Nieuwsarchief

De zin en onzin van het P2000 persalarm

Een column / betoog door Stefan Verkerk

De politie van de veiligheidsregio's Noord- en Oost Gelderland en IJsselland, beide operationeel gezien aangestuurd vanaf de meldkamer in Apeldoorn (Meldkamer Oost Nederland, kortweg 'MON'), maken sinds het voorjaar van 2011 gebruik van het communicatiesysteem P2000 om de media te alarmeren bij incidenten. Dit systeem zorgt er voor dat de fotografen, cameraploegen en journalisten van massamedia tijdig worden ingelicht over ongevallen en andere incidenten die zich op straat afspelen. Nu het systeem ruim een jaar in gebruik is, is het tijd om de ervaringen en de tekortkomingen op een rij te zetten. Is het persalarm via P2000 zinvol? En waar liggen de verbeterpunten?
Oorsprong persalarm
Voor de introductie van het digitale communicatiesysteem C2000, was het voor de media mogelijk om analoog mee te luisteren naar de hulpdiensten. Zogenaamde scannerluisteraars konden met radioapparatuur meeluisteren met de politie, brandweer en ambulancedienst. Het was in die periode mogelijk om direct dezelfde informatie te krijgen die de agenten op straat ook te horen kregen. Ongevallen, schietpartijen, geweldsdelicten; bijna alles was voor de geoefende scannerluisteraar er tussen uit te pikken.

De hulpdiensten waren daar uiteraard van op de hoogte, waardoor sommige informatie wat minder uitgebreid over de ether werd verspreid. De hulpdiensten kregen de behoefte aan meer privacy en met de introductie van C2000 in het jaar 2005 was het dan ook voor de pers lastiger om informatie te verkrijgen. Het C2000 netwerk is een gesloten netwerk, wat door de complexe versleuteling van de verzonden data niet te ontcijferen is.

Om de media toch te kunnen voorzien van actuele informatie, werd het persalarm per sms en communicator geïntroduceerd in allerlei regio's in het land. Het systeem bleek omslachtig: het werd niet vaak gebruikt en als er al gebruik van werd gemaakt dan was het in vele gevallen al aan de late kant. Mediabelangenorganisaties gingen meerdere malen om tafel zitten met de korpschefs om tot een goede oplossing te komen.

De brandweer op P2000
Een onderdeel van C2000 is het spraakgedeelte T2000. Het communicatienetwerk kent een redelijke tot goede dekking, maar in sommige gebieden is de ontvangst dermate slecht dat er geen 100% zekerheid kan worden gegeven dat een bericht overkomt. Om die reden is er naast het spraaknetwerk ook een pagernetwerk geïntroduceerd bij C2000. Het systeem P2000 wordt voornamelijk gebruikt door de brandweer, omdat binnenshuisdekking een van de belangrijkste punten is. Veel vrijwilligers van de brandweer zijn 90% van de tijd binnenshuis, waar de dekking van T2000 een stuk slechter is dan buitenshuis. P2000 kent een veel sterker signaal, waardoor de dekking gegarandeerd is. Om het sterkere signaal te kunnen realiseren, was encryptie niet gewenst. Daarom is al sinds enkele jaren het ontvangen van meldingen op P2000 een van de mogelijkheden voor de media.

P2000 is voor de media de afgelopen jaren een belangrijke bron geworden qua nieuwsgaring. Grote branden, ernstige verkeersongevallen, specifieke hulpverlening verleend door de brandweer; het zijn zo maar een aantal soorten incidenten die via de brandweer te volgen zijn.

Enkele veiligheidsregio's in het land alarmeren tegenwoordig ook ambulances via P2000. De reden daarvoor is het zelfde als bij de brandweer: in sommige gebieden is de dekking van het spraaknetwerk niet goed genoeg. P2000 blijkt daar dan een betrouwbaardere variant te zijn.

Het persalarm via P2000
Na de vele jaren van 'slechte communicatie' richting de media begon de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond in 2007 met een pilot. Vanaf de meldkamer van de politie werd het persalarm richting de media via P2000 verstuurd. Omdat veel pers al pagers hadden vanwege de alarmeringen van de brandweer, bleek de vervanging van de duurdere oplossingen zoals sms of de communicator een succes. Immers, de infrastructuur van P2000 was er al, enkel de software op de meldkamer moest aangepast worden, de centralisten geïnstrueerd en de media kon aan de slag met de P2000 meldingen.

Het bleek te werken: de meldingen van ongevallen, geweldsdelicten en overvallen werden haast gelijktijdig verstuurd naar de media. Terwijl de eerste eenheden onderweg waren, werden de media al ingelicht. Een goede manier van werken dus. Helaas duurde het nog tot eind 2010, begin 2011 voordat de persalarmering via P200 verder ingevoerd werd in het land.

Introductie op de MON
Eind 2010 gingen er al geruchten in de rondte dat in het jaar 2011 ook de meldkamer in Apeldoorn over zou gaan op persalarmering via P2000. Die geruchten bleken te kloppen: in februari kwamen de eerste voorzichtige berichten naar buiten dat er hard gewerkt werd aan de integratie van het persalarmsysteem in het computersysteem van de meldkamer, het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS). 1 maart 2011 werd een bijeenkomst gehouden voor de officiële media, waarbij uitleg werd gegeven over het persalarm via P2000.

Het gebruik van het persalarm via P2000 in de regio's NO-Gelderland en IJsselland gaat als volgt: beide regio's zijn onderverdeeld in clusters. Veiligheidsregio NO-Gelderland kent 4 clusters, te weten Veluwe, Apeldoorn, IJsselstreek en Achterhoek. De veiligheidsregio IJsselland is onderverdeeld in de cluster Noord, Midden en Zuid.

Groene en gele incidenten
Landelijk zijn er afspraken gemaakt over wat er wel en wat er niet door de politie wordt gecommuniceerd via het persalarm. Deze richtlijn bestaat uit een lijst van groene en gele incidenten. De zogenaamde groene incidenten zijn meldingen die zonder tussenkomst van de persvoorlichter direct door de centralist mogen worden verstuurd naar de media via P2000. Gele incidenten zijn meldingen waarbij de persvoorlichter eerst moet beslissen of deze wel of niet gecommuniceerd mogen worden richting de pers.

Het onderscheid tussen de twee soorten incidenten is gemaakt om zo de persvoorlichter de kans te geven de informatie die naar buiten wordt gebracht, te kunnen filteren op eventuele informatie die het politieproces zou kunnen beïnvloeden. Immers, als er sprake is van een gevaarlijke situatie op straat, dan is het in sommige gevallen prettiger om een persalarm met enige vertraging uit te geven.

Een haperende start
Toen de eerste persalarmeringen in maart 2011 via P2000 werden verstuurd kende het nog een haperende start. Sommige meldingen werden te laat verstuurd, waardoor bij ongevallen de betrokken voertuigen al op de bergingswagens stonden en in andere gevallen bleek dat er helemaal geen persalarm werd afgegeven, terwijl het soort incident wel op de groene lijst stond.

Zo kwam het voor dat in een enkele week tijd meer dan tien meldingen niet werden verstuurd door de centralisten op de meldkamer. Opvallend was daarbij vooral dat duidelijk zichtbaar was dat op bepaalde momenten wel meldingen verstuurd werden en op andere momenten niet. In gevallen waarbij de brandweer ook gealarmeerd werd bij een ongeval, werd tijdens het ene dagdeel wel een persalarm verstuurd, terwijl het andere dagdeel de pers niet ingelicht werd. Het leek er daarom des te meer op dat sommige centralisten duidelijk niet meewerkten aan een persalarm en sommige juist wel. Intern is hier op de meldkamer in Apeldoorn nog over gesproken, waarna het – op sommige incidenten na – stukken beter is geworden.

Veranderende medialandschap
Met de komst van het internet en digitale camera's ligt het monopoly op het verslaan van nieuws niet langer bij de grote massamedia. Ook kleinere organisaties zijn in de gelegenheid gesteld om op het internet nieuws te publiceren. Dat bracht samen met de komst van de P2000 monitoren op internet een geheel nieuw soort website met zich mee: de 112-websites. Juist die 112-websites zijn op veel discussiefora onderwerp van gesprek.

