Nieuwsarchief

Stormchase in Limburg: gemengde gevoelens

Het weer deze lente kent behoorlijke grillen. Het ene moment is het behoorlijk fris voor de tijd van het jaar met maar 8 of 9 graden op de thermometer, op het andere moment is het opeens zomers warm. Donderdag was zo'n dag waarop het weer bijzonder te noemen was. Al enkele dagen was op de weerkaarten te zien dat warme onstabiele lucht ons zou gaan bereiken. Daarbij zouden ook zware buien tot ontwikkeling kunnen komen.

Samen met Kay uit Kampen en Erik uit Veenendaal ging ik op pad richting het zuiden van het land. De weermodellen lieten zien dat met name in het zuidoosten van het land de omstandigheden goed waren te noemen. Door een regengebied eerder op de dag was het behoorlijk vochtig geworden en met opklaringen op de loer zou de temperatuur ook nog flink gaan oplopen.

In eerste instantie was de bedoeling dat wij richting Nijmegen zouden reizen, om vanaf daar onze plan van aanpak te maken. Maar onderweg bleek dat de bekende weersite Estofex in het zuidelijke deel van Limburg een grotere kans zag op zware onweersbuien met randverschijnselen. Voor ons dus de vraag of het voor ons zin had om verder af te zakken. We kozen er voor om tot ongeveer Roermond te rijden. Om stroom en gratis internet te hebben reden we naar de McDonalds in Echt. Daar aangekomen (rond 16.00u) zagen wij dat de buienontwikkeling nog erg lang op zich liet wachten. De temperatuur steeg zonder directe aanwezigheid van de zon naar 26 graden. Het lange wachten was begonnen, want de buien zouden maar zo ineens kunnen ontstaan.

En inderdaad, rond de klok van half zes ontstond de eerste serieuze bui boven Belgiƫ. Helaas leek het er op dat met een noordoostelijke stroming wij buiten de boot vielen voor wat betreft die bui. Wetende dat de omstandigheden bij ons in de regio ook goed waren, bleven wij wachten op mogelijke nieuwe buien die zich op diezelfde convergentielijn zouden kunnen gaan ontwikkelen. Een lastige en achteraf foute beslissing, want de lijn die vanuit Belgiƫ via Eindhoven richting Nijmegen koerste bleek zelfs een heuse tornado te hebben gevormd. Helaas was het niet mogelijk om nog richting die bui te gaan rijden, omdat de treksnelheid van de buien door de wind op hoogte erg hoog lag. Op de radar was om half acht wel een nieuw lijntje te zien die naar ons toe ging. Tijd dus om ons te gaan verplaatsen naar een plek met uitzicht.

Na het uitzoeken van een plek met uitzicht kwamen we uit bij langs de maas bij Maasbracht. We bleven de buienradar in de gaten houden en zagen dat we nog beter iets noordelijker konden gaan zitten. We reden verder en kwamen uit bij Baexem, een dorpje ergens tussen de aspergevelden. De buien kwamen dichterbij, zoals ook te zien is op het radarbeeldje van half negen. Maar we zaten nog steeds te zuidelijk en dus pakten we weer de auto wilden we richting Leveroy gaan rijden.

Op het moment dat we net een paar honderd meter gereden hebben beginnen er dikke tropische druppels op de voorruit te vallen. De tropische druppels wordt een flink buitje en het flinke buitje wordt plotsklaps een kortstondige wolkbreuk. Na een kleine minuut wordt het alweer droog en stappen we snel uit. Richting het noordoosten zien we plots een prachtige bui wegtrekken. De bui die dus net boven onze hoofden is ontstaan.
En weer merken we dat de enorme treksnelheid van de buien er voor zorgt dat we er alleen nog maar naar kunnen kijken. Inhalen is helaas geen optie. We draaien ons om en zien in de verte alweer een nieuwe bui aankomen. De donkere wolken tekenen mooi af boven de aspergevelden.
Ook hier bleek dat de bui weer noordelijker zat dan dat wij zaten en weer was het een kwestie van een stuk naar het noorden toe rijden. Dat bleek een prima optie, want bij het dorpje Heythuisen konden we een prachtige updraft op de foto zetten. Een updraft (zie illustratie) is een stuk van de bui waarbij de warme onstabiele lucht omhoog gezogen wordt, vaak zijn hier mooie structuren van te zien.
Uiteindelijk waren de buien niet meer in te halen en was het voor ons eigenlijk een verloren strijd geworden. Ons restte niets meer dan terug te rijden richting Nijmegen en Arnhem via Venlo. Richting het oosten was nog een mooie lichtshow te zien van de buien in Duitsland (zie radar). Na een stuk rijden kregen we op de A12 tussen Arnhem en Veenendaal nog een zware bui voor de kiezen op de snelweg, maar daar bleef het dan ook bij.

Een chase met gemengde gevoelens. Aan de ene kant waren de verwachtingen voor wat betreft de buien wel uitgekomen, maar door de afwijkende positie van de buien t.o.v. de verwachting zaten wij verkeerd. Toch hebben wij wel mooie structuren en buien gezien, maar het echte noodweer gevoel bleef bij ons helaas uit. Maar de zomer is nog lang. Zo'n buiensituatie begin mei is bijzonder te noemen. We wachten rustig af.

Foto / illustratie Een kaartje met onze afgelegde route is hier te bekijken.

Reageren 2.399x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Stormchase:

Extreme hitte opgevolgd door verkoelende buien... maar (nog) niet overal
Stormchase met shelfcloud en whales mouth
Stormchase Osterath (D) - Oirschot - Ravenstein
Het weer in Wezep
Regen 5,8°C
N 3,2km/h
1,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier