Nieuwsarchief

Huidige afslag Wezep straks verleden tijd?

Foto / illustratie Discussieer mee over dit onderwerp, klik hier om te reageren.

Er verscheen in de Huis aan Huis Elburg en Oldebroek vandaag een artikel over de kosten die een nieuwe afslag van de A28 of A50 bij bedrijventerrein H2O met zich mee zou brengen (link). Volgens wethouder Klein zou een dergelijke klus ruim 10 tot 15 miljoen euro kosten. Daarnaast zitten er nog wat andere randvoorwaarden bij die grote gevolgen zouden kunnen hebben.

Rijkswaterstaat stelt namelijk als voorwaarde dat als er een afslag bij moet komen langs bedrijventerrein H2O, op z'n minst één afslag in de buurt zou moeten verdwijnen. Dit omdat de doorstroming op de snelweg niet soepel zou gaan verlopen als er tussen afrit Wezep of Hattem en knooppunt Hattemerbroek nog een op- en afrit wordt gerealiseerd.

Twee mogelijkheden
In dit scenario zouden er dan logischerwijs maar twee opties zijn: of afslag Hattem verdwijnt, of afslag Wezep verdwijnt.
Kijken we naar de eerste oplossing, dan stuiten we op het probleem dat bij het verdwijnen van afslag Hattem de Hessenweg als toegangsweg tot Hattem voor regionaal verkeer komt te vervallen. Bij het realiseren van een afslag ter hoogte van het viaduct met de Zuiderzeestraatweg komt gemeente Hattem dan met het probleem dat er geen goede toegangsweg is naar het centrum van Hattem. Daarnaast is de ruimte langs de A50 zeer beperkt, omdat ook de spoorlijn Amersfoort - Zwolle onder de A50 door gaat tussen afslag Hattem en knooppunt Hattemerbroek.

Optie twee is het verplaatsen van afslag Wezep meer richting knooppunt Hattemerbroek. Een redelijk geschikte locatie voor de nieuwe afslag zou dan ter hoogte van de Voskuilerdijk zijn, omdat op andere vrije ruimtes tussen de A28 en (Verlengde) Rondweg beperkt wordt door de kleine plassen.

Toename geluidsoverlast
Het grootste struikelblok bij het mogelijk verplaatsen en / of sluiten van afslag Wezep is het bestemmingsverkeer richting Oldebroek. Normaal gesproken gaat dat bij afslag Wezep de snelweg af en kan dat direct via de Zuiderzeestraatweg richting Oldebroek rijden. Bij het verplaatsen zou het betekenen dat verkeer eerst de snelweg af moet, via de Rondweg helemaal naar de rotonde van de Zuiderzeestraatweg moeten rijden om vervolgens onder de snelweg door richting Oldebroek te rijden. Dat zorgt er niet alleen voor dat de reistijd langer wordt, ook de geluidsoverlast van doorgaand verkeer over de Rondweg zal (gigantisch) stijgen. Onacceptabel, als je bedenkt dat het geluidsniveau op de Rondweg nu al erg hoog ligt.

Om de woonwijk Wezep-Noord te ontzien van het geluid zou het een mogelijkheid zijn om een parallelweg aan te leggen direct langs de A28 tussen de Zuiderzeestraatweg en de Voskuilersteeg, doorlopend tot aan de 'nieuwe' afslag van de A28. Met een verbreed viaduct wordt verkeer richting Oldebroek over de parallelweg geleidt.
Weggegooid geld
Waar ook aan gedacht moet worden is de verbouwing van de huidige afslag Wezep die een aantal jaren geleden heeft plaats gevonden. In 2006 is de afslag verbouwd: er zijn verkeerslichten geplaatst, bushaltes gerealiseerd... alles voor de verkeersveiligheid. Die verbouwing kostte waarschijnlijk ook wel het een en ander, een bedrag wat straks als afslag Wezep mogelijk gaat verdwijnen weggegooid geld is.

Conclusie
Met het bericht over de dramatische kavelverkoop van het bedrijventerrein in het achterhoofd (link) lijkt dit hele verhaal op een doemscenario voor zowel de gemeente als de inwoners van Hattemerbroek en de wijk Wezep-Noord. Alhoewel de verantwoordelijke wethouders er nog vrij koeltjes over lijken te doen, zullen veel inwoners zich achter de oren krabben waar de gemeente aan begonnen is. Wordt vervolgd?
 
