Nieuwsarchief

Wezep: een jaar later...

De lente lijkt deze week aan te breken en dus kijk ik terug naar een jaar van ontwikkelingen. Vorig jaar, om precies te zijn 11 maanden geleden, schreef ik over de toestand van bepaalde panden in Wezep. Na een grote brand in een leegstaande kerk in IJmuiden gisteravond, bedacht ik mij weer hoeveel wij in een jaar tijd voor uit zijn gekomen in het prachtige Wezep.

Want precies een jaar geleden stond de Oranjehof aan de Stationsweg in Wezep leeg. Een jaar later zijn er zo waar vorderingen. Het pand is gekocht en er komt een maatschappelijk centrum in. Ergens in de zomer moet het pand geopend worden. Maar voordat het zo ver is, moet er een heleboel verbouwt worden, alvorens het fatsoenlijk er uit ziet.
Ondertussen dient zich alweer een nieuw probleem aan; een probleem dat een tijdje terug tijdens de politieke debatten al is aangekaart. Het pand waar de Loco Media Groep in is gevestigd, staat op dit moment te koop. De omroep zal verhuizen naar het pand waar het dorpskantoor ook in gevestigd is. Wat er met het pand zelf zal gaan gebeuren lijkt onzeker, maar het grote bord 'Te koop' betekend vast niet veel goed. Met een beetje pech wordt dit ook een leegstaand pand welke jarenlang staat weg te verpauperen...
Nog geen honderd meter verderop is het beeld nog steeds bedroevend. Tegenover het prachtig verbouwde Coelenhage staat nog steeds het ontzettend lelijke pand waar vroeger Koops in zat. Het pand is in bezit van een projectontwikkelaar die - als ik het goed begrepen heb - geen vergunning krijgt van de gemeente om te mogen bouwen. Er zouden 'royale' senioren appartementen moeten komen volgens de projectontwikkelaar, maar de gemeente wil alleen betaalbare senioren woningen realiseren voor mensen met een gemiddelde portemonnee. Dat zou de ontwikkelaar weer niet willen en zo staat het pand tot op de dag van vandaag leeg. Een gelukje, op tweede pinksterdag kunnen we in ieder geval shoppen bij de Koops. Maar of dat ook bij het pand is aan de Zuiderzeestraatweg... wie weet?

Punt is wel dat de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest en dat er dus in feite een nieuwe gemeenteraad zou moeten komen die eindelijk de boel eens goed gaat aanpakken (volgens de beloftes?). Het belabberde politieke gebrabbel van de afgelopen vier jaar - en dus ook van het afgelopen jaar - heeft he-le-maal niks opgeleverd en zo gaan we dus weer een zomer tegemoet waarbij de misschien terugkerende toerist weer kan genieten van de prachtige trekpleisters van het dorp.

De fotoserie die ik heb gemaakt is enigszins bewerkt, om zo de verpauperde sfeer te benadrukken.

Wat is jouw mening? Laat weten wat je van dit onderwerp vind door een reactie te plaatsen op dit bericht.

5 reacties 7.246x
Tags:

Reacties (5)

Wim WolfDinsdag 16 maart 2010 – 07:03
Even ter verduidelijking: Het pand waar de Loco is gevestigd is eigendom van Wijk-U en deze vereniging wil het pand verkopen om elders zich opnieuw te vestigen in een kleiner pand.

RonaldbDinsdag 16 maart 2010 – 09:21
Ja Stefan je schrijft het zelf al
de projectontwikkelaars krijgen geen vergunning van de gemeente omdat ik denk dat ze deze panden
zelf willen hebben maar dan voor een habbekrats

MGroeneveldDinsdag 16 maart 2010 – 10:53
Het mooie Wezep verloedert door de bureaucrate personen in Oldebroek... Een vuistslag door politiek geneuzel en "recht-door-zee" zijn is van groot belang.
Als er een goed project voor de panden is kunnen ze het toch niet weigeren??
Dit kan alleen maar een verbetering zijn...
Ik spreek dan nog geen eens over het bedrijven terrein "de zeuven Heuvels" ook zo'n rampenplan....
OLDEBROEK WEES DUIDELIJK!!!!!!!

Bert-Jan DokterDinsdag 16 maart 2010 – 13:22
Gisteravond een reactie ingetrommeld op dit blog en die is nu verdwenen? Vreemd :-(
Nog maar een keer dan. Negatief doen over de overheid of inzet van de politiek is een standaard houding geworden. Slechte zaak.
Gebouw In de Bog is van Wijk U en die willen het verkopen. Om zich elders te vestigen in een gebouw waar ze verder kunnen en minder lasten hebben. Het gebouw is oud en bepaald niet energiezuinig. De gemeente gaat niet over de koop of invulling van gebouwen die eigendom van derden zijn.
Locatie Koops is ook niet van de gemeente. De vorige eigenaar heeft de zaak laten sloffen. De huidige eigenaar moest nog bedenken wat deze überhaupt er mee wou.
De projectontwikkelaar wil natuurlijk geld verdienen aan een plan op die plek. Oldebroek gaat over de bestemming en heeft geen behoefte aan een invulling met dure huizen waar lokale bewoners niets aan hebben. De ontwikkelaar(s) hebben niets leiver dan dat de gemeente geld meegeeft voor bouwplannen waar minder aan te verdienen is. Als Oldebroek daar 1 keer aan toe geeft staan er meer op de stoep.
Bedenk je wel dat er juridisch niets te doen is aan de schaamtevolle aanblik van die leegstaande panden. Zolang het niet onveilig is heb je geen middel om te dwingen. Als je een zak (publiek) geld brengt kan het ineens wel.
Iedereen baalt van dit soort aanblikken. Je schaamt je dood. Als je even doordenkt snap je toch ook wel dat de ontwikkelaar niets liever wil dan die publieke weerstand? Die ziet het geld al naar zich toe rollen. Jouw belastinggeld. Hoezo maatschappelijk verantwoord ondernemen….
De gemeente houdt zich aan het KWP (Kwalitatief Woningbouw Programma). Daarin zeggen we met z’n allen wat de lokale woningbehoefte is en hoe woningaanbod verdeeld moet zijn. Passend bij Oldebroek. Niet alleen bij de portemonnee van ontwikkelaars.
Nog een nadeel is dat op dit moment de woningmarkt onder flinke druk staat. Iedereen heeft de hakken in het zand wat dat betreft. Ook moet d egemeente de komende jaren bezuinigen. Ook ik ben heel benieuwd hoe eerlijk de politiek van Oldebroek daar mee om wil gaan. Zeker na verkiezingsbeloften van enkele partijen die bij elkaar opgeteld in de miljoenen lopen.
Stefan, ik begrijp heel goed dat ergernis bestaat. ook de redenen, want ook die zijn er. Maar het is niet echt journalistiek om een bak slecht gevoel over de schutting te gooien en dan alleen de gemeente aan te wijzen. Er zijn meer belangen op deze aardkloot.
Groet, Bert-jan Dokter (raadslid Oldebroek)

Martin RotmanWoensdag 17 maart 2010 – 13:25
Naar mijn mening heeft Stefan niets te veel of te weinig in het stukje gezegd. Alles wat er geschreven staat is naar mijn mening correct. Als daar dan op geregeerd wordt met “Maar het is niet echt journalistiek om een bak slecht gevoel over de schutting te gooien en dan alleen de gemeente aan te wijzen”, dan vind ik dat geen juiste opmerking.
De gemeente heeft destijds grond aan de Rondweg verkocht aan Koops bedden. Op dat moment had de gemeente ook al een deal kunnen sluiten over de bestemming van het oude pand. Nee, de gemeente heeft de regie uit handen gegeven en de project ontwikkelaar ruimte gegeven.
Als ik het goed heb bepaald de overheid niet meer hoeveel huizen er gebouwd mogen worden in de gemeente Oldebroek. Met andere woorden, de wat duurdere appartementen zouden geen invloed hebben op de woning bouw in Oldebroek. Wij hadden waarschijnlijk alleen wat meer (rijkere) inwoners naar onze gemeente gehaald, wat weer goed is voor de portemonnee van ondernemer en gemeente.
Tot nog een citaat uit een brief met vragen aan het College: “Uit de Stentor vernamen wij dat de Provincie Gelderland inmiddels concrete plannen heeft om op de Noord-Veluwe minder woningen te (laten) bouwen.. Het dagblad beschrijft dat vande 14.000 geplande woningen in de periode 2010-2019 er maar circa de helft gebouwd magworden.. Daar waar andere gemeenten al merken dat de bevolkingsgroei afneemt, geldt dit voorOldebroek niet.. Tot op heden is de enige reden dat het inwoneraantal afneemt in Oldebroek,het feit dat er onvoldoende woningen zijn gebouwd.. De CDA-fractie is ernstig verontrust overhet genoemde krantenartikel, aangezien Oldebroek net op stoom komt qua woningbouw(Wezep-Noord, Oldebroek-West), Daarbij geldt dat Oldebroek voor nu, maar ook de komende jaren nog steeds een tekort zal hebben aan starters- en seniorenwoningen.”
Wat ik met dit citaat wil zeggen hoef ik je niet uit te leggen!


In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Auto 'met pech' vliegt in brand op parkeerplaats tankstation 't Loo A28 bij Wezep
Laatste puntjes op de 'i': nieuwe aansluiting A28 Wezep - Hattemerbroek vanaf nacht vrijdag op zaterdag open
Kleine brand in vuilniswagen Ruitersveldweg Wezep
Het weer in Wezep
Bewolkt 8,1°C
N 1,4km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier