Nieuwsarchief

Onderscheidingen en gedachtes

Op de gemeentewerf van Wezep zijn donderdagavond onderscheidingen en diploma's uitgedeeld aan brandweerlieden van brandweer Oldebroek en Hattemerbroek. Dit alles gebeurde tijdens de jaarlijkse korpsbijeenkomst van de brandweer. Burgemeester Zielhuis was aanwezig om de brandweerlieden te voorzien van hun behaalde diploma's en speldjes. Een overzicht daarvan is te vinden op Oldebroek.net.

Zo'n avond is naast het officiƫle gedeelte ook interessant voor mij om te volgen: naast dat je de brandweermannen (en niet te vergeten vrouwen ;)) ziet bij uitrukken leer je ze ook daar buiten om wat beter kennen. Van bruiloften tot vaste klanten in de groentewinkel... brandweerlieden zijn net mensen. Daar zit dan ook een stukje maatschappelijk gevoel bij: naast dat het - zoals de burgemeester al zei - vrijwillige professionals zijn, zijn het ook de mensen die midden in de maatschappij staan en de schakel kunnen zijn tussen de slachtoffers van een incident en de bestrijding van zo'n incident door de professionals. Vertrouwde gezichten vanuit de brandweer richting de burgers toe zijn net zo belangrijk als brandweermensen die vertrouwde gezichten kennen uit de samenleving.

Dat verband is interessant. Tijdens een stukje zelfreflectie kom ik er dan weer achter dat de indrukken en gedachtes die zij hebben van mij als fotograaf goede kanten kent, maar ook mindere kanten. Dingen waar je tijdens de momenten van het fietsen naar een uitruk niet aan denkt, maar wat je achteraf wel aan het denken zet. Zoals bijvoorbeeld de uitruk van de brandweer van gisteravond, waarbij in de melding geen adresgegevens waren gepubliceerd om zo pers te weren. Dan is het enerzijds een zaak van 'wat moet ik hier mee?', maar anderzijds is een uitruk vaak al enigszins nieuwswaardig... Zonder auto moet je dan als een dolle gaan fietsen, waarbij je uiteindelijk je eigen veiligheid voor een deel op het spel zet. En dat is het lastige er aan: als fotograaf weet je onderweg nog niet wat er aan de hand is en wil je niet het risico lopen dat je iets mist. De brandweerlieden in de wagen weten uiteindelijk wel beter en zien dan liever dat je 'je achtervolging' staakt omdat het toch geen zin heeft. En achteraf gezien was dat ook zo: de assistentie van ambulancepersoneel in een niet nader genoemde straat is niet interessant voor op je website. Nee, dan zien ze je liever bij een buitenbrandje. En gelijk hebben ze. :)

Dat een aantal brandweermensen van beide korpsen gedachtes wisselen tijdens de avond over de dingen die fotografen doen en vooral niet moeten doen, zijn als fotograaf misschien nog wel essentiƫler dan achter de wagen aan denderen. Je leert wat de hulpverleners er van vinden, je probeert je te verplaatsen in de positie van een hulpverlener en probeert bij een volgende uitruk nog beter je best te doen om zowel je eigen doel (goede foto's) te behalen als in de behoeften van de brandweer (afstand houden en soms een pas terug doen) te voorzien.

Kortom, wie goed luistert tijdens een toespraak van een brandweercommandant of van een burgemeester, weet er soms nog wel eens mooie dingen uit te halen waar je goed over na kunt denken. Diploma's, onderscheidingen, maatschappelijk bezig zijn als brandweer, letten op je collega's maar ook op de medemens... het zijn allemaal dingen die zoiets als de brandweer, maar ook de fotografie ervan, zo interessant maken. En dat de bezoekers van mijn site dan weer het slachtoffer zijn van deze zelfreflectie en hersenspinsels... misschien hebben sommige mensen daar dan wel weer iets aan. :)

1 reactie 2.116x
Tags:

Reactie (1)

ErikVrijdag 23 april 2010 – 10:45
Haha, goed geschreven stukje.
"Je probeert bij een volgende uitruk nog beter je best te doen om zowel je eigen doel (goede foto's) te behalen als in de behoeften van de brandweer (afstand houden en soms een pas terug doen) te voorzien." Ik denk dat zolang je hier maar aan blijft denken, je dan ook figuurlijk gezien op de goede weg zit ;-)


In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Auto 'met pech' vliegt in brand op parkeerplaats tankstation 't Loo A28 bij Wezep
Laatste puntjes op de 'i': nieuwe aansluiting A28 Wezep - Hattemerbroek vanaf nacht vrijdag op zaterdag open
Kleine brand in vuilniswagen Ruitersveldweg Wezep
Het weer in Wezep
Bewolkt 19,1°C
ONO 3,2km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier