Nieuwsarchief

Een bijenvolk op bezoek

Let op: Het is niet mogelijk om via mijn website of via mijn telefoonnummer een imker te regelen voor het weghalen van bijenvolken. Neem zelf contact op met je plaatselijke imkervereniging.

--------------------------------------------

Het moet een vreemd gezicht zijn geweest; mijn moeder zat in de tuin toen plots een grote zwarte massa richting de tuin kwam gevlogen. Met veel zoemgeluid nestelde een bijenvolk zich in een boom in de achtertuin bij ons. Duizenden bijen al zoemend in een boom achter de blokhut. Op zo'n moment sta je even achter je oren te krabben: wat moet je doen?

Gelukkig zijn er imkers die verzot zijn op deze kleine insecten. Een telefoontje naar een imker in Wezep (zie o.a. website Imkersvereniging Wezep-Hattemerbroek) en een klein half uurtje later stond onze verlosser voor de deur. Hij moest opschieten, want het slechte weer wat op komst was kon nog wel eens vervelend zijn bij het vangen van het volk. Met de kenmerkende kleding ging de imker richting het bijenvolk, op zoek naar de koningin. Zodra die gevonden is, is het een kwestie van korf er over en hopen dat de koningin er in blijft. Want daar waar de koningin der bijen is, daar blijft de bijenvolk ook. En die theorie bleek in de praktijk vanzelfsprekend te werken: al vrij snel waren de meeste bijen in de korf.

Maar wat is nou de oorzaak van het plotselinge bezoek van zo'n bijenvolk? Het zit zo: er zijn bijen die op zoek zijn naar geschikte locaties om zich te nestelen; denk daarbij aan holle boomstammen, verdekte plekjes of muren van een huis. Zodra het donker wordt en de bijen nog geen definitieve plek hebben gevonden, vestigt het volk zich op een tijdelijke plek. Dat was in dit geval dus bij ons in de tuin. Dit gaat van dag tot dag zo, totdat een plek gevonden is. Dat houdt dus in dat bijen binnen een of twee dagen weer vertrokken kunnen zijn. Desondanks is een imker er blij mee om een bijenvolk te kunnen toevoegen aan zijn of haar collectie.

De afgelopen week zijn er in Wezep al enkele bijenvolken opgepikt door imkers. Dat zal de komende zomer vast nog wel doorzetten. Kom je in je tuin een bijenvolk tegen? Onderneem zelf géén actie, maar bel met de imkersvereniging. Zij sturen dan iemand die - veelal zonder vergoeding - het bijenvolk weg komt halen.


Locatie Reageren 5.395x
Tags:

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Laatste puntjes op de 'i': nieuwe aansluiting A28 Wezep - Hattemerbroek vanaf nacht vrijdag op zaterdag open
Kleine brand in vuilniswagen Ruitersveldweg Wezep
Felle brand zorgt voor grote schade aan woning Bremstraat Wezep
Het weer in Wezep
Regenbui 6,7°C
N 13,0km/h
3,8mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier