouw bij bushalte Luttenbergstraat Zwolle - https://t.co/ioyTGtoXf3 (foto's & video) https://t.co/5QbvmTFjaq
Maandag 30 november 2020 - 02:39
De brandweer van Heerde werd zondagmiddag rond kwart voor zes gealarmeerd voor een ongeval op de Eperweg bij Heerde. Daar vond een kopstaart aanrijding plaats. De brandweer is ter plaatse geweest voor controle van een van de betrokken voertuigen ivm aanwezigheid LPG installatie. https://t.co/VJ3CmMRa4H
Maandag 30 november 2020 - 01:53