Nieuwsarchief

Voor tonnen aan schade bij brand in Stedelijk Museum in Zwolle

Een brand in het Stedelijk Museum in Zwolle heeft in de nacht van maandag op dinsdag voor honderdduizenden euro's schade gezorgd. De brandweer van Zwolle kreeg omstreeks kwart over twaalf de melding van een rookdetectie binnen. Bij aankomst bij het Stedelijk Museum roken ze een brandlucht en hebben daarop geprobeerd toegang tot het pand te krijgen. Dat is uiteindelijk gelukt en op dat moment ontdekte men een brand op de begane grond van het oude gedeelte van het Stedelijk Museum.

De brand is vermoedelijk ontstaan bij (technische) apparatuur en kon zich vervolgens uitbreiden naar de wanden en het plafond. De brand woedde aan de achterzijde van het pand, aan de kant van de Voorstraat. De brandweer had de brand snel onder controle, maar omdat het oude gedeelte van het pand van het museum één groot compartiment is, kon de rook zich door het hele gebouw verspreiden. Volgens de brandweer is de schade aan de achterzijde van het museum aanzienlijk, het is een felle brand geweest.

Doordat de rook en het roet overal in het oude gedeelte van het museum terecht kon komen is er vermoedelijk voor vele tonnen aan schade ontstaan aan schilderijen. Sowieso is op de begane grond aan de achterzijde sprake van rook-, roet- en hitteschade bij meerdere kostbare schilderijen. De brandweer is begonnen met het ventileren van het pand, om zo alle rook uit het pand te krijgen. De brandweer gaat hierbij extra voorzichtig te werk, om er voor te zorgen dat er geen schilderijen van de muur vallen.

Team Brandonderzoek van de brandweer zal verder onderzoek doen naar de exacte oorzaak van de brand. Stichting Salvage was al ter plaatse namens de verzekeraars. Vermoedelijk zal het Stedelijk Museum enige tijd gesloten zijn voor bezoekers.


Locatie Reageren 2.254x

100 donaties in 2020, waarvoor dank! Kan ik in 2021 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Zwolle:

Gekantelde vrachtwagen door gladheid op de Kanaalweg bij Zwolle
Aanrijding op kruising Zwartewaterallee - Burgemeester Roelenweg Zwolle
Bestuurder aangehouden voor rijden onder invloed na ongeval in Zwolle
Het weer in Wezep
Bewolkt 2,6°C
N 7,9km/h
0,6mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2021 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2022 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
[Traumahelikopter 19:26.11] A1 Veldweg 8181LP Heerde 9895 MKA MON
Donderdag 20 januari 2022 - 19:26
@huizingahans @Tijgernest @BINinformatie Nou ja, als de spiegel aan gort gereden is en de bumper daar al een flinke tik heeft gehad, is het wel raken toch? Laten we blij wezen dat het geen halve meter naar links is geweest.
Donderdag 20 januari 2022 - 15:24
[Politie 12:34.19] Incident (GRIP: 1) Eperweg Heerde
Donderdag 20 januari 2022 - 12:34
[Politie 17:53.09] Aanrijding letsel A28 Re 90,5 Hattem
Woensdag 19 januari 2022 - 17:53
@9a0aa893b7b444f Mist kan altijd zeer lokaal zijn. Misschien was het bij jou niet zo erg, maar elders zeker wel.
Woensdag 19 januari 2022 - 12:07
Nieuws: Brandweerauto raakt in zeer dichte mist van de weg onderweg naar reanimatie bij Kamperveen - https://t.co/czBMCh6XgB (foto's) https://t.co/BQtCANUnNH
Woensdag 19 januari 2022 - 11:34
Nieuws: Brandweerauto raakt in zeer dichte mist van de weg onderweg naar reanimatie bij Kamperveen - https://t.co/czBMCh6XgB (foto's) https://t.co/a2NHy8e6nL
Woensdag 19 januari 2022 - 11:25
Ga je zo de weg op? Hou dan rekening met (zeer) dichte mist. Zeker buiten de bebouwde kom is het zicht op sommige stukken minder dan 50 meter en kan het behoorlijk link zijn om te rijden. https://t.co/WWAzivWFkU
Woensdag 19 januari 2022 - 04:34
@mvbergen Wat een geweld daar de laatste dagen. Pff.
Woensdag 19 januari 2022 - 01:56