Nieuwsarchief

Van knaloranje naar natuurlijk wit licht op de A50 en A28 bij knooppunt Hattemerbroek en Zwolle

Vanaf aanstaande maandag tot en met februari 2021 gaat Rijkswaterstaat aan de slag met onder andere de wegverlichting op de A50 en A28 bij knooppunt Hattemerbroek en Zwolle. De kenmerkende knaloranje SOX verlichting gaat verdwijnen en gaat plaats maken voor helder natuurlijk wit LED verlichting. De werkzaamheden starten op de A28 vlak voor Wezep en er zal vervolgens door gewerkt worden tot de andere kant van Zwolle.

De huidige wegverlichting op de A28 tussen Wezep en afrit Ommen bij Zwolle en op de A50 tussen Hattem en knooppunt Hattemerbroek stamt uit de jaren negentig en is bijna 25 jaar in gebruik. De nieuwe LED verlichting verbruikt ten opzichte van de verouderde SOX verlichting minstens 30% minder energie. Bovendien gaan de oranje natriumlampen maar gemiddeld zo'n 4 jaar mee, terwijl de nieuwe LED verlichting volgens Rijkswaterstaat een verwachte levensduur hebben van ruim 20 jaar. Daarnaast is de LED verlichting beter te richten, waardoor er minder lichtvervuiling ontstaat naar de omgeving. De verlichting is bovendien te dimmen en zal in de nachtelijke uren minder fel zijn. Bij calamiteiten kan Rijkswaterstaat met een druk op de knop de verlichting op volle sterkte aan zetten, zodat hulpdiensten genoeg werklicht hebben.

Het vervangen van de verlichting is onderdeel van een groter onderhoudsprogramma dat Rijkswaterstaat uitvoert op de A28 en A50 rondom Zwolle. Zo is er al een begin gemaakt met het vervangen van oude matrixborden: op de A28 vanaf Wezep tot aan knooppunt Hattemerbroek, op de A50 vanaf Hattem tot aan knooppunt Hattemerbroek en op de A28 vanaf Zwolle-Zuid tot aan Zwolle-Noord hangen nog matrixborden van het 'oude type'. Deze matrixborden worden momenteel al vervangen door nieuwe LED versies. Het aantal defecte matrixborden bij met name de plusstroken bij Zwolle zou daarmee ook moeten afnemen. Bovendien worden oude analoge schouwcamera's vervangen door nieuwe digitale camera's.

Volgens Rijkswaterstaat worden de werkzaamheden met name in de avond en nacht uitgevoerd, waardoor de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk wordt beperkt. De werkzaamheden aan de wegverlichting beginnen aanstaande maandag: de eerste LED lampen zullen volgens de wegbeheerder tussen de Voskuilerdijk en de Middeldijk worden geplaatst. Uiteraard zal ik kijken of ik hier een kleine fotoserie aan kan wijden. Afgelopen januari heb ik al op een aantal plekken foto's gemaakt van de huidige situatie, zodat ik zodra de verlichting vervangen is een aantal vergelijkingsfoto's kan maken. Voor bij incidenten op de snelwegen levert de nieuwe LED verlichting ook een voordeel op: de huidige knaloranje verlichting zorgt er voor dat foto's niet mooi worden. Het natuurlijke witte licht zorgt er voor dat kleuren veel mooier uitkomen.
2 reacties 2.530x

Reacties (2)

Bart van den BergMaandag 07 september 2020 – 22:20
Ik had het al gelezen. Wat wel jammer is dat het wederom Teceo´s worden en dus zullen de Nederlandse snelwegen voornamelijk verlicht worden door de Luma en de Teceo en ik vind ze allebei oerlelijk. Er zit zo weinig inspiratie in de LED armaturen ze zijn bijna allemaal model Tosti ijzer. Komt wel mooi licht uit( maar LED heeft zich verre van bewezen getuige diverse Teceo´s die defect zijn en alle vele defecte Schreder armaturen in de Benelux tunnel).
Mensen zeggen altijd dat die Sox zo energie verslindend zijn maar ze vergeten dat een Sox lamp nog steeds een hele hoge lichtstroom heeft(tot 200 lumen/Watt)tegen een laag vermogen en ze kunnen heel lang meegaan(waar ik werk zijn lampen die ik nog niet vervangen heb doch diverse LED producten hebben al de geest gegeven en het zijn niet de LED´s die kapot gaan maar eigenlijk altijd de driver dus ik heb een ambivalent gevoel met LED´s.
Ironisch genoeg worden de LED armaturen bij het Terbregse Plein(ik dacht Vulkan exemplaren)momenteel vervangen voor Luma´s dus al vrij snel.

Hendrik SlijkhuisZaterdag 19 september 2020 – 20:34
Klopt de led drivers gaan meestal kapot omdat ze het vermogen niet aankunnen en ik vervang de drivers door ouderwetse travo,s en ze branden weer perfect en kunnen weer JAREN mee.


In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Hattemerbroek:

Vrachtwagen schampt vrachtwagen met klapband op vluchtstrook A28 bij Hattemerbroek: flinke schade en lange file
Auto over de kop in beruchte bocht A28 knooppunt Hattemerbroek
Automobilist verlaat plaats ongeval op de A28 bij Hattemerbroek
Het weer in Wezep
Bewolkt 7,9°C
WNW 11,2km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Een selectie van (pers)alarmeringen werd ook automatisch geplaatst op mijn Twitter account, dat zal dus vanaf volgende week ook automatisch stopgezet gaat worden.
Donderdag 02 februari 2023 - 14:56
Elon Musk sloopt inmiddels alles wat Twitter groot gemaakt heeft. Vanaf volgende week geen gratis toegang meer tot API's van Twitter. Daardoor geen alarmeringen meer op diverse accounts zoals @groteincidenten, @BrndwrOldebroek of @112Kampen. https://t.co/XnjYUvkYwF
Donderdag 02 februari 2023 - 14:56
RT @ProRail Station Almere Centrum is feestelijk geopend en klaar voor de toekomst. Een mooie samenwerking tussen @almere @NS_Stations en @FlevoNieuws https://t.co/EMojwz3psH
Donderdag 02 februari 2023 - 12:20
[Politie 08:23.47] Aanrijding letsel Zuiderzeestraatweg Oldebroek
Donderdag 02 februari 2023 - 08:23
Overigens wordt er gesuggereerd dat een groot deel van het verkeer op de A27 van/naar stad Utrecht is. Zo’n 90% van de ritten die ik daar rij zijn van/naar bestemmingen buiten Utrecht… en ik denk echt niet dat ik de enige ben daarin.
Woensdag 01 februari 2023 - 23:05
[Traumahelikopter 13:56.27] A1 (DIA) 13991 Molenweg 8081 Elburg 10225 regio 06
Woensdag 01 februari 2023 - 13:55
@RWSverkeersinfo A28 Re 94,8 rijstrook 4 voorwerp op de weg
Woensdag 01 februari 2023 - 09:29
[Brandweer 17:10.09] P 1 BON-06 BR bijgebouw (keet/hok/schuurtje) N308 - Zuiderzeestraatweg Oldebroek 061841
Dinsdag 31 januari 2023 - 17:09
Zeer grote brand in Roden, Drenthe. Van afstand al grote rookwolken te zien. https://t.co/V7q2Phts8x
Dinsdag 31 januari 2023 - 15:15