6 reacties 7.159x

Reacties (6)

OndernemerDonderdag 19 november 2009 – 07:12
Laten de heren van de gemeente nu eerst maar eens wat kavels verkopen op het nieuwe bedrijventerrein.
Dan gaan we praten over verkeerssituatie.
Slagvaardiger optreden
Terrein is ook prima geschikt voor evenemententerrein, paarderaces, motorcross en wielerwedstrijden.
En wij als burgers maar steeds meer OZB betalen ten behoeve van de speeltjes van de wethouders.
Prestige en groot doen
Bah

Arnold van de WorpDonderdag 19 november 2009 – 07:28
Dit word echt een moeilijk probleem om op te lossen, ik zou de huidige afslag veranderen, met name de grote drukte tijdens de spits zorgt voor veel tijdverlies, ik zie meer in een rotonde zoals in zwolle heeft.
De huidige afslag bied ook makelijke doorgang naar Oldebroek en Kampen en andere kleinere dorpen.

KlantDonderdag 19 november 2009 – 11:48
Moeten we nu voor die paar bedrijven de hele toegang tot Wezep/Hattem om gaan leggen.
Met als gevolg dat beide plaatsen verminderd toegangkelijk worden.

I.B.Donderdag 19 november 2009 – 19:25
Als er een afslag moet verdwijden dan de afslag Hattem.
Dan wordt het op de keizersweg richting Wezep wat veiliger.

B.WZaterdag 21 november 2009 – 12:16
De goedkoopste en meest simpele oplossing. Vanaf de nieuw aangelegde rotonde in Hattemerbroek een nieuwe weg aanleggen parallel aan de A50 richting de op en afrit Hessenweg (afslag Hattem). Geen enkele op/afrit hoeft te verdwijnen en geen enkele toegevoegd. Het verkeer kan dan zowel A50 of A28 nemen. Wel moet in Wezep gekeken worden of de doorstroming verbeterd kan worden. De voorgestelde op- en afrit Voskuilerdijk is geen oplossing. Rijkswaterstaat zal hier nooit mee akkoord gaan, omdat de afslag Apeldoorn en oprit vanaf Kampen dan in het geding komen. Bij mijn voorstel zal Rijkswaterstaat minder problemen hebben.

gelremanMaandag 23 november 2009 – 18:31
Als er een afrit zou kunnen vervallen is het die van heerde noord.als er ind.grond verkocht wordt zullen de problemen helemaal de pan uitreizen.heb nooit begrepen dat er 55 ha ind. terrein ontwikkled is zonder ooit over de verkeersafwikkeling nagedacht te hebben
op dit moment is de oplossing stoplichten weg, een nieuwe rotonde aan de ijsselvliedt kant,afrit wezep dorp in en vanaf oldebroek snelweg op ri west wordt vrij doorrijden


100 donaties in 2020, waarvoor dank! Kan ik in 2021 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Bedrijfsbus botst tegen auto Bovenheigraaf - Zoutlanddreef Wezep
Auto in brand op de afrit van de A28 bij Wezep
Sneeuwjachten 07 februari 2021: deel 1 - Wezep
Het weer in Wezep
Bewolkt 2,4°C
N 9,7km/h
0,6mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2021 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2022 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
[Traumahelikopter 19:26.11] A1 Veldweg 8181LP Heerde 9895 MKA MON
Donderdag 20 januari 2022 - 19:26
@huizingahans @Tijgernest @BINinformatie Nou ja, als de spiegel aan gort gereden is en de bumper daar al een flinke tik heeft gehad, is het wel raken toch? Laten we blij wezen dat het geen halve meter naar links is geweest.
Donderdag 20 januari 2022 - 15:24
[Politie 12:34.19] Incident (GRIP: 1) Eperweg Heerde
Donderdag 20 januari 2022 - 12:34
[Politie 17:53.09] Aanrijding letsel A28 Re 90,5 Hattem
Woensdag 19 januari 2022 - 17:53
@9a0aa893b7b444f Mist kan altijd zeer lokaal zijn. Misschien was het bij jou niet zo erg, maar elders zeker wel.
Woensdag 19 januari 2022 - 12:07
Nieuws: Brandweerauto raakt in zeer dichte mist van de weg onderweg naar reanimatie bij Kamperveen - https://t.co/czBMCh6XgB (foto's) https://t.co/BQtCANUnNH
Woensdag 19 januari 2022 - 11:34
Nieuws: Brandweerauto raakt in zeer dichte mist van de weg onderweg naar reanimatie bij Kamperveen - https://t.co/czBMCh6XgB (foto's) https://t.co/a2NHy8e6nL
Woensdag 19 januari 2022 - 11:25
Ga je zo de weg op? Hou dan rekening met (zeer) dichte mist. Zeker buiten de bebouwde kom is het zicht op sommige stukken minder dan 50 meter en kan het behoorlijk link zijn om te rijden. https://t.co/WWAzivWFkU
Woensdag 19 januari 2022 - 04:34
@mvbergen Wat een geweld daar de laatste dagen. Pff.
Woensdag 19 januari 2022 - 01:56