Nieuwsarchief

Vrijdag zeer zware windstoten verwacht in onze regio: mogelijk weer veel schade

Het KNMI heeft donderdagmiddag een voorwaarschuwing extreem weer (code oranje) uitgegeven vanwege de storm die vrijdag ons land zal aandoen. Eerst zal het in de nacht van donderdag op vrijdag nog relatief rustig zijn, daarna zal de wind in de loop van de vrijdag toe gaan nemen. In de loop van de middag zal de wind weer krachtig worden, waarbij uiteindelijk tegen het einde van de middag zeer zware windstoten mogelijk zijn. Diverse weermodellen laten al dagen achtereen zien dat ook in onze regio (Noord Veluwe, Zwolle, Kampen) te maken kunnen krijgen met zeer zware windstoten boven de 100km/h tot maximaal 120km/h. De randmeren en bijvoorbeeld het gebied rond de polder bij Kampereiland kunnen zelfs windstoten tot 130km/h te verduren krijgen, zo laten verschillende weermodellen zien.

Daarmee lijkt de storm van vrijdag de meest recente zware storm van donderdag 18 januari 2018 te kunnen overtreffen. Op die dag werd onze regio ook flink getroffen door de storm, waarbij de hulpdiensten tientallen meldingen moesten afhandelen van stormschade. Op mijn eigen weerstation registreerde ik aan de rand van Wezep een maximale windstoot van 109,4km/h, waarbij de weermodellen voor Wezep uitgingen van een maximale windstoot van ongeveer 110km/h. Het windveld dat vrijdag over onze regio trekt lijkt zwaardere windstoten met zich mee te kunnen brengen dan in 2018. Uiteraard is alles wel afhankelijk van de koers van de stormdepressie en in hoeverre de stormdepressie verder uitdiept naarmate deze over de Noordzee trekt. Dit bepaalt uiteindelijk hoe sterk het windveld is. Op de randmeren is windkracht 9 te verwachten (storm), boven land wordt windkracht 8 verwacht (stormachtige wind), maar vooral de zeer zware windstoten zullen gevaarlijk zijn.

Aangeraden wordt in ieder geval om vrijdagmiddag en avond niet met grote voertuigen op pad te gaan als deze makkelijk kunnen omwaaien door de wind. Ook is het verstandig om je auto bijvoorbeeld niet onder bomen te parkeren. Het is daarnaast slim om losse objecten buiten te zekeren of naar binnen te halen. Als de storm net zo krachtig is of wellicht zelfs krachtiger dan januari 2018, dan zal er ongetwijfeld ook weer veel schade ontstaan in onze regio.

Zie ook: Een klein overzicht van de stormschades in onze regio van 18 januari 2018.

Uiteraard ga ik vrijdag tijdens de storm ook op pad als dat op een veilige en verantwoorde manier kan om eventuele meldingen af te gaan om beelden te maken. Tips zijn van harte welkom, je kunt ze insturen via Twitter, Telegram, Whatsapp, SMS of door mij te bellen (maar bij voorkeur met tekst!).

 
Reageren 2.115x

In 2021 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2022 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Stankoverlast in Wezep en hinder op de A28 door brandstichting, boeren trekken naar hoofdbureau Zwolle voor vrijlating arrestant
Spoorwegovergangen in Wezep enkele uren dicht vanwege storing
Auto van de weg op de A28 tussen Wezep en 't Harde
Het weer in Wezep
Bewolkt 13,1°C
Z 6,5km/h
0,2mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2021 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2022 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
@arnovanelst Blikseminslag omgeving IJsselvliedt / Zuiderzeestraatweg / Kamperstraatweg, die omgeving. Dat was een flinke bliksem.
Donderdag 30 juni 2022 - 20:45
@TheaWeerdt Gaat weer droogte tegen, dus juist mooi!
Donderdag 30 juni 2022 - 20:28
RT @landmacht @muntverzamelaar In het gebied tussen Meppel, Assen, Opende en Grou wordt deze week geoefend met deze lichte pantservoertuigen (Fennek).
Donderdag 30 juni 2022 - 20:13
@Ruuddewit1973 Mwah, gewoon stukje waarheidsvinding. Als ze er wel hadden gestaan had ik het ook gewoon getweet met de tekst: ‘het klopt inderdaad!’. Verder langs de Reesweg niks te zien. Op de snelweg een vrachtwagen met pech, daardoor snelheidsverlaging.
Donderdag 30 juni 2022 - 19:16
@wishmaster_nl @waarisdechauff1 @gjcats Dat betrof geen ongeval bleek naderhand toen meer informatie naar buiten kwam.
Donderdag 30 juni 2022 - 18:39
RT @De_Stentor Scholier (14) uit Kampen overlijdt op terugweg van sportdag, klasgenootje kruipt door oog van de naald https://t.co/KxKk3D8vOt
Donderdag 30 juni 2022 - 14:19
Nieuws update: Fietsende scholier (14) uit Kampen door automobilist van achteren aangereden en overleden bij tragisch ongeval Kamperstraatweg Kamperveen - https://t.co/nLjoiDyA2R (foto's + video) https://t.co/DVVJuncEMj
Donderdag 30 juni 2022 - 11:54
@MartynBrands @djidee Je bedoelt dan dat iemand die even naar het ziekenhuis moet in het hoge noorden maar vanwege wegbezuinigd OV al gauw 40km aflegt en dus meer aftikt dan iemand die in de Randstad met de fiets er zo is? Zo had ik er nog eens naar gekeken.
Donderdag 30 juni 2022 - 10:02