Nieuwsarchief

Voor tonnen aan schade bij brand in Stedelijk Museum in Zwolle

Een brand in het Stedelijk Museum in Zwolle heeft in de nacht van maandag op dinsdag voor honderdduizenden euro's schade gezorgd. De brandweer van Zwolle kreeg omstreeks kwart over twaalf de melding van een rookdetectie binnen. Bij aankomst bij het Stedelijk Museum roken ze een brandlucht en hebben daarop geprobeerd toegang tot het pand te krijgen. Dat is uiteindelijk gelukt en op dat moment ontdekte men een brand op de begane grond van het oude gedeelte van het Stedelijk Museum.

De brand is vermoedelijk ontstaan bij (technische) apparatuur en kon zich vervolgens uitbreiden naar de wanden en het plafond. De brand woedde aan de achterzijde van het pand, aan de kant van de Voorstraat. De brandweer had de brand snel onder controle, maar omdat het oude gedeelte van het pand van het museum één groot compartiment is, kon de rook zich door het hele gebouw verspreiden. Volgens de brandweer is de schade aan de achterzijde van het museum aanzienlijk, het is een felle brand geweest.

Doordat de rook en het roet overal in het oude gedeelte van het museum terecht kon komen is er vermoedelijk voor vele tonnen aan schade ontstaan aan schilderijen. Sowieso is op de begane grond aan de achterzijde sprake van rook-, roet- en hitteschade bij meerdere kostbare schilderijen. De brandweer is begonnen met het ventileren van het pand, om zo alle rook uit het pand te krijgen. De brandweer gaat hierbij extra voorzichtig te werk, om er voor te zorgen dat er geen schilderijen van de muur vallen.

Team Brandonderzoek van de brandweer zal verder onderzoek doen naar de exacte oorzaak van de brand. Stichting Salvage was al ter plaatse namens de verzekeraars. Vermoedelijk zal het Stedelijk Museum enige tijd gesloten zijn voor bezoekers.


Locatie Reageren 3.141x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Zwolle:

Vrachtwagen raakt van de weg en komt vast te zitten in berm A28 bij Zwolle
Snelkraak op Amac store in centrum van Zwolle
Automobilist doodgeschoten op parkeerplaats bij supermarkt aan de Rijnlaan in Zwolle
Het weer in Wezep
Bewolkt 8,6°C
N 11,2km/h
0,2mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier