Nieuwsarchief

Spookrijder veroorzaakt ernstig ongeval op de A28 tussen Wezep en 't Harde: twee zwaargewonden en snelweg uren dicht

De hulpdiensten werden dinsdagavond met veel materieel opgeroepen voor een zeer ernstig verkeersongeval op de A28 tussen Wezep en 't Harde. Even na zeven uur 's avonds kwam bij de politie de melding binnen dat er een spookrijder reed op de A28 vanaf 't Harde in de richting van Wezep op de verkeerde rijbaan (de rijbaan Wezep richting 't Harde). Terwijl veel eenheden van de politie onderweg waren die kant op, kwamen er zeer verontrustende telefoontjes binnen bij de meldkamer van de hulpdiensten. Er had zich nabij Wezep een frontale aanrijding plaatsgevonden tussen de 86-jarige spookrijder uit Epe en een 20-jarige automobiliste uit Zuidlaren die nietsvermoedend in de richting van Harderwijk reed.

Diverse getuigen verklaarden op de ongevalslocatie dat meerdere automobilisten en vrachtwagenchauffeurs de spookrijder wisten te ontwijken, maar dat het toch mis ging. De twee auto's botsen met hoge snelheid op elkaar, waarbij sprake was van zeer forse schade. Vooral de auto van de bestuurster waar de spookrijder frontaal tegen aan botste raakte flink ontzet en de bestuurster kwam dan ook bekneld te zitten in haar voertuig. Beide voertuigen kwamen na de aanrijding zonder verlichting op de rijbaan terecht. Een automobilist wist de auto's niet te ontwijken en botste tegen de auto van de spookrijder aan. Er ontstond een grote ravage. Veel automobilisten en vrachtwagenchauffeurs hebben eerste hulp verleend in afwachting van de hulpdiensten.

Omdat al vrij snel duidelijk was dat er sprake was van een zeer ernstige situatie, werden er veel hulpverleners opgeroepen. De al onderweg zijde politie kwam samen met de Koninklijke Maraussausee (KMAR) met veel eenheden ter plaatse vanaf onder andere de bureaus in Nunspeet, Epe en Zwolle. De brandweerkorpsen van Wezep, Zwolle en Elburg werden opgeroepen om de slachtoffers uit de voertuigen te bevrijden. Brandweer Wezep richtte zich op de bevrijding van de beknelde bestuurster, zij zat onder andere met haar onderlichaam bekneld in het voertuig. Ondertussen richtte brandweer Elburg zich op de auto van de spookrijder. Het hulpverleningsvoertuig van brandweer Zwolle kwam ook ter plaatse om extra gereedschap te brengen.

Er werden meerdere ambulances opgeroepen. Ook werden de traumahelikopters uit Amsterdam en van Groningen Eelde Airport opgeroepen. De traumahelikopter van Amsterdam is ter plaatse geweest. De traumahelikopter uit het noorden van het land werd vlak voor de landing geannuleerd, omdat de slachtoffers al per ambulances naar het ziekenhuis konden worden gebracht. Voor zover nu bekend (ten tijde van het schrijven van dit artikel) zijn beide slachtoffers zwaargewond geraakt en zijn er verder geen (zwaar)gewonden. De bestuurder van de derde betrokken die op de auto van de spookrijder botste bleef voor zover nu bekend ongedeerd.

Na de hectische maar indrukwekkende bevrijdingsacties gingen de brandweerploegen weer inpakken en retour richting de kazernes. De Verkeers Ongevallen Analyse dienst (VOA) van de politie is met spoed ter plaatse gekomen om een sporenonderzoek te doen. Daarbij werd uitgebreid de tijd genomen om alle beschikbare sporen in kaart te brengen. Ondertussen hielden meerdere eenheden van de politie en de KMAR zich bezig met het terugleiden van ingesloten verkeer richting de toerit van de A28 bij Wezep. De snelweg werd in de richting van Harderwijk volledig afgesloten tussen knooppunt Hattemerbroek en afslag 't Harde. Tientallen vrachtwagens die niet konden keren moesten wachten totdat er weer een rijstrook vrijgegeven werd.

Bergingsbedrijf Stouwdam is ter plaatse gekomen om de betrokken voertuigen na het sporenonderzoek te bergen. Van der Kolk is ter plaatse gekomen om het wegdek te reinigen. Het wegdek lag bezaaid met brokstukken. Door de enorme klap raakte zelfs een stuk van de geleiderail besmeurd met motorolie. Kort voor middernacht kon de snelweg weer vrijgegeven worden voor het verkeer.


Locatie Reageren 6.887x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Kleine brand in vuilniswagen Ruitersveldweg Wezep
Felle brand zorgt voor grote schade aan woning Bremstraat Wezep
Rookontwikkeling in woning door brand Kerkweg Wezep
Het weer in Wezep
Bewolkt 17,2°C
WZW 11,2km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier