Nieuwsarchief

Inzeller Ballonwoche 2022: ballonvaren met Kaiserwetter (+video's)

Na een jaar afwezigheid vanwege de coronapandemie kon in de laatste week van januari de Inzeller Ballonwoche weer plaatsvinden in het Zuid Duitse Inzell. Van zondag 23 januari tot zaterdag 29 januari vond het evenement weer plaats in het dorp tegen de Oostenrijkse grens aan. Ik ging zelf dit jaar voor het eerst met mijn vrouw mee richting Inzell om deel uit te maken van team Doornewaard. We werden gevraagd of wij mee wilden om te helpen met het uitpakken, opbouwen en inpakken van de PH-EJB.

Zaterdag 22 januari
We kwamen zaterdagmiddag 22 januari rond kwart over drie aan in Inzell. De reis richting het zuidelijkste puntje van Beieren verliep in eerste instantie zonder al te veel vertraging, vanaf Neurenberg werd het rommelig op de weg met veel files. In het weekend van 22 januari was er sprake van een noord- tot noordweststroming met aanvoer van vochtige lucht vanaf de Noordzee, waardoor er met name in de hoger gelegen gebieden in Duitsland en de Alpen veel sneeuw viel. Bij aankomst in Inzell was er een forse bak sneeuw gevallen. Metingen liepen uiteen van 50 tot 70 centimeter sneeuw in het dal. Na aankomst gingen we gelijk het dorpje even verkennen met een mooie sneeuwwandeling. Het was al snel duidelijk dat we het getroffen hadden met de sneeuw en dat we de hele week nog van de sneeuw konden gaan genieten.


Zondag 23 januari
Op zondag 23 januari zijn we eerst 's ochtends gaan genieten van de prachtige omgeving. We liepen de Falkenstein route waarbij je kunt vertrekken vanaf de parkeerplaats van de bekende schaatsarena van Inzell. Je loopt hierbij om de Falkenstein berg heen door een beboste omgeving, waarbij je aantal beekjes kunt kruisen en langs een klein meertje loopt. Het laatste stukje (als je begint vanaf de parkeerplaats bij de schaatsarena) moet je iets meer klimmen, wat zeker met de flinke sneeuwhoeveelheden een leuke uitdaging was.


Aan het einde van de middag werden de teams die daaraan mee wilden doen verzocht om verspreid over vier plekken in en rond Inzell te gaan staan om mee te doen aan de Nightglow. In de jaren voor de coronapandemie verzamelden alle teams op een centraal veld, maar vanwege de maatregelen werden de ballonnen over verschillende plekken verspreid. Wij stonden met twee ballonnen op het veld bij restaurant Schwarzberg. Na het opbouwen van de ballon had ik de gelegenheid om vanaf de heuvel tegenover Schwarzberg een aantal prachtige foto's te maken. Terwijl het de hele dag bewolkt was geweest, trokken er wat opklaringen binnen waardoor de sterrenhemel te bewonderen was. Met een lange sluitertijd opname en een korte vlam kon ik een aantal foto's maken vanaf de Schwarzberger Weg.


Bovenstaande foto is het beste in een donkere ruimte te bekijken!

Maandag 24 januari
In de nacht van zondag op maandag trokken meer opklaringen binnen en toen 's ochtends de zon op kwam bleek het vrijwel onbewolkt te zijn. De eerste van vier dagen Kaiserwetter! Elke ochtend vond er voor het ballonvaren een briefing plaats voor de piloten waar onder andere (oud-KNMI) meteoroloog Ab Maas zijn weersverwachting ten gehore bracht. Staat de wind gunstig? Is er turbulentie te verwachten? Allerlei elementen die meespelen bij het maken van een keuze om wel of niet te gaan varen. Gelukkig was het al snel duidelijk dat er op deze prachtige maandag zeker wel gevaren kon worden. De eerste ballonnen werden opgeblazen en gingen de lucht in. Wij gingen met de kleurrijke luchtballon iets later de lucht in. De eerste vaart van de PH-EJB voer over het dorp Inzell. Door te 'spelen' met de hoogte zorgde onze piloot er voor dat we na een prachtige ballonvaart weer precies op dezelfde plek geland waren als waar we opgestegen waren. Precisiewerk! Uiteraard konden we vanuit de lucht prachtige opnames maken. Het weer was perfect, met temperaturen deze dag rond het vriespunt en weinig wind was het heerlijk vertoeven. Zeker tijdens het opbouwen en inpakken van de ballon was het al snel warm en t-shirtjes weer! Wie zegt dat 'wintersport' koukleumen is?


Dinsdag 25 januari
De dinsdag leek qua weer een exacte kopie te gaan worden van de maandag. Nagenoeg dezelfde condities zorgden ervoor dat het wederom ideaal weer was om met de ballon te varen. Dit keer bleef ik zelf aan de grond, mijn vrouw ging met de PH-DED van team Kleinlugtenbeld mee om vanuit de lucht foto's te kunnen maken van de PH-EJB van team Doornewaard. Ik ging mee met de volgauto om even later ten noorden van Inzell bij het buurtschapje 'Brenner' de ballon op te halen.


's Avonds stond het traditionele 'bandje glijden' op het programma. Bij de Kessel Alm konden we op uitnodiging van de lokale VVV volop van de berg af glijden. Je kon merken dat anderen dit al vaker hadden gedaan, want er werden bijzondere halsbrekende toeren uitgehaald. Uiteraard gingen we zelf ook veel de berg af, maar de camera bleef toch echt boven.


Woensdag 26 januari
De ochtendstond heeft goud in de mond: dat is ook zeker van toepassing in Inzell. Lokale effecten tussen de bergen zorgen voor een interessante weerbeleving op de vroege ochtend. Door temperaturen overdag van net iets boven nul smolt er overdag een klein laagje van het sneeuw weg. De vocht van deze smelt bleef in de onderste luchtlaag hangen door het hogedrukgebied waar we onder lagen. Na zonsondergang daalde de temperatuur door het ontbreken van de instraling van de zon snel, waardoor de vochtige luchtlaag ging condenseren en er (dichte) mist ontstond. De vochtige maar ook steeds kouder wordende lucht werd zo gevangen tussen de bergen. Met windstille condities in de nachtelijke uren, strenge vorst en rijp leverde dat rond zonsopkomst de volgende ochtend telkens prachtige rijpafzetting op.

Woensdagochtend stond mijn wekker rond kwart voor zeven, zodat ik rond zonsopkomst in de auto zat om wat rond te rijden door het dal. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht. Koude lucht heeft dus de neiging om het laagste punt op te zoeken. De autothermometer toonde een interessante temperatuurverloop tijdens mijn rondje fotograferen. In het dorp Inzell zelf was het ongeveer -9°C. Net buiten de bebouwde kom op het laagste punt zag ik temperaturen tussen de -11°C en -13°C op de autothermometer voorbij komen. Maar op die plekken waar je het laagst was, zat je ook in de (dichte) mist. Ik zocht daarom wat plekjes net boven deze mistlaag op buiten het dorp, waar je van nature ook wat hoger zit in de heuvels. Daar steeg de temperatuur dan weer enkele graden, veelal zat ik in de heuvels tussen de -9°C en -6ºC. Het mooie was ook dat de mist wel wat in beweging was. Flarden van deze mist kwamen op mij af, je voelde dat de mist de koudere lucht met zich mee bracht. Ook op de autothermometer was dit effect zichtbaar: de temperatuur kon bij het passeren van zo'n mistflard zo weer een graad of 2 dalen, zonder dat je afzakte het dal in. Vanaf het moment dat de zon over de berg heen kwam, kon de meeste dichte mist snel weggebrand worden door de zon. Ook de temperaturen liepen dan weer rap op. De meeste dagen hebben we overdag temperaturen gehad tussen de 0°C en 5°C, maar door de lage dauwtemperaturen en het rustige weer door het hogedrukgebied werd het smelten van de sneeuw beperkt.


Na het ontbijt en de briefing konden de ballonnen weer de lucht in. De windrichting werd wel wat minder gunstig dan de dagen ervoor, want met een wat meer westelijke / zuidwestelijke wind werden de ballonnen allemaal dezelfde richting in gestuurd. Vanaf het startveld bij camping Lindlbauer werden vaarden alle ballonnen in de richting van Teisenberg. Onder toeziend oog van een grote klas schoolkinderen vertrokken wij ook en kwamen ook in die hoek uit. Een korte maar desondanks leuke vaart waarbij onze piloot het voor elkaar kreeg om netjes rondom een lichtmast heen te cirkelen. Ook waren veel teams bezig met 'stempelen'. Oftewel: de afdruk van de mand achterlaten in de sneeuw, waardoor je allerlei stempeltjes krijgt in het witte landschap. Velen zullen zich ook afvragen waarom de piloten er niet voor kozen om direct een stuk hoger te gaan varen. Op hoogte stond er ook een westenwind, waardoor je in de richting van het vliegveld van het nabijgelegen Salzburg in Oostenrijk zou worden gestuurd. Dat is geen ideaal scenario en dus werden veel ballonnen alweer vrij snel aan de grond gezet. Enkele ballonvaarders kozen er voor om later op de dag nog een tweede vaart uit te voeren.


Wij kozen er voor om 's middags met z'n tweeën nog even een bezoek te brengen aan de Rauschberg, vlakbij Inzell. Je kunt met de Rauschbergbahn omhoog, je gaat dan van een hoogte van aan de grond zo'n 700 meter naar 1671 meter op de top van de Rauschberg. Zeker bij helder weer kun je genieten van de omgeving. Je kunt in de richting van het noorden kijken naar de Chiemsee, terwijl je dan achter je richting het zuiden een prachtig uitzicht hebt over de Oostenrijkse Alpen. Toegangskaartjes voor de kabelbaan zijn prijzig, maar als je in de omgeving van Inzell in een hotel of appartement verblijft krijg je vaak de Chiemgau Karte, waarmee je eenmalig gratis toegang krijgt per persoon tot de kabelbaan (een retourtje). Een aanrader dus zowel in de zomer als in de winter. Let wel op de tijden waarop de kabelbaan voor het laatst weer naar beneden gaat (in de winter om 16.00u).


Donderdag 27 januari
Omdat de windrichting donderdagochtend hetzelfde leek te zijn als op de woensdag besloot onze piloot om vandaag niet te gaan varen. Wel gingen we de ballon opblazen en even 'droog stoken'. Woensdag waren we namelijk in een weiland geland waar veel sneeuw lag en net als met je kleding wil je een ballon niet vochtig inpakken. De sneeuw op het startveld bij de camping was al mooi aangestampt en hard, waardoor dat niet in de ballon ging zitten. De PH-EJB werd dus opgeblazen en aan de grond gehouden. Het trok veel bekijks en vanaf het startveld konden we mooi zien wat de andere teams deden die wel gingen varen. Daarna konden we de ballon inpakken voor de terugreis. Want het was al een paar dagen duidelijk dat het vrijdag geen goed weer zou worden om te ballonvaren.


Vrijdag 28 januari
Zoals de dagen ervoor al verwacht was het op de vrijdag absoluut geen mooi weer meer. De ochtend begon met zware sneeuwbuien die binnen korte tijd weer een paar centimeter sneeuw achterlieten. Ik trok de sneeuwbroek, snowboots en handschoenen maar weer aan en ben op pad gegaan. Met twee zware sneeuwbuien in aantocht op de buienradar moest ik natuurlijk even een rondje in de sneeuw maken. Het fotograferen was nog een behoorlijke uitdaging. Door de forse windstoten kwam de sneeuw op sommige momenten horizontaal voorbij, waarbij de sneeuw zich al ging ophopen in de zonnekap van mijn lens. Het zicht nam terug tot minder dan 100 meter. Zo'n intense sneeuwbui met zulke windstoten heb ik zelden meegemaakt, het was echt indrukwekkend. Tussen de buien door klaarde het ietsje op, tot de volgende sneeuwbui zich alweer aankondigde.


Na het ontbijt zijn we richting Salzburg vertrokken. Dit is een ritje van iets meer dan 30 minuten vanuit Inzell en dus goed te doen. Inzell zelf ligt op een hoogte van zo'n 690 meter. De stad Salzburg zelf ligt beduidend lager, op zo'n 420 meter hoogte. Ergens tussen die 420 en 690 lag de sneeuwgrens. De heenreis van Inzell naar Salzburg startte in een wit landschap, maar eindigde in saai groen landschap. We brachten een bezoekje aan Red Bull's Hangar 7 bij het vliegveld van Salzburg (gratis toegang, absoluut een bezoekje waard!). In deze hangar staan allerlei Formule 1 auto's, vliegtuigen, helikopters en andere voertuigen van Red Bull uitgestald, waarbij er elke week (en soms elke dag) wel iets anders te zien is. Voor het eerst in mijn leven stond ik oog in oog met een echte Formule 1 auto, best indrukwekkend hoe groot die wagens zijn.


Ook de stad Salzburg is ongetwijfeld een mooie stad om te bezoeken, ware het niet dat wij het geluk hadden dat Salzburg in een lange buienstraat terecht kwam waardoor het gedurende ons bezoek aan een stuk door bleef sneeuwen. Toen wij aankwamen in het centrum van Salzburg was het nog groen. Er viel eerst natte sneeuw. Door de intensiteit van de bui daalde de 0-graden grens snel, waardoor ook de binnenstad van Salzburg wit werd. Toen we na enkele uren door de stad struinen weer met de auto vertrokken richting Inzell, lag ook Salzburg weer onder een laag sneeuw.


Hier kun je normaal gesproken genieten van een prachtig uitzicht over de oude binnenstad van Salzburg... maar vandaag eventjes niet!

Op de terugweg via Bad Reichenhall en Weißbach an der Alpenstraße stegen we natuurlijk weer vele tientallen meters waardoor de sneeuwlaag dikker werd en de condities op de wegen flink verslechterden. Een prachtig toetje voor deze winter- en sneeuwliefhebber, rijden door winterse landschappen. Nadat we 's avonds nog eenmaal heerlijk uit eten zijn gegaan, stond de terugreis de volgende ochtend op het programma. We lieten de sneeuw achter ons en reden via de Duitse Autobahnen weer terug richting het groene, grijze, saaie en winderige Nederland. Zaterdagavond kwamen we iets na zeven uur 's avonds weer thuis. En met de wetenschap dat de week na de Inzeller Ballonwoche veel dagen kende waarop er niet gevaren had kunnen worden, hebben we het extra getroffen! Een prachtige winterweek met Kaiserwetter, zeker voor herhaling vatbaar!


Tijdens de week in Inzell heb ik ook nog wat korte stukjes video's gemaakt. Van de sneeuwval, de Nightglow, de ballonvaarten en het bezoekje aan de Rauschbergbahn. Ik heb alles achter elkaar geplakt zonder gekke montages of zonder spannende muziekjes, maar wel zo dat het een mooie indruk geeft in bewegend beeld met geluid. Ook is de video van Jonas Hoffmann een aanrader. Hij maakte ook diverse droneshots die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Zijn video vind je hieronder als tweede video.


 

Reageren 2.020x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Inzell:

Inzeller Ballonwoche 2023: wel sneeuw, weinig zon, toch de lucht in!
Het weer in Wezep
Bewolkt 14,1°C
W 6,5km/h
28,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier