Nieuwsarchief

Spookrijder veroorzaakt ernstig ongeval op de A28 tussen Wezep en 't Harde: twee zwaargewonden en snelweg uren dicht

De hulpdiensten werden dinsdagavond met veel materieel opgeroepen voor een zeer ernstig verkeersongeval op de A28 tussen Wezep en 't Harde. Even na zeven uur 's avonds kwam bij de politie de melding binnen dat er een spookrijder reed op de A28 vanaf 't Harde in de richting van Wezep op de verkeerde rijbaan (de rijbaan Wezep richting 't Harde). Terwijl veel eenheden van de politie onderweg waren die kant op, kwamen er zeer verontrustende telefoontjes binnen bij de meldkamer van de hulpdiensten. Er had zich nabij Wezep een frontale aanrijding plaatsgevonden tussen de 86-jarige spookrijder uit Epe en een 20-jarige automobiliste uit Zuidlaren die nietsvermoedend in de richting van Harderwijk reed.

Diverse getuigen verklaarden op de ongevalslocatie dat meerdere automobilisten en vrachtwagenchauffeurs de spookrijder wisten te ontwijken, maar dat het toch mis ging. De twee auto's botsen met hoge snelheid op elkaar, waarbij sprake was van zeer forse schade. Vooral de auto van de bestuurster waar de spookrijder frontaal tegen aan botste raakte flink ontzet en de bestuurster kwam dan ook bekneld te zitten in haar voertuig. Beide voertuigen kwamen na de aanrijding zonder verlichting op de rijbaan terecht. Een automobilist wist de auto's niet te ontwijken en botste tegen de auto van de spookrijder aan. Er ontstond een grote ravage. Veel automobilisten en vrachtwagenchauffeurs hebben eerste hulp verleend in afwachting van de hulpdiensten.

Omdat al vrij snel duidelijk was dat er sprake was van een zeer ernstige situatie, werden er veel hulpverleners opgeroepen. De al onderweg zijde politie kwam samen met de Koninklijke Maraussausee (KMAR) met veel eenheden ter plaatse vanaf onder andere de bureaus in Nunspeet, Epe en Zwolle. De brandweerkorpsen van Wezep, Zwolle en Elburg werden opgeroepen om de slachtoffers uit de voertuigen te bevrijden. Brandweer Wezep richtte zich op de bevrijding van de beknelde bestuurster, zij zat onder andere met haar onderlichaam bekneld in het voertuig. Ondertussen richtte brandweer Elburg zich op de auto van de spookrijder. Het hulpverleningsvoertuig van brandweer Zwolle kwam ook ter plaatse om extra gereedschap te brengen.

Er werden meerdere ambulances opgeroepen. Ook werden de traumahelikopters uit Amsterdam en van Groningen Eelde Airport opgeroepen. De traumahelikopter van Amsterdam is ter plaatse geweest. De traumahelikopter uit het noorden van het land werd vlak voor de landing geannuleerd, omdat de slachtoffers al per ambulances naar het ziekenhuis konden worden gebracht. Voor zover nu bekend (ten tijde van het schrijven van dit artikel) zijn beide slachtoffers zwaargewond geraakt en zijn er verder geen (zwaar)gewonden. De bestuurder van de derde betrokken die op de auto van de spookrijder botste bleef voor zover nu bekend ongedeerd.

Na de hectische maar indrukwekkende bevrijdingsacties gingen de brandweerploegen weer inpakken en retour richting de kazernes. De Verkeers Ongevallen Analyse dienst (VOA) van de politie is met spoed ter plaatse gekomen om een sporenonderzoek te doen. Daarbij werd uitgebreid de tijd genomen om alle beschikbare sporen in kaart te brengen. Ondertussen hielden meerdere eenheden van de politie en de KMAR zich bezig met het terugleiden van ingesloten verkeer richting de toerit van de A28 bij Wezep. De snelweg werd in de richting van Harderwijk volledig afgesloten tussen knooppunt Hattemerbroek en afslag 't Harde. Tientallen vrachtwagens die niet konden keren moesten wachten totdat er weer een rijstrook vrijgegeven werd.

Bergingsbedrijf Stouwdam is ter plaatse gekomen om de betrokken voertuigen na het sporenonderzoek te bergen. Van der Kolk is ter plaatse gekomen om het wegdek te reinigen. Het wegdek lag bezaaid met brokstukken. Door de enorme klap raakte zelfs een stuk van de geleiderail besmeurd met motorolie. Kort voor middernacht kon de snelweg weer vrijgegeven worden voor het verkeer.


Locatie Reageren 6.251x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Auto volledig door brand verwoest op de Bovenheigraaf in Wezep
Automobilist blijkt onder invloed bij eenzijdig ongeval op de A28 bij Wezep
Dringende oproep: camerabeelden gezocht in Wezep n.a.v. vondst zwaargewonde man
Het weer in Wezep
Helder 9,9°C
ZO 7,9km/h
12,4mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Goh, twee treinen die ontsporen door zware windstoten (tot 136km/h) in Zwitserland. Je zou toch verwachten dat die treinen wel wat meer zouden kunnen hebben? https://t.co/OtBY45Eih1
Vrijdag 31 maart 2023 - 22:20
[Politie 20:12.48] Aanrijding letsel Elburgerweg Nunspeet
Vrijdag 31 maart 2023 - 20:12
@DonkersgoedMM @JeroenvdVeer @thomasbruning @DilanYesilgoz Dit vermoed ik dus ook. Afwachten, we gaan het wel zien. En anders bij elke ambulancemelding met ‘HV weg letsel’ voorlichting bellen, ook ‘s nachts. Het kan immers een dodelijk incident zijn.
Vrijdag 31 maart 2023 - 10:18
@CPontier Weinig aan de hand maar wel elke dag file. Alleen daarom al reden om de weg dringend aan te pakken. https://t.co/aUrwzuQrw5
Woensdag 29 maart 2023 - 19:17
@DirkJanBeumer Als je nog eerder in de remmen gaat voor de file, wordt de file wel vanzelf langer. Het is misschien veiliger, maar het lost het probleem van de N50 niet op.
Woensdag 29 maart 2023 - 19:03
@Qleendert Het gaat niet alleen om de veiligheid, het gaat ook om de capaciteit van de weg. Die is al jaren niet voldoende. De N50 kende zelfs in de 'rustige' coronajaren met weinig verkeer op de weg files in de spits.
Woensdag 29 maart 2023 - 19:01
@DirkJanBeumer Och uiteraard, dan nemen de files dus nog meer toe. Het is niet alleen een veiligheidspunt, ook de capaciteit van de weg voldoet al jaren niet meer. Verbreding is géén luxe, het is een noodzaak.
Woensdag 29 maart 2023 - 19:00
Opvallend detail uit het onderzoek: "Iets voor negen uur ‘s avonds ontstond er vermoedelijk brand in of aan zijn auto, waarna hij op de tegengestelde rijstrook terecht kwam en frontaal op een ander voertuig botste." #n50 #kampen https://t.co/tMndLBc1LG
Woensdag 29 maart 2023 - 18:56
Ik hoop dat ik het fout heb, maar je zult zien dat de verbreding en dus het veiliger maken van de N50 tussen Kampen en Kampen-Zuid ook op de lange baan geschoven gaat worden. Laat staan een volledige verbreding naar 2x2. Dat krijg je met uitstelgedrag. https://t.co/yDyJRIxA0o
Woensdag 29 maart 2023 - 18:50
RT @OM_OostNL Politieagent treft geen verwijt bij frontale botsing met fatale afloop na achtervolging op N50 bij Kampen afgelopen november. Tegen de agent wordt geen vervolging ingesteld. https://t.co/Mg6XxcSg4L
Woensdag 29 maart 2023 - 17:13