Ravage en chaos na ongeval vrachtwagen

Op de N50 bij knooppunt Hattemerbroek is dinsdagmiddag rond kwart over drie een vrachtwagen geladen met betonplaten van de weg geraakt en met de cabine in de sloot beland. De chauffeur van de wagen - een 23-jarige inwoner uit Westende - kon ongedeerd zijn cabine verlaten. De brandweer van Zwolle werd opgeroepen om met duikers ter plaatse te komen, maar die werden enkel nog ingezet voor wat hand- en spandiensten: zo moesten er onder andere drijvende buffers in het water worden gelegd vanwege brandstoflekkage.

Door nog onbekende oorzaak raakte de chauffeur de macht over het stuur kwijt, waarna de combinatie over de weg is gaan zwiepen. Vervolgens kantelde de vrachtwagen, waardoor enkele betonplaten op de rijbaan en in de berm terecht kwamen. De cabine belandde half in de sloot.

Door de aanwezigheid van de hulpdiensten en de betonplaten op de weg werd het besluit genomen om de N50 vanaf knooppunt Hattemerbroek tot Kampen-Zuid af te sluiten voor het verkeer richting het noorden. Op de binnenwegen rondom Zwolle, Wezep, Hattem en Kampen ontstond daardoor een verkeersinfarct. Vooral bij afslag Wezep stonden er kilometerslange files tot ver richting de afslag Heerde (Kamperweg) en afslag Hattem (Keizersweg).

Een telescoopkraan en meerdere bergingswagens kwamen ter plaatse om de vrachtwagen te bergen. Dat bleek geen simpele klus: allereerst moesten de betonplaten van de weg worden gehaald en overgeladen worden op een vrachtwagen. Daarna kon een begin worden gemaakt met het 'op zijn pootjes zetten' van de vrachtwagen. Toen dat eenmaal gelukt was, moesten de wielen van de cabine vastgemaakt worden aan de kettingen die verboden waren aan een 'evenaar' die weer omhoog werd getild door de kraan. Op het moment dat de cabine in de lucht hing, kon de bergingswagen met behulp van lieren de vrachtwagen achteruit de weg op trekken. Dit alles ging met veel precisie.

Rijkswaterstaat kwam ter plaatse om de schade aan het wegdek vast te stellen. Diverse aannemers assisteerden bij de opruimingswerkzaamheden. Voor de aanwezige hulpverleners was er rond kwart over zes catering en omstreeks kwart voor zeven werd de ongevalslocatie voorzien van werkverlichting. Rond kwart voor negen is de weg weer vrijgegeven voor het verkeer.

Locatie 2 reacties 5.457x

Reacties (2)

@weersitesWoensdag 09 maart 2011 – 06:28
Wat een prachtige opnames heb je gemaakt.
En dan moet je blijven tot het laatst :-)
Veel succes nog verder!

MarianneWoensdag 09 maart 2011 – 11:54
Mooie reportage, ga zo door.

Meer recent nieuws uit Hattemerbroek:

Scooterrijder gewond bij botsing met auto Zuiderzeestraatweg Hattemerbroek
Fietser gewond bij ongeval met bedrijfsbusje Verlengde Kerkweg Hattemerbroek
Brandje in bos bij de Vogelzang Veldweg bij Hattemerbroek
WNW 4,7km/h
@MartinVerkeer @RWS_verkeer Wordt de oranje verlichting op de A28 vervangen door LED verlichting? Vanaf het knooppunt tot aan afslag Ommen? Dat zou geweldig zijn!
Maandag 15 juli 2019 - 22:30
@RWSverkeersinfo Ja… goed gegokt dus. Was te verwachten, het gaat daar zo vaak fout. Voor zover ik nu begrepen heb geen gewonden, enkel RWS ter plaatse. Dat scheelt dan alweer.
Maandag 15 juli 2019 - 16:13
@RWSverkeersinfo Haha nee, het was een vraag, een gokje. Ben juist benieuwd wat daar speelt.
Maandag 15 juli 2019 - 16:09
@RWSverkeersinfo A28 Li 90,8 Weer eens een auto vs. vrachtwagen in de ‘sjoelbak’ bij Zwolle-Zuid?
Maandag 15 juli 2019 - 16:07
Melding brand wegvervoer betrof een auto met rookontwikkeling op de Zuiderzeestraatweg ter hoogte van afrit Wezep. Geen vlammen zichtbaar. https://t.co/Wd6n2SbMZV
Maandag 15 juli 2019 - 15:24
[Brandweer 15:05.42] P 1 BON-07 BR Wegvervoer Zuiderzeestraatweg Rondweg Wezep 066741
Maandag 15 juli 2019 - 15:05
@dicktimmerman Geen idee, ik ben niet ter plaatse geweest. Maar de uitkomst is meestal wel vrij zeker.
Maandag 15 juli 2019 - 13:41
@POL_Overijssel @thejermaine @PdDenekamp @jasperhutten @Regtur01 @hugohugo Gokje: een andere aardcode (als ik het goed zeg) in GMS dan schietincident (bv geweldsincident?) waardoor het automatisch persalarm niet getriggerd werd en voorlichting die vergeet zelf te pageren.
Maandag 15 juli 2019 - 13:33