Nieuwsarchief

Laadbak vrachtwagen botst tegen portaal met matrixborden op de A28 bij Zwolle: snelweg uren dicht

Een opmerkelijk ongeval in de nacht van donderdag op vrijdag op de A28 bij Zwolle. Ter hoogte van afslag Ommen bij bedrijventerrein Hessenpoort eindigde het werkvak van asfalteringswerkzaamheden. Tussen afslag De Lichtmis en afslag Ommen werd er gewerkt aan de weg waarvoor ook diverse vrachtwagens ingezet werden om nieuw asfalt te komen brengen. De chauffeur van een vrachtwagen was rond een uur 's nachts net vertrokken uit het werkvak maar had niet in de gaten dat laadbak van zijn vrachtwagen nog omhoog stond. Bij het eerste portaal met matrixborden dat hij tegenkwam botste de laadbak tegen het portaal aan. Als gevolg daarvan brak de laadbak er af. Door de snelheid die de vrachtwagen al had, is de cabine met de voorkant over het asfalt geschraapt(!) over meerdere tientallen meters om vervolgens weer rechtop terecht te komen. Omdat de cabine niet afgebroken leek te zijn, bestaat het vermoeden dat de trekker van de vrachtwagen met wielen en al 90 graden gedraaid over het asfalt heeft geschraapt. Rode laksporen op het wegdek lijken die theorie te bevestigen. Door de enorme krachten die ontstonden bij de aanrijding met het portaal zijn de twee achterste grote vrachtwagenbanden ontploft.

De vrachtwagenchauffeur raakte bij het ongeval gewond. Hij liep verwondingen op aan zijn hoofd en had ook een hersenschudding. De onfortuinlijke vrachtwagenchauffeur is per ambulance naar het ziekenhuis in Zwolle overgebracht.

De schade na het ongeval was groot. De matrixbord waar de laadklep tegen aanreed is door de klap naar beneden gevallen. Het achtergrondschild zat helemaal vast tussen het portaal en de laadklep. Boven de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer (de rijbaan vanaf Zwolle richting Meppel) is door de enorme klap een camera naar beneden gevallen en op rijstrook 2 van de rijbaan terecht gekomen. Deze camera is door de politie snel van de rijbaan afgehaald voordat er een auto overheen was gereden. Omdat het rustig was op de weg, is dat uiteindelijk goed afgelopen. Drie van de vier matrixborden boven de rijbaan voor verkeer in noordelijke richting waren door de klap voor een deel losgeschoten uit de bevestiging.

Op de rijbaan waar het ongeval gebeurd was (in zuidelijke richting) was ook veel schade. Zo liep het asfalt aanzienlijke schade op. Ook waren er diverse brandstoffen en oliƫn uit de vrachtwagen gelekt. Er zijn twee ZOAB-cleaners ter plaatse gekomen om het wegdek te reinigen. Bergingsbedrijf Hooikammer heeft de berging van de vrachtwagen en de laadbak uitgevoerd. Daarbij krijgen zij assistentie van bergingsbedrijf Stouwdam die in opdracht van Hooikammer ter plaatse kwam met een telekraan. Nadat de vrachtwagen en laadbak geborgen waren kon er begonnen worden met het reinigen van de rijbaan. Ondertussen werd op de andere rijbaan (richting het noorden) gewerkt aan het herbevestigen van de matrixborden en het controleren van de constructie.

Vanwege de veiligheidsmaatregelen die genomen zijn als gevolg van de aanrijding werd de rijbaan richting het noorden ook afgesloten voor het verkeer. De rijbaan richting het zuiden was vanwege de wegwerkzaamheden al grotendeels afgesloten, alleen de toerit bij afslag Ommen (bij de Hessenpoort) moest nog afgezet worden. Omstreeks half zes 's ochtends kon de rijbaan richting het noorden weer vrijgegeven worden. De rijbaan richting het zuiden werd pas na de ochtendspits weer vrijgegeven voor het verkeer.


Locatie Reageren 5.054x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Zwolle:

Automobilist doodgeschoten op parkeerplaats bij supermarkt aan de Rijnlaan in Zwolle
Vrachtwagenchauffeur aangehouden nadat container met schroot op spoorwegovergang in Zwolle valt
Chauffeur van bakwagen zwaargewond na botsing met vrachtwagen op de A28 bij Hattem
Het weer in Wezep
Regen 7,5°C
ZZW 6,5km/h
1,6mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier