Nieuwsarchief

Grote brand verwoest woonboerderij Oldeneelweg Zwolle

Een grote uitslaande brand heeft zondagochtend een woonboerderij aan de Oldeneelweg in Zwolle verwoest. De brand werd omstreeks half zes (wintertijd) ontdekt door een buurtbewoner die wakker werd van lawaai. Hij ontdekte de brand en waarschuwde direct de brandweer. De bewoner van de woning was op het moment van de brand niet aanwezig. De buren die in de naastgelegen woning sliepen zijn vrij snel geƫvacueerd. Bij aankomst van de brandweer van Hattemerbroek en Hattem stond de woning al in lichterlaaie en was het niet meer te redden. Het dak van de rietgedekte woning van ruim honderd jaar oud is in razendsnel tempo in de brand gevlogen. Er werd direct ingezet op het behoud van de woning er naast.

Het bestrijden van de brand was in de beginfase niet gemakkelijk omdat er in de direct omgeving weinig water voor handen was. De brandweer liet daarom een WTS-1000 komen, waardoor er van grote afstand water kon worden gepompt. De brand heeft naast de woning ook schade veroorzaakt aan een schuurtje. Een pony die in het schuurtje gehuisvest was kon op tijd door buurtbewoners gered worden.

De oorzaak van de brand is volgens de politie waarschijnlijk brandstichting. Bij een boerderij in de direct omgeving van de afgebrande boerderij zouden ook sporen zijn van poging tot brandstichting. De technische recherche heeft de zaak in onderzoek. De politie verzoekt getuigen om zich te melden via het telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

De brandweer heeft uit voorzorg de buitenmuren van de woning omver gehaald. Er is voor zover bekend geen asbest vrij gekomen bij de brand.

De inzet van de brandweer bleek overigens weer bijzonder te zijn: door onbekende oorzaak werden de tankautospuiten van Hattemerbroek en Hattem als eerste opgeroepen in plaats van de brandweer van Zwolle. De hoogwerker moest in eerste instantie uit Kampen komen, evenals de Officier van Dienst. Na enkele minuten na de eerste melding werd de hoogwerker van Zwolle ook opgeroepen. Die bleek eerder ter plaatse te zijn dan de brandweer van Hattemerbroek en Hattem. Pas na 10 minuten werd een tankautospuit van brandweer Zwolle naar de brand gestuurd. Waarom de verkeerde brandweerkorpsen zijn aangestuurd vanuit de meldkamer is onbekend. Wel moge duidelijk zijn dat de inzet van brandweer Hattemerbroek en Hattem bijzonder gewaardeerd mag worden! Ze hebben hard gestreden voor het behoud van de woning naast de afgebrande boerderij.

Overzicht inzet brandweer:
05:35 -Inzet tankautospuiten brandweer Hattemerbroek, Hattem; hoogwerker Kampen en Officier van Dienst Kampen.
05:41 -Inzet hoogwerker Zwolle-Hoofdpost
05:45 -Inzet tankautospuit Zwolle-Hoofdpost
05:52 -Inzet Officier van Dienst Zwolle
06:05 -Opschaling naar grote brand. Inzet watertransport 1000m (WTS-1000) Zwolle-Hoofdpost
06:06 -Opkomen vrijwilligers voor herbezetting post Zwolle-Noord
06:27 -Inzet Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) i.v.m. mogelijk asbest
07:12 -Inzet Slangen Ophaal Apparaat (SOA) van brandweer Heino


Locatie 1 reactie 7.340x

Reactie (1)

Ester VoortmanZondag 30 oktober 2011 – 22:32
Ondanks de ernst van deze brand, vind ik dat je hele mooi foto's gemaakt hebt. Ik ken deze eigenaar heel erg goed en ik ben hier vroeg heeel vaak geweest!! In dit huis ligt een deel van mijn geschiedenis en ik was vandaag erg ontdaan bij het horen van dit nieuws!!
Vanmiddag heb ik het met eigen ogen gezien en de tranen rolde hard over mijn wangen! Ben ook heel erg boos op de stichters van deze brand!
Het is een hele erg zaak en ik kan er niet bij wie dit nou voor de lol doet!!
Groetjes Ester


In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Zwolle:

Vrachtwagen raakt van de weg en komt vast te zitten in berm A28 bij Zwolle
Snelkraak op Amac store in centrum van Zwolle
Automobilist doodgeschoten op parkeerplaats bij supermarkt aan de Rijnlaan in Zwolle
Het weer in Wezep
Bewolkt 5,4°C
N 4,7km/h
1,6mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier