Nieuwsarchief

Brandweer oefent natuurbranden op ASK 't Harde

De brandweerkorpsen van clusters Veluwe-Noord, Veluwe-West en EVA (Epe Voorst Apeldoorn) hebben vorige week maandag en dinsdag en deze week maandag en dinsdag geoefend op het Artillerie Schietkamp op 't Harde. De brandweerkorpsen werden daarbij bijgestaan door de brandweer van het ASK. Per avond deden er drie peletons mee aan de oefeningen. Verspreid over drie 'banen' werden er verschillende scenario's geoefend, waarbij de uitkomst telkens was dat vanuit de bron van het incident een natuurbrand ontstond.

Elke avond verzamelden de brandweerkorpsen zich rond kwart voor zeven op de parkeerplaats langs de Eperweg bovenop de Knobbel. Daar werd de briefing verzorgd en werd veiligheidsinstructie gegeven vanuit Defensie. Daarna gingen de pelotons op pad richting de verschillende uitgangsstellingen (UGS).

Het eerste scenario (baan 1) hield in dat er een autobrand was op de heide. De autobrand zorgde er al snel voor dat er sprake was van een heidebrand, waarbij door de officieren snel moest worden geschakeld van een simpele autobrand naar een uitbreidende natuurbrand. Met name het communiceren is bijzonder belangrijk tijdens zo'n incident. Het aansturen van de voertuigen was dan ook een van de belangrijkste oefenpunten. Het tweede scenario (baan 2) was vrijwel identiek, hier ging het echter om een vrachtwagenbrand met een natuurbrand als gevolg.

Tijdens de eerste oefenavond vorige week maandag werd de oefening opeens wel heel realistisch, toen de heide daadwerkelijk vlam vatte. Een van de vuurkorven die gebruikt werd voor het maken van rook stak de heide in de brand. Binnen enkele minuten werd er begonnen met het blussen van de brand. Bijzonder daarbij was dat naast enkele voertuigen van de brandweer van het ASK ook enkele 'civiele' brandweerkorpsen meehielpen met het blussen van de brand. Binnen 10 minuten was de heidebrand onder controle. Uiteraard ging daarna de oefening wel weer verder.

Op een derde baan aan de andere kant van de Eperweg werd een helikoptercrash gesimuleerd, waarbij meerdere gewonden met brandwonden waren. Ook hier moest eerst ingezet worden op het bronincident, onder andere voor het redden van de slachtoffers. De blusploegen die daarna ter plaatse kwamen kregen gelijk de opdracht om de natuurbrand die ontstaan was te blussen.

Na de oefeningen werden op de kazerne van de brandweer van het ASK alle scenario's nabesproken.

Met dank aan de bedrijfsbrandweer Defensie van ASK 't Harde en Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland voor de mogelijkheid om beelden te maken bij deze oefeningen.


Locatie Reageren 3.521x

In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws van op 't Harde:

Metershoge vlammen verwoesten bedrijfsbus op parkeerplaats A28 't Harde
Bijzondere berging op de A28 tussen 't Harde en Wezep: auto tientallen meters van de weg na eenzijdig ongeval
Dode (28) en zwaargewonde (20) bij zeer ernstig ongeval N309 Eperweg 't Harde
Het weer in Wezep
Bewolking met zon 7,6°C
N 16,2km/h
1,2mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier