Nieuwsarchief

Ex-inbreker: 'Inbraakpreventie begint bij sociale controle'

De Rotary Club Oldebroek organiseerde maandagavond in samenwerking met de gemeente en de politie een inbraakpreventie avond in Coelenhage in Wezep. De avond was georganiseerd vanwege de vele inbraken die gepleegd zijn in Wezep de laatste maanden. Er was goed gehoor gegeven aan de oproep, de zaal zat redelijk vol. De vele nieuwsgierigen werden eerst door wijkagent Jos Joxhorst voorgelicht over het werk van de politie met betrekking tot surveillance en het werk wat komt kijken na een inbraak. De gastspreker die daarna volgde wist het publiek met de neus op de feiten te drukken. Ex-inbreker Evert Jansen was 18 jaar lang verslaafd aan cocaïne en heroïne. Om zijn verslaving te kunnen bekostigen kon hij geen andere uitweg vinden dan te gaan inbreken. Uiteindelijk wist Evert zijn verslaving te overwinnen en stopte met inbreken. Hij gooide het roer om en richtte zich op inbraakpreventie. Als ex-inbreker kent hij alle kneepjes van het vak.

Maandagmiddag is Evert enkele uren door Wezep gaan lopen om in de wijken te controleren op inbraakveiligheid. De situaties zoals hij ze aantrof waren schokkend. Middels foto's op de beamers liet hij zien wat de resultaten waren van een paar uur lopen door Wezep. De ex-inbreker wist het voor elkaar te krijgen om op zeer simpele wijze bij tientallen bewoners de huissleutels te ontvreemden. Vaak kwam dat omdat de huissleutels aan de fietssleutel vast zaten en de fiets in een onafgesloten schuurtje stond. Maar ook bewoners die de sleutels simpelweg in de deur lieten zitten, die niet op slot zat terwijl er niemand thuis was. Of een man die bezig was te sleutelen onder zijn auto, terwijl hij uit het zicht de sleutels in zijn voordeur liet zitten.

Maar zo laat Evert weten, inbraakpreventie begint allereerst bij sociale controle. Een simpelere manier van inbraakpreventie is er volgens hem niet. Zie je een verdacht persoon in de straat rondlopen, die er niet thuis hoort? Even simpel aanspreken met 'hoi' is al genoeg om een inbreker af te schrikken. Loopt een onbekend persoon door brandgangen? Bel gerust de politie. Noteer kentekens. Mensen weten niet dat de politie liever heeft dat er tien keer voor niets gebeld wordt, dan één keer te weinig. Bovendien kan de politie niet alles 24 uur per dag, 7 dagen in de week in een woonwijk in de gaten houden. De politie is afhankelijk van de ogen in de wijk, en dat zijn de bewoners zelf.

Ook is het belangrijk dat de omgeving signalen oppikt van personen die niet goed in hun vel zitten. Inbrekers zijn vaak personen met problemen thuis, op school of op het werk. Zoiets kan al op jonge leeftijd beginnen. Sociale controle speelt daarbij dus een grote rol. Vraag eens hoe het met iemand is, of er problemen zijn en bied eventueel hulp. Zo voorkom je dat iemand van het rechte pad af gaat.

Enkele tips om inbraken te voorkomen:

  • Zet je kliko vast aan de schutting. Zo kan deze niet gebruikt worden als opstap naar bijvoorbeeld de eerste etage, waar een raam open staat.

  • Ook een ladder hoor je aan de ketting te leggen.

  • Doe de schuttingdeur op slot. Hoe meer tijd het kost voor een gelegenheidsinbreker om bij je huis te komen, des te groter de kans is dat de inbreker je huis links laat liggen.

  • Zet fietsen op slot, zeker als je huissleutels ook aan de fiets zitten.

  • Doe ook de schuurdeur op slot. Waardevolle spullen zoals fietsen, grasmaaiers, etc. zijn voor gelegenheidsinbrekers ook items die enkele tientjes opleveren.

  • Ga je weg van huis? Doe je raamhefboompje dan dicht. Eventueel met een sleutel, zodat het onmogelijk wordt voor inbrekers om je raam door een kier open te krijgen.

  • Ga je weg van huis? Doe dan ook de voordeur op slot. Middels 'flipperen' kan zelfs een kind van 5 een voordeur binnen een minuut open krijgen als de deur niet op slot zit. (zie video)

  • Zet een aanhangwagen op slot. Als de inbreker met een auto is, heeft hij een handig hulpmiddel om je persoonlijke spullen mee te vervoeren.

  • Maak gebruik van tijdschakelaars. Begint het donker te worden buiten? Laat het licht dan branden in je huis. Geef de inbreker het idee dat je thuis bent.

  • Ben je op vakantie? Laat het vooral niet weten via social media. Inbrekers maken hier dankbaar gebruik van. Laat ook je kinderen weten dat dit soort zaken niet op internet moeten staan.

  • Ben je op vakantie? Laat de buren de krant elke dag uit de voordeur weghalen. Kranten of brieven die in de brievenbus in de deur blijven hangen zijn voor de inbreker een incidatie dat er niemand thuis is.

  • Ben je op vakantie? Doe de gordijnen van de slaapkamers dicht. Als een inbreker 's nachts een huis bekijkt en ziet dat alle gordijnen van de slaapkamers open zijn, dan weet hij vrijwel zeker dat er niemand aanwezig is in het huis. Het beste kun je de gordijnen dan ook overdag dicht laten. Een inbreker zal bijna nooit meerdere dagdelen een huis observeren.

  • Plaats een simpel alarmsysteem in je woning. Voor een paar tientjes heb je een alarm wat een flinke bak met herrie maakt. Het schrikt inbrekers direct af.

  • Staat er een onbekend persoon voor de deur en moet je even wat uit de woonkamer of slaapkamer halen? Doe de deur dan even dicht. Een gelegenheidsdief heeft binnen enkele seconden iets buit gemaakt in uw woning.

  • Een andere vorm van 'inbraak' is als zogenaamde inspecteurs van bijvoorbeeld bedrijven of de woningstichting langs komen. Heeft u geen vooraankondiging gehad van het bedrijf per brief? Doe de deur dan niet open! Heeft u wel een brief gehad? Vraag dan altijd eerst om identificatie middels een bedrijfspas en een ID kaart.

    Zie je verdachte personen en auto's in de wijk? Bel de politie. Is de persoon of de auto nog in de wijk? Bel direct 112. Noteer kentekens en signalementen. Wacht niet met het verstrekken van informatie aan de politie tot het moment dat er al ergens in de straat een inbraak is gepleegd. Voorkomen is beter dan... een inbraak!

    Volg ook op Twitter:
    - Jos Joxhorst, wijkagent Wezep - Hattemerbroek / waarnemend wijkagent Elburg: @PolElburg
    - Thomas Kasperink, waarnemend wijkagent Wezep - Hattemerbroek: @PolWezep

    Heb je de inbraakpreventieavond gemist? Je kunt op woensdag 17 april a.s. om 19.30u terecht in De Haas bij Elburg. Ook hier is Evert Jansen bij aanwezig.

    Locatie Reageren 8.215x
    Tags:

    In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
    Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
    Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

    Reageren

    Naam:
    Emailadres:
    Jouw reactie:

    Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
    Wat is het alarmnummer?
    Anti-spam vraag
     
    Verstuur reactie

    Meer recent nieuws uit Wezep:

    Auto 'met pech' vliegt in brand op parkeerplaats tankstation 't Loo A28 bij Wezep
    Laatste puntjes op de 'i': nieuwe aansluiting A28 Wezep - Hattemerbroek vanaf nacht vrijdag op zaterdag open
    Kleine brand in vuilniswagen Ruitersveldweg Wezep
    Het weer in Wezep
    Bewolkt 19,3°C
    ZZO 7,9km/h
    0,0mm
    Weerstation Wezep
    Steun mijn werk
    In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

    Lees meer en doneer

    @Stefanuzz
    Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

    Meer informatie lees je hier