Nieuwsarchief

Diverse aanhoudingen nieuwjaarsnacht op de Noord-Veluwe

De jaarwisseling is relatief rustig verlopen op de Noord-Veluwe. Het aantal branden bleef grotendeels beperkt tot vreugdevuurtjes en voor zover nu bekend zijn er geen andere grote incidenten gebeurd met gewonden. In het gehele politiedistrict Noord- en Oost Gelderland (strekkend vanaf de Achterhoek tot aan de Noord-Veluwe) zijn in totaal 16 mensen aangehouden voor uiteenlopende strafbare feiten zoals mishandeling, vernieling, huiselijk geweld, illegaal vuurwerk en rijden onder invloed.

Elburg
In Elburg moest de politie ingrijpen bij een melding van een caravanbrand op de Hellenbeekstraat. De brandweer van Elburg was opgeroepen om de illegale brand te blussen. Zij hebben om assistentie gevraagd van de politie, omdat er een grote groep bij de caravanbrand aanwezig was. Toen de brandweer de brand uiteindelijk wilde gaan blussen, keerde de groep zich tegen de politie. De brandweer en politie werden vervolgens bestookt met vuurwerk. Door een linie te vormen heeft de politie de jongeren verdreven. Er zijn hier (nog) geen aanhoudingen verricht.



Wapenveld
De brandweer van Wapenveld werd rond kwart over een in nieuwsjaarsnacht met spoed opgeroepen voor een buitenbrand bij de Zwaaikolk. In deze straat zijn wel vaker illegale afvalbranden, maar dit keer stond er een schutting en conniferenhaag in de brand, wat voor een gevaarlijke situatie zorgde. Ook hier moest de politie massaal ter plaatse komen, omdat de groep omstanders zich erg vervelend gedroeg. Één verdachte is aangehouden wegens belediging en bedreiging. Deze man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en heeft een agent bespuugd. Zowel de verdachte als een agent zouden (lichte) verwondingen hebben overgehouden aan deze aanhouding.

Wezep
In Wezep zijn diverse kleine incidenten geweest. De brandweer werd oudjaarsavond opgeroepen voor een containerbrandje in de Bremstraat. Later op de avond tussen half twaalf en twaalf uur is er een poging inbraak geweest bij de Mitra slijterij in het winkelcentrum van Wezep. Volgens de politie is de vermoedelijke dader een klein persoon met een bruine jas en blond haar. Tips mogen doorgebeld worden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.



In de nieuwjaarsnacht is de politie druk geweest met een (illegaal) vreugdevuur bij de Vlasakker in Wezep. Op het braakliggende terrein naast de Vlasakker was een grote stapel brandhout in de brand gestoken, wat op verzoek van de politie door de brandweer van Hattemerbroek rond kwart voor drie geblust is. Even later is door de aanwezige groep een nieuwe stapel hout in de brand gestoken, waarna de brandweer opnieuw ter plaatse moest komen rond vier uur. Alhoewel de sfeer eerst gemoedelijk was, is deze kennelijk later toch omgeslagen. De Mobiele Eenheid is ter plaatse geweest en volgens buurtbewoners leek het net een slagveld. In totaal heeft de politie vier aanhoudingen moeten verrichten. Deze verdachten zijn aangehouden voor vernieling of het niet voldoen aan een bevel van de politie. De brandweer werd uiteindelijk rond zes uur voor een derde keer opgeroepen om de brand te blussen.

Voor zover bekend was er door de groep geen goede vergunning geregeld voor het maken van een vreugdevuur. Er was 's ochtends toestemming van de gemeente (het werd gedoogd), maar met voorwaarden. De afspraken die wel door de jongeren gemaakt waren met de gemeente zijn door een aantal niet nagekomen. De burgemeester laat in een tweet weten dat hij het jammer vind dat het feest op sommige locaties (letterlijk) verknald is en dat het laatste woord over het incident bij de Vlasakker nog niet gesproken is.



Hattemerbroek
Het is juist opvallend dat het elders in de gemeente gewoon wel goed geregeld is. In Hattemerbroek werd even na twaalf uur het haast traditionele vreugdevuur ontstoken, wat weer veel bekijks trok (zie foto bovenaan dit artikel). Bij dit vreugdevuur was alles wel netjes geregeld met de gemeente en dat blijkt dan ook wel uit de goede sfeer ter plaatse. Voor zover bekend zijn er in Hattemerbroek geen ongeregeldheden geweest.


 
2 reacties 6.145x

Reacties (2)

BraniDonderdag 01 januari 2015 – 15:20
Er zijn 6 aangehouden

kimberleyVrijdag 02 januari 2015 – 19:48
Haha netties


In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Elburg:

Grote brand op het dak van bedrijfspand Moerasstraat Elburg
Frontale aanrijding op de N309 Flevoweg in Elburg
Drie voertuigen betrokken bij ongeval Zuiderzeestraatweg Oost Elburg
Het weer in Wezep
Bewolkt 17,3°C
WNW 4,7km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier