Nieuwsarchief

Brandweer oefent natuurbranden op ASK 't Harde

De brandweerkorpsen van clusters Veluwe-Noord, Veluwe-West en EVA (Epe Voorst Apeldoorn) hebben vorige week maandag en dinsdag en deze week maandag en dinsdag geoefend op het Artillerie Schietkamp op 't Harde. De brandweerkorpsen werden daarbij bijgestaan door de brandweer van het ASK. Per avond deden er drie peletons mee aan de oefeningen. Verspreid over drie 'banen' werden er verschillende scenario's geoefend, waarbij de uitkomst telkens was dat vanuit de bron van het incident een natuurbrand ontstond.

Elke avond verzamelden de brandweerkorpsen zich rond kwart voor zeven op de parkeerplaats langs de Eperweg bovenop de Knobbel. Daar werd de briefing verzorgd en werd veiligheidsinstructie gegeven vanuit Defensie. Daarna gingen de pelotons op pad richting de verschillende uitgangsstellingen (UGS).

Het eerste scenario (baan 1) hield in dat er een autobrand was op de heide. De autobrand zorgde er al snel voor dat er sprake was van een heidebrand, waarbij door de officieren snel moest worden geschakeld van een simpele autobrand naar een uitbreidende natuurbrand. Met name het communiceren is bijzonder belangrijk tijdens zo'n incident. Het aansturen van de voertuigen was dan ook een van de belangrijkste oefenpunten. Het tweede scenario (baan 2) was vrijwel identiek, hier ging het echter om een vrachtwagenbrand met een natuurbrand als gevolg.

Tijdens de eerste oefenavond vorige week maandag werd de oefening opeens wel heel realistisch, toen de heide daadwerkelijk vlam vatte. Een van de vuurkorven die gebruikt werd voor het maken van rook stak de heide in de brand. Binnen enkele minuten werd er begonnen met het blussen van de brand. Bijzonder daarbij was dat naast enkele voertuigen van de brandweer van het ASK ook enkele 'civiele' brandweerkorpsen meehielpen met het blussen van de brand. Binnen 10 minuten was de heidebrand onder controle. Uiteraard ging daarna de oefening wel weer verder.

Op een derde baan aan de andere kant van de Eperweg werd een helikoptercrash gesimuleerd, waarbij meerdere gewonden met brandwonden waren. Ook hier moest eerst ingezet worden op het bronincident, onder andere voor het redden van de slachtoffers. De blusploegen die daarna ter plaatse kwamen kregen gelijk de opdracht om de natuurbrand die ontstaan was te blussen.

Na de oefeningen werden op de kazerne van de brandweer van het ASK alle scenario's nabesproken.

Met dank aan de bedrijfsbrandweer Defensie van ASK 't Harde en Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland voor de mogelijkheid om beelden te maken bij deze oefeningen.


Locatie Reageren 1.578x


Het nieuws als eerste op je telefoon gepusht? Volg mij via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws van op 't Harde:

Wielrenner gewond bij ongeval op de Eperweg bij 't Harde
Dubbele kopstaart botsing op de N309 Eperweg 't Harde
Twee gewonden bij kopstaart aanrijding N309 Eperweg 't Harde
Het weer in Wezep
Zonnig 8,4°C
N 20,9km/h
0,0mm
Weerstation Wezep
@Stefanuzz
De N794 Eperweg Heerde tussen afrit A50 Heerde Zuid en de kruising Zwarteweg is afgesloten voor het verkeer tussen Heerde en Epe vanwege een ongeval met een motorrijder. De VOA komt ter plaatse voor sporenonderzoek. Omrijden via de A50 via afrit Epe is het reisadvies. https://t.co/nqpP28m6R4
Zaterdag 28 maart 2020 - 15:50
[Politie 15:10.49] Aanrijding Letsel Keet De N794 - Eperweg Heerde
Zaterdag 28 maart 2020 - 15:10
Nieuws: Kopstaart aanrijding op de Rijnlaan in Zwolle - https://t.co/DYwpuz1cJR (foto's) https://t.co/CpDtVzrOtt
Donderdag 26 maart 2020 - 22:05
Nieuws: Motorrijder gewond bij ongeval op kruising Zwartewaterallee Zwolle - https://t.co/eRYbGtxevQ (foto's) https://t.co/OhuxmAzZif
Donderdag 26 maart 2020 - 21:51
RT @Nicole_vrm Heel bijzondere en unieke foto’s! https://t.co/XaCdLNrBWf
Donderdag 26 maart 2020 - 21:11
@DavydeBie Ja ik meen de First Responder hier te hebben gehoord vanaf post Wezep.
Donderdag 26 maart 2020 - 15:59
Sirenes in Wezep zojuist zijn voor een medisch noodgeval. Naast ambulance rijden daar ook politie en brandweer voor.
Donderdag 26 maart 2020 - 14:50
@Marvado85 Nee een voor mij onbekende dame ????
Donderdag 26 maart 2020 - 11:52