Nieuwsarchief

Matige informatieavond over 'Polenhotel' in Dorpshuis

De koers die gemeente Oldebroek wil gaan varen rondom de huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Oldebroek, en dan specifiek de Willem de Zwijgerkazerne, blijft grotendeels een vraagteken. Tijdens een informatieavond woensdagavond in het dorpshuis in Wezep bleek dat het concept beleidsplan dat de gemeente heeft opgesteld zo ruim is, dat alle mogelijkheden open blijven. Daarmee is niet duidelijk geworden of de MOE-landers wel of niet in het kazernecomplex komen.

Tijdens de vorige informatieavond verzocht het buurtcomité de gemeente om een beleidsplan op te gaan stellen, waar aan de hand daarvan kan worden getoetst of een initiatief door mag gaan of niet. Omdat vanuit de gemeente de behoefte bestond om het in een keer in zijn algemeen te regelen voor de gehele gemeente, werd een concept beleidsplan opgesteld waarin een visie wordt gegeven door de gemeente over de huisvesting van arbeidsmigranten, maar ook tijdelijke daklozen zoals personen die door b.v. een brand of echtscheiding geen huis hebben.

Kort gezegd komt het er op neer dat de gemeente bepaalde voorwaarden wil gaan stellen aan het huisvesten van short stayers (korte verblijven, tot max. 12 maanden) en long stayers. Die voorwaarden beslaan diverse aspecten; zo zou er beleid moeten komen rond de afstand van huisvesting tot de dorpskernen van Wezep en Oldebroek (maximaal 1 kilometer vanwege sociale controle); sociale- en economische binding, de grootte van kamers, het soort woongebouw waar de tijdelijke bewoners in verblijven, het maximum aantal per gebouw etc.

Naast de vele voorwaarden rondom de huisvesting heeft de gemeente ook gezocht naar een objectieve methode om te berekenen wat het gewenste maximaal aantal personen zou zijn wat binnen bepaalde telgebieden kunnen gaan wonen. Daarbij koos de gemeente voor cijfers op basis van het CBS. Dat schiep behoorlijk wat onduidelijkheid, omdat daarmee bleek dat er bijvoorbeeld in totaal in Wezep zo'n 900 arbeidsmigranten (theoretisch) zouden kunnen worden gehuisvest, verdeeld over meerdere telgebieden (een telgebied is een deel van een dorp, waarbij het aantal personen 2 x 10% van het totaal aantal huishoudens in dat telgebied is). Toen bleek dat de cijfers van die telgebieden enkel op basis van het aantal huishoudens wordt berekend. Vakantie- en recreatiewoningen zoals op camping De Heidehoek worden daar niet bij meegerekend, wat inhoudt dat naast de huisvesting in wooncomplexen, ook een (door uitzendbureaus gekochte) camping kan worden volgezet met migranten, mits er sprake is van 'recreatieve bewoning'. Daar viel - zo leek het uit de woorden van wethouder Ten Hove - haast niks aan te handhaven, waardoor niet duidelijk werd of huisvesting op meerdere locaties in Wezep wel of niet zou kunnen volgens de regels.

Daarnaast kwamen nog vele andere - voor het publiek vage - voorwaarden naar voren in het concept beleidsplan, waaraan eventuele initiatiefnemers zich aan moeten houden.

Na enig rumoer in het aanwezige publiek kwam vervolgens de woordvoerder van het buurtcomité aan het woord, die in een half uur lange uiteenzetting stuk voor stuk de vloer aanveegde met de gemeente. Vooral het feit dat de gemeente door de vele ziekteverlof en functieverwisselingen binnen het medewerkersbestand de communicatie richting het buurtcomité liet verstoffen, gaf het gevoel dat er slechts sprake was van eenrichtingsverkeer. "Het lijkt wel alsof de gemeente ons niet serieus wil nemen."

De matige discussies die volgden lieten net als bij de vorige verhitte discussieavond in de kazerne merken dat de kloof tussen de burgers en het college groter lijkt dan ooit. Wethouder Ten Hove werd het vuur nog flink aan de schenen gelegd op het moment dat hij zei dat het college daadwerkelijk aanwezig was om reacties te krijgen op het concept, terwijl het merendeel van de zaal het idee nog steeds heeft dat het al een gelopen race is. Ook het feit dat de gemeente woensdagmiddag al met de commerciële betrokkenen gesproken had, deed het vermoeden bij het publiek rijzen dat er geen sprake was van zuivere koffie. De gedachte dat de gemeente in een spagaat zit - met aan de ene kant de buurtbewoners en aan de andere kant de commerciële partijen - speelt het meest op.

De suggestie dat er snel duidelijkheid moest gaan komen kreeg dan ook veel bijstand vanuit het publiek. Vele zijn bang dat dit relatief gezien simpele vraagstuk een lange baard gaat krijgen, omdat de kwestie nu al sinds oktober 2011 spelende is binnen de gemeente Oldebroek. Volgens vele zou een referendum nog steeds een goed middel zijn om het college nog eens goed duidelijk te maken hoe de bevolking over deze kwestie denkt. "Want draagvlak was er niet, draagvlak is er niet en draagvlak komt er ook niet."

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dit verslag heb ik geschreven voor Oldebroek.net.

Locatie Reageren 1.778x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Brand in leegstaande schuur op perceel nieuwbouwlocatie supermarkt Waterloopweg Wezep
Auto 'met pech' vliegt in brand op parkeerplaats tankstation 't Loo A28 bij Wezep
Laatste puntjes op de 'i': nieuwe aansluiting A28 Wezep - Hattemerbroek vanaf nacht vrijdag op zaterdag open
Het weer in Wezep
Bewolkt 12,8°C
NNW 9,7km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier