Nieuwsarchief

Stormchase in de richting van regio Düsseldorf - 09-06-2014

Al enkele dagen was het terug te vinden op de weerkaarten: maandag zou een dag worden met potentieel gevaarlijk weer. Alle omstandigheden voor zeer zware buien waren goed. Nu was het alleen nog de vraag, waar vallen de buien? Maandagavond rond een uur of zes leek het er op dat de buien richting het Ruhrgebiet zouden gaan koersen. Daar moesten we dus heen.

Door omstandigheden vertrokken Rutger en ik pas rond een uurtje of zeven vanuit Wezep richting het zuiden. Het doel was om in eerste instantie richting Arnhem/Nijmegen te gaan, om vanaf daar te kijken wat de beste locatie was om de buienlijn op te vangen. Op dat moment zag het radarbeeld er al veelbelovend uit (zie radarbeeld). Gezien de koers van het systeem besloten we om zo snel als mogelijk Duitsland in te gaan. Vanwege werkzaamheden op de A3 tussen Zevenaar en Oberhausen waren we gedwongen om de grens over te gaan bij Boxmeer/Goch. Daar ontstond nog voordat we de grens over waren een staartje aan de noordzijde van de buienlijn (zie radarbeeld). Hier konden wij vrij makkelijk doorheen, want het was een vrij smalle strook met intensieve neerslag, wat verder voor nog weinig problemen zorgde.

Toen we een eindje in Duitsland reden en het internet aan de praat hadden gekregen, was het duidelijk dat hoe verder we het Ruhrgebiet in konden gaan, hoe groter de kans was dat we noodweer zouden treffen. We zijn twee keer gestopt, langs de A57, op wat landweggetjes. Dit omdat het zicht vanaf de autobahn erg slecht was door de vele bomen langs de weg. Op de tweede locatie waar wij stopten was het duidelijk dat het minder actieve gedeelte van de buienlijn ons zou treffen. In de verte zag het er veel donkerder uit. Vrij snel besloot ik dat we maar door moesten rijden richting Duisburg, het liefst nog daar voorbij, richting Düsseldorf. Ondanks de drukte op de weg lukte het om nog voor de passage van de buienlijn vlakbij Düsseldorf te eindigen. Toen duidelijk werd dat we geen mooi shot meer konden gaan maken van de gigantische shelfcloud, werd het tijd om een goede schuilplaats te gaan zoeken. Gezien de verwachtingen (grote hagel, zware windstoten) was het zoeken naar een tankstation, zodat we in ieder geval veilig stonden.

In het dorp Strümp zijn we geëindigd, wat later bleek op zo’n 7 kilometer hemelsbreed van Flughafen Düsseldorf waar even later de waanzinnige windstoot van 144km/h is gemeten. Ondanks het tijdstip (21.00u) was het pikkedonker en mijn camera (Canon 5DmkIII) die normaal behoorlijk lichtgevoelig is, kon ook hier niet veel meer van maken. De regen kwam horizontaal voorbij, takken braken af, constante bliksem… echt noodweer. Vooral de overgang van 'daglicht' naar nacht was behoorlijk indrukwekkend.

Nadat het er even op leek dat de meeste wind was gaan liggen zijn we weer een stuk gaan rijden, op zoek naar een locatie bij de Rhein, om zo vrij zicht te krijgen op de achterkant van de bui met de vele ontladingen. Onderweg naar het dorp Gellep-Stratum zijn we toch nog even gestopt, want de wind nam weer toe en ik vond het te gevaarlijk om onder de bomen door te rijden. Gezien de latere berichtgeving (zie o.a. Bild.de) m.b.t. de doden door omvallende bomen geen hele verkeerde keuze, alhoewel het bij ons bij flinke takken bleef.

Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij de Bataverstraße, alwaar we hoopten nog wat bliksemfoto’s te kunnen maken. Helaas bleek toen dat de auto niet meer wilde starten, waardoor we (gezien het late tijdstip) min of meer gedwongen waren om eerst pechhulp te gaan regelen. Dat is uiteindelijk goed gekomen via de ANWB en de ADAC, maar het zorgde er wel voor dat de bliksemfotografie (van dichtbij, ipv lange afstand bliksems) en een rondje door Düsseldorf er niet meer in zat.

Desondanks de pech die we hadden met de auto vond ik het wel een geslaagde chase. Het doel was om in ieder geval iets van het noodweer mee te pikken. Het was voor mij de eerste keer dat ik in het buitenland met internet moest gaan navigeren en dat ging best goed. Minpuntje was dat we toch echt eerder hadden moeten vertrekken, maar zoals gezegd kon dat vanwege omstandigheden niet.


Locatie Reageren 3.199x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Duitsland:

Inzeller Ballonwoche 2023: wel sneeuw, weinig zon, toch de lucht in!
Inzeller Ballonwoche 2022: ballonvaren met Kaiserwetter (+video's)
Genieten van de sneeuw in de Ardennen
Het weer in Wezep
Bewolkt 8,1°C
N 3,2km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier