Nieuwsarchief

De grootste winterinval in mijn leven tot nu toe: even mijn overdenkingen

We staan aan de vooravond van een voor veel weerliefhebbers mogelijk legendarische winterinval. Vorige week kwamen op de weerkaarten voorzichtig de eerste signalen tevoorschijn van een aanval van Koning Winter. Elke dag worden er overal op de wereld supercomputers aan het werk gezet. Zogenaamde weermodellen (computers) rekenen dagen vooruit, soms zelfs weken. En plots kwam er steeds iets terug op de weerkaarten: een heuse winterinval. Voorzichtig kijk je dan als weeramateur naar de kaarten. Immers, de afgelopen jaren stond er al vaker winter op de kaarten en werd je keer op keer gefopt. Maar de weermodellen bleven 'consistent'. Oftewel: hoe dichterbij het komt, hoe vaker het op de kaarten tevoorschijn kwam.

De afgelopen dagen beheersen de weerkaarten stiekem mijn leven. Het favoriete weerforum waar ik op zit - Weerwoord.be - ontploft nu bijna dagelijks door de grote hoeveelheden berichten die geplaatst worden. Elk weermodel, elk sneeuwhoogtekaartje, elke 15-daagse pluim wordt tot in detail besproken. Het weerforum is een afspiegeling van de maatschappij: van winterliefhebbers tot winterhaters. Van mensen uit het noordelijkste puntje van Groningen tot het zuidelijkste puntje van Zuid Limburg. En laten we België niet vergeten.

Mijn eigen enthousiasme heb ik de afgelopen dagen ook gedeeld op Twitter. Uit mijn omgeving merk ik dat dat kennelijk best wel wat los maakt. Niet alleen is het aantal volgers flink gestegen de afgelopen dagen, ook op straat wordt er over gesproken. De kaartjes met sneeuwhoogtes deel ik veel, want dat is voor mij als fotograaf natuurlijk het mooiste aan deze winterinval: de prachtige witte landschappen.

Maar met het delen van de sneeuwkaarten loop je ook een risico. Want door te laten zien wat de weermodellen berekenen, schep je bepaalde verwachtingen. En niets is zo veranderlijk als het weer. De sneeuw die wij vanaf zondagnacht gaan krijgen wordt gebracht door een lagedrukgebied vanuit Spanje. De koers van zo'n lagedrukgebied kan enorme verschillen brengen. Komt zo'n lagedrukgebied iets zuidelijker uit, dan valt het hier misschien iets tegen met sneeuw. Komt het hoger uit, dan heb je kans dat we hier weer meer sneeuw krijgen. En hoe zit het met de weermodellen zelf? Onderschatten zij misschien de sneeuwval? Of overschatten zij de sneeuwval juist?

Zo zijn er weermodellen (geweest) die 30 centimeter sneeuw verwachten hier op de Noord Veluwe. Maar zelfs richting de 50 centimeter. Vandaag - vrijdag - zijn er ook weermodellen die alles iets zuidelijker laten uitkomen, waardoor wij hier misschien maar 5 tot 10 centimeter sneeuw gaan krijgen. Maar die weermodellen zijn nogal 'springerig', oftewel: ze wisselen elke 6 of 12 uur van zwaartepunt.

Dus als ik de afgelopen dagen constant kaartjes heb laten zien met enorme vrachten sneeuw en het blijkt zondag mee te vallen voor onze regio, is het dan een grote flop en heb ik verkeerde informatie lopen verspreiden? Nee, dat vind ik van niet. De weermodellen laten zien wat er potentieel mogelijk is. En als het hier op de Noord Veluwe meevalt, kan het wezen dat het net iets zuidelijker bijvoorbeeld wel volle bak sneeuw is. Of dat het net iets oostelijker boven Duitsland helemaal los gaat.

Het punt is: de situatie waar we mee te maken gaan krijgen - met of zonder veel sneeuw - is zo zeldzaam voor onze omgeving dat het erg complex is om te voorspellen waar er precies de meeste sneeuw gaat vallen.

Dat het enorm koud gaat worden staat al wel helemaal vast. En dat het vooral zondag ook nog eens erg hard gaat waaien staat ook vast. En of er dan 5, 10, 20 of 40 centimeter sneeuw valt: het is en blijft een winterinval die voor ons land zeer zeldzaam is en iets wat ik in mijn leven (sinds 1990) nog nooit heb meegemaakt. En dat op deze manier kunnen volgen via de weerkaarten is een unieke gelegenheid waar ik vol enthousiasme over bericht op mijn Twitter account.

De komende dagen ben ik dan ook van plan om volop op pad te gaan, zolang dat veilig kan. Als we hier op de Noord Veluwe veel sneeuw krijgen, dan zal het beperkt blijven tot foto's maken in mijn directe omgeving. Valt de meeste sneeuw zuidelijker of oostelijker, dan probeer ik uiteraard daar naar toe te gaan voor de beste foto's. Niet alleen vanwege mijn hobby als weerliefhebber, maar ook voor mijn opdrachtgevers die de komende tijd sneeuwfoto's verwachten.

En de voorbereidingen zijn ook getroffen: in de auto neem ik een sneeuwschop mee om mijzelf uit te kunnen graven mocht ik vast komen te zitten in bijvoorbeeld een sneeuwduin. En extra warme handschoenen gaan mee, evenals een kleed en een thermoskan met heet water als ik op pad ga. Want met de verwachte temperaturen, wind en sneeuwval zal het ook bij ons in de regio mogelijk tot extreme weersituaties kunnen leiden.

Blijf veilig en moet je op pad, tref dan voorzorgsmaatregelen!


De komende dagen nieuwsgierig naar waar ik ben en wat ik uitvoer? Volg mij dan op Twitter!

Nieuwsgierig naar de temperatuur, wind en webcams? Check dan Weerstation Wezep of Weerstation Wezep Oost.
 
Reageren 1.663x

100 donaties in 2020, waarvoor dank! Kan ik in 2021 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Een vergelijking tussen de oude oranje en nieuwe witte wegverlichting op de A50 en A28
Zwaargewonde bij aanrijding tussen auto en tractor op de Stationsweg in Wezep
Fietser gewond bij oversteken Zuiderzeestraatweg Wezep
Het weer in Wezep
Regen 3,6°C
NO 17,6km/h
10,2mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
100 donaties in 2020, waarvoor dank! Kan ik in 2021 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
@alarmermelo @Hammetje87 Als ik het goed heb (en ook goed zie op de porto) heeft elke ambu zijn eigen gesprekskanaal.
Vrijdag 09 april 2021 - 22:23
[Brandweer 20:09.43] P 2 BON-13 BR nacontrole N763 - Kamperstraatweg Kamperveen 066741
Donderdag 08 april 2021 - 20:09
@thomasbruning @IntoBits En dat terwijl de @Kon_Marine het zelf wel aankondigt als ‘nieuws’. Merkwaardige gang van zaken weer als het zo ‘geheimzinnig’ is. https://t.co/e2y7bo5ruG
Donderdag 08 april 2021 - 18:59
RT @POL_TVRotterdam Nog steeds in de ergernissen top-5 en niet alleen ergerlijk maar ook nog eens gevaarlijk: onnodig links rijden. We controleren er de komende weken extra op! Op de snelweg bedraagt de boete €150,-. U kunt op kenteken worden bekeurd, maar laat het niet zover komen. Rijd rechts! https://t.co/a8kuBSMpbY
Woensdag 07 april 2021 - 22:29
@RWSverkeersinfo A28 Re 86,7 voorwerpen op kantstreep middenberm/rijstrook 1
Woensdag 07 april 2021 - 16:27
RT @Talpaweer Zo, op sommige plaatsen in Gelderland is het echt volop wit, lokaal ligt er ruim 5 cm. In Zuid-Limburg kan nog wat meer vallen komende uren, in de heuvels 8 cm. #sneeuw #april https://t.co/qKpWRCTmei
Woensdag 07 april 2021 - 07:06
[Politie 17:20.42] Aanrijding Letsel Eperweg Heerde
Dinsdag 06 april 2021 - 17:20
Nieuws: Spekgladde weg door hagelbui: bestuurster met auto in sloot Zuiderzeestraatweg Oldebroek - https://t.co/Y9xzSIZWWG (foto's & video) https://t.co/VoDWGUdSqN
Dinsdag 06 april 2021 - 08:51