Er zijn in onze regio's (NO-Gelderland en IJsselland) enkele grote nieuwssites die niet in handen zijn van officiële media. Daarnaast zijn er nog de vele freelance fotografen en de hobbyïsten, variërend van serieus gerichte fotografen tot de 'jongere garde' met de goedkopere camera's. Het aanschaffen van de P2000 pagers, die de officiële media ook gebruiken om het persalarm te kunnen ontvangen, is volledig legaal in Nederland. Daarmee is het voor onofficiële media ook mogelijk om P2000 persalarmeringen te ontvangen en verslag te doen van incidenten.

Juist dat veranderende medialandschap is een interessant onderdeel van de hulpdienstenwereld. Steeds meer is te zien dat grote regionale websites over het algemeen trager en minder uitgebreid zijn qua berichtgeving dan de lokale nieuwswebsites. Onder de bevolking is namelijk behoefte aan lokaal nieuws. En precies daar zit een belangrijk punt waar het persalarm betrekking op heeft.

Landelijke richtlijnen tegenover de lokale behoeftes
De lijst met groene en gele incidenten zijn opgesteld op landelijk niveau, wat wil zeggen dat het is ingevuld door de mediabelangenorganisaties in overleg met de korpschefs van alle betrokken politieregio's. Echter, als je in de praktijk gaat kijken wat er zoal over P2000 wordt verstuurd aan meldingen, dan kom je snel tot de ontdekking dat zo'n 99% van de meldingen geen nieuwswaarde heeft voor de regionale- of landelijke media.

Zo worden in onze regio's de ongevallen met letsel bijna altijd via P2000 gemeld door de meldkamer. Echter, omdat in de meldtekst niet staat om wat voor soort incident het gaat, is het voor de media afwachten wat er ter plaatse wordt aangetroffen. Soms gaat het om een ongeval tussen twee voertuigen, maar meer dan regelmatig gaat het om een ongeval waarbij een (brom)fietser is aangereden door een automobilist. Is het dan wel interessant voor de regionale en landelijke media om daar een persalarm voor te ontvangen?

Ongeval wegvervoer materieel
In de beginperiode van de persalarmering via P2000 werden ook ongevallen met enkel materiële schade via P2000 verstuurd. Vrij recentelijk liet persvoorlichtster Esther Naber van politie Noord- en Oost Gelderland via een tweet weten dat dat een fout was. Half januari werd na ruim 10 maanden gestopt met het versturen van de PRIO 2 Ongeval Wegvervoer Materieel meldingen. Reden: de belangenorganisaties van de landelijke en regionale media zouden hebben aangegeven dat deze meldingen irrelevant waren.

Vanuit het oogpunt van landelijke- en regionale media is het niet meer dan logisch dat een ongeval zonder dodelijke afloop of zonder zwaar gewonden geen nieuwswaarde heeft. (Bij mij rijst dan de vraag: waarom ongevallen met letsel wel?) Maar voor de lokale nieuwssites is het wegvallen van de materiële aanrijdingen een stap terug. Want veel lokale media hebben kunnen profiteren van deze materiële aanrijdingen om zo verkeersonveilige situaties aan te kaarten in het maatschappelijk debat.

Om een aantal voorbeelden te kunnen noemen, neem ik een duik in mijn eigen archief. Zo besloot de gemeente Oldebroek in samenwerking met de gemeente Hattem en Heerde om een nieuw bedrijventerrein aan te leggen bij Hattemerbroek. De nieuwe doorgaande weg over het bedrijventerrein doorkruist enkele lokale binnenwegen via simpele kruispunten. Na en zelfs voor de opening van deze nieuwe doorgaande weg deden zich al vele ongevallen voor op de kruispunten. Een enkel ongeval was dermate 'ernstig' dat er sprake was van licht letsel, maar enkele andere stevige ongevallen waren zonder letsel en werden dus verstuurd als 'Ongeval wegvervoer materieel'. Gevolg: de kruispunten kwamen in de media, de gemeente werd door de aandacht gedwongen om de kruispunten verkeersveiliger te maken en het persalarm doet zijn werk. Een geval van: lokaal erg interessant, regionaal of landelijk totaal niet interessant. (Tenzij er een dode valt dus…?)

Een ander voorbeeld is het hier in Wezep beruchte gladheidsincident op maandag 19 december 2011. De meldkamer in Apeldoorn stuurde via P2000 een melding van een ongeval met materiële schade door, nadat een automobilist door gladheid rechtdoor geschoten was op een kruispunt en uiteindelijk in een tuin belande. Weinig spectaculairs op het eerste gezicht, zeker regionaal en landelijk gezien. Maar terwijl de berging nog onderweg was, voltrok zich een bijzonder schouwspel op de kruising. Het bleek dat een van de zijwegen spekglad was net op het punt waar auto's moesten remmen. Na veel waarschuwen en filmen, voltrok zich voor onze ogen een ongeval met wederom enkel materiële schade. Het ongeval en de daarbij behorende video kreeg zoveel aandacht in de lokale en regionale media, dat de gemeente op de vingers werd getikt vanwege het falende strooibeleid.

Na het stopzetten van het melden van de materiële aanrijdingen is het voor de lokale pers lastiger geworden om bepaalde ongevallen te verslaan. Een recent voorbeeld van een ongeval waarbij een persalarm meer dan de moeite waard was, was een ongeval op de A28 bij Zwolle op donderdag 5 april 2012. Een vrachtwagen komende vanuit de richting van Meppel verloor honderden platen karton na een aanrijding met een personenauto. Als gevolg daarvan ontstonden er lange files op de snelweg en de binnenwegen. Door oplettende twitteraars werd het nieuws snel verspreid, maar medewerking vanuit de meldkamer was er dus niet.

Tipgevers
Er zijn manieren om achter (ernstige) materiële ongevallen te komen. Zo zijn er – zeker in dichtbevolkte gebieden – vaak mensen die foto's twitteren van ongevallen. Fotografen kunnen aan de hand daarvan nog snel naar de locatie toe, met het risico dat de voertuigen net op de bergingswagens staan. Een andere methode is het verkrijgen van tips door contactpersonen die zelf actief zijn in de hulpverlening. Dit kunnen medewerkers zijn van de politie, brandweer, Rijkswaterstaat, bergingsbedrijven en andere bedrijven die betrokken zijn bij Incident Management. Goede contacten zijn de laatste jaren dan ook essentieel geworden om op tijd bij ongevallen te zijn.

De PolitiePersKaart (PPK)
Wat er wel en niet wordt verstuurd via het persalarm wordt dus deels beïnvloed door de macht die de belangenorganisaties hebben op landelijk niveau. Maar zoals we net dus al hebben gelezen, zijn de meeste meldingen die worden verstuurd via P2000 niet eens interessant voor de landelijke of regionale media. De behoeftes van de lokaal opererende pers worden door de afdeling voorlichting niet serieus genomen, omdat het of geen officiële media zijn, of omdat deze media geen invloed hebben op het landelijke proces.

Enkel media en freelance fotografen die grote afnemers hebben, komen in aanmerking voor een PolitiePersKaart (PPK). Omdat de eisen voor zo'n PPK erg streng zijn, komen medewerkers van lokale en (kleinere) regionale websites vaak niet in aanmerking voor die kaarten. Zij vallen dan niet onder de officiële media, terwijl deze websites toch vaak al enkele duizenden bezoekers per dag kunnen hebben. Reden genoeg dus om te gaan kijken voor een oplossing voor die lokale en regionaal goed bezochte websites. Want ook daar kan de politie profijt van hebben. Denk aan het zoeken van getuigen, het verspreiden van daderinformatie of bij een vermissing. Lokale en kleinere regionale websites zijn lokaal interessanter dan grote landelijke media waar het nieuws van de vermissing van een peuter door het nieuws over een bankencrisis toch wordt verdrukt.

De PolitieMediaKaart (PMK)?
Het invoeren van een PolitieMediaKaart (PMK) zou een oplossing zijn. De afdeling communicatie van politie IJsselland zou deze kaarten korte tijd hebben uitgegeven, als een tegemoetkoming richting lokale websites die veel bezoekers trekken.

Een PMK zou dezelfde rechten moeten geven als een PPK, maar dan met een beperkter gebied (een veiligheidsregio of een bepaald gebied binnen twee veiligheidsregio's indien er sprake is van grensoverschrijdende inzetten).

De eisen voor z'n PMK zouden lichter kunnen zijn: ook vrijwilligers zouden in aanmerking moeten kunnen komen voor zo'n PMK, mits zij meewerken aan een groot lokaal medium, goede referenties hebben bij de lokale hulpverleners en kunnen aantonen dat zij het werk serieus nemen.

Simpele oplossingen zijn doeltreffend
Terug naar het verhaal van de behoeftes rondom de incidenten. Het zou simpel moeten zijn om de media op elk niveau goed te kunnen bedienen. De landelijke media willen enkel incidenten met dodelijke of ernstige afloop en ernstige geweldsdelicten (gele incidenten). Regionale media vermelden vaak ook de middelzware ongevallen, geweldsdelichten en bijzondere incidenten (gele en groene incidenten, PRIO 1) en de lokale media berichten ongevallen met en zonder letsel en alle soorten incidenten, juist ook de minder ernstige omdat dit een lokaal karakter heeft en dit de bevolking verbintenis geeft met haar eigen omgeving (gele en groene incidenten, PRIO 1 en PRIO 2).

Hier een lijst met capcodes die aan alle wensen van alle soorten media zouden voldoen:

Noord- en Oost Gelderland

SoortKleurPrioriteit
Capcode Regionaalgeel incident
Capcode Veluwegroen incidentPRIO 1
Capcode Veluwegeel + groen incidentPRIO 1 en PRIO 2
Capcode Veluwegeel incident
Capcode Apeldoorngroen incidentPRIO 1
Capcode Apeldoorngeel + groen incidentPRIO 1 en PRIO 2
Capcode Apeldoorngeel incident
Capcode IJsselstreekgroen incidentPRIO 1
Capcode IJsselstreekgeel + groen incidentPRIO 1 en PRIO 2
Capcode IJsselstreekgeel incident
Capcode Achterhoekgroen incidentPRIO 1
Capcode Achterhoekgeel + groen incidentPRIO 1 en PRIO 2
Capcode Achterhoekgeel incident

IJsselland

SoortKleurPrioriteit
Capcode Regionaalgeel incident
Capcode Noordgroen incidentPRIO 1
Capcode Noordgeel + groen incidentPRIO 1 en PRIO 2
Capcode Noordgeel incident
Capcode Middengroen incidentPRIO 1
Capcode Middengeel + groen incidentPRIO 1 en PRIO 2
Capcode Middengeel incident
Capcode Zuidgroen incidentPRIO 1
Capcode Zuidgeel + groen incidentPRIO 1 en PRIO 2
Capcode Zuidgeel incident

Beter gebruik maken van de mogelijkheden
Na een bezoek aan de meldkamer dit voorjaar ben ik een stuk wijzer geworden over hoe een persalarm tot stand komt. Een incident wordt doorgebeld via 112, komt bij een van de drie hulpdiensten terecht. Op het moment dat een van de drie hulpdiensten de melding gaat invoeren in GMS, is het voor de andere disciplines al mogelijk om de melding te bekijken.

Op het moment dat bij de politie de eerste eenheden door de uitgiftecentralist (= centralist die de eenheden op straat aanstuurt via de portofoons) de straat op worden gestuurd, kunnen andere centralisten middels twee of drie hele simpele muisknoppen in het scherm de persalarmering versturen.

Hoe snel een melding wordt verstuurd is afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst moet er gekeken worden naar hoe druk het op de meldkamer is. Als alle centralisten bezig zijn met telefoontjes of gespreksaanvragen (via de portofoon) beantwoorden, dan is het niet verwonderlijk dat er even geen tijd is om een melding te versturen. Echter, in heel veel gevallen is er na enkele minuten wel tijd om een melding te versturen (bij groene incidenten). Dat laatste is cruciaal wanneer er geen brandweer wordt ingezet, omdat dan een andere P2000 melding ontbreekt en de pers geen andere bron heeft voor de informatie.

Verder wordt er in GMS gebruik gemaakt van zogenaamde karakteristieken. Bij het verwerken van een melding kan een centralist middels verkorte woorden heel snel invoeren om wat voor soort incident het gaat. Een automatisch opgemaakte P2000 alarmeringstekst, die de centralisten kunnen versturen, zou op basis van de in het 'kladblok' geschreven steekwoorden kunnen worden voorzien van toegevoegde woorden. Als een centralist tijdens het uitvragen van een 112-beller bijvoorbeeld in het kladblok schrijft 'fietser auto', dan zou de alarmeringstekst met wat technische aanpassingen voorzien kunnen worden van '(Soort