Nieuwsarchief

Spookrijder veroorzaakt ernstig ongeval op de A28 tussen Wezep en 't Harde: twee zwaargewonden en snelweg uren dicht

De hulpdiensten werden dinsdagavond met veel materieel opgeroepen voor een zeer ernstig verkeersongeval op de A28 tussen Wezep en 't Harde. Even na zeven uur 's avonds kwam bij de politie de melding binnen dat er een spookrijder reed op de A28 vanaf 't Harde in de richting van Wezep op de verkeerde rijbaan (de rijbaan Wezep richting 't Harde). Terwijl veel eenheden van de politie onderweg waren die kant op, kwamen er zeer verontrustende telefoontjes binnen bij de meldkamer van de hulpdiensten. Er had zich nabij Wezep een frontale aanrijding plaatsgevonden tussen de 86-jarige spookrijder uit Epe en een 20-jarige automobiliste uit Zuidlaren die nietsvermoedend in de richting van Harderwijk reed.

Diverse getuigen verklaarden op de ongevalslocatie dat meerdere automobilisten en vrachtwagenchauffeurs de spookrijder wisten te ontwijken, maar dat het toch mis ging. De twee auto's botsen met hoge snelheid op elkaar, waarbij sprake was van zeer forse schade. Vooral de auto van de bestuurster waar de spookrijder frontaal tegen aan botste raakte flink ontzet en de bestuurster kwam dan ook bekneld te zitten in haar voertuig. Beide voertuigen kwamen na de aanrijding zonder verlichting op de rijbaan terecht. Een automobilist wist de auto's niet te ontwijken en botste tegen de auto van de spookrijder aan. Er ontstond een grote ravage. Veel automobilisten en vrachtwagenchauffeurs hebben eerste hulp verleend in afwachting van de hulpdiensten.

Omdat al vrij snel duidelijk was dat er sprake was van een zeer ernstige situatie, werden er veel hulpverleners opgeroepen. De al onderweg zijde politie kwam samen met de Koninklijke Maraussausee (KMAR) met veel eenheden ter plaatse vanaf onder andere de bureaus in Nunspeet, Epe en Zwolle. De brandweerkorpsen van Wezep, Zwolle en Elburg werden opgeroepen om de slachtoffers uit de voertuigen te bevrijden. Brandweer Wezep richtte zich op de bevrijding van de beknelde bestuurster, zij zat onder andere met haar onderlichaam bekneld in het voertuig. Ondertussen richtte brandweer Elburg zich op de auto van de spookrijder. Het hulpverleningsvoertuig van brandweer Zwolle kwam ook ter plaatse om extra gereedschap te brengen.

Er werden meerdere ambulances opgeroepen. Ook werden de traumahelikopters uit Amsterdam en van Groningen Eelde Airport opgeroepen. De traumahelikopter van Amsterdam is ter plaatse geweest. De traumahelikopter uit het noorden van het land werd vlak voor de landing geannuleerd, omdat de slachtoffers al per ambulances naar het ziekenhuis konden worden gebracht. Voor zover nu bekend (ten tijde van het schrijven van dit artikel) zijn beide slachtoffers zwaargewond geraakt en zijn er verder geen (zwaar)gewonden. De bestuurder van de derde betrokken die op de auto van de spookrijder botste bleef voor zover nu bekend ongedeerd.

Na de hectische maar indrukwekkende bevrijdingsacties gingen de brandweerploegen weer inpakken en retour richting de kazernes. De Verkeers Ongevallen Analyse dienst (VOA) van de politie is met spoed ter plaatse gekomen om een sporenonderzoek te doen. Daarbij werd uitgebreid de tijd genomen om alle beschikbare sporen in kaart te brengen. Ondertussen hielden meerdere eenheden van de politie en de KMAR zich bezig met het terugleiden van ingesloten verkeer richting de toerit van de A28 bij Wezep. De snelweg werd in de richting van Harderwijk volledig afgesloten tussen knooppunt Hattemerbroek en afslag 't Harde. Tientallen vrachtwagens die niet konden keren moesten wachten totdat er weer een rijstrook vrijgegeven werd.

Bergingsbedrijf Stouwdam is ter plaatse gekomen om de betrokken voertuigen na het sporenonderzoek te bergen. Van der Kolk is ter plaatse gekomen om het wegdek te reinigen. Het wegdek lag bezaaid met brokstukken. Door de enorme klap raakte zelfs een stuk van de geleiderail besmeurd met motorolie. Kort voor middernacht kon de snelweg weer vrijgegeven worden voor het verkeer.


Locatie Reageren 5.547x

In 2021 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2022 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Stankoverlast in Wezep en hinder op de A28 door brandstichting, boeren trekken naar hoofdbureau Zwolle voor vrijlating arrestant
Spoorwegovergangen in Wezep enkele uren dicht vanwege storing
Auto van de weg op de A28 tussen Wezep en 't Harde
Het weer in Wezep
Bewolkt 13,0°C
Z 4,7km/h
0,2mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2021 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2022 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
@arnovanelst Blikseminslag omgeving IJsselvliedt / Zuiderzeestraatweg / Kamperstraatweg, die omgeving. Dat was een flinke bliksem.
Donderdag 30 juni 2022 - 20:45
@TheaWeerdt Gaat weer droogte tegen, dus juist mooi!
Donderdag 30 juni 2022 - 20:28
RT @landmacht @muntverzamelaar In het gebied tussen Meppel, Assen, Opende en Grou wordt deze week geoefend met deze lichte pantservoertuigen (Fennek).
Donderdag 30 juni 2022 - 20:13
@Ruuddewit1973 Mwah, gewoon stukje waarheidsvinding. Als ze er wel hadden gestaan had ik het ook gewoon getweet met de tekst: ‘het klopt inderdaad!’. Verder langs de Reesweg niks te zien. Op de snelweg een vrachtwagen met pech, daardoor snelheidsverlaging.
Donderdag 30 juni 2022 - 19:16
@wishmaster_nl @waarisdechauff1 @gjcats Dat betrof geen ongeval bleek naderhand toen meer informatie naar buiten kwam.
Donderdag 30 juni 2022 - 18:39
RT @De_Stentor Scholier (14) uit Kampen overlijdt op terugweg van sportdag, klasgenootje kruipt door oog van de naald https://t.co/KxKk3D8vOt
Donderdag 30 juni 2022 - 14:19
Nieuws update: Fietsende scholier (14) uit Kampen door automobilist van achteren aangereden en overleden bij tragisch ongeval Kamperstraatweg Kamperveen - https://t.co/nLjoiDyA2R (foto's + video) https://t.co/DVVJuncEMj
Donderdag 30 juni 2022 - 11:54
@MartynBrands @djidee Je bedoelt dan dat iemand die even naar het ziekenhuis moet in het hoge noorden maar vanwege wegbezuinigd OV al gauw 40km aflegt en dus meer aftikt dan iemand die in de Randstad met de fiets er zo is? Zo had ik er nog eens naar gekeken.
Donderdag 30 juni 2022 - 10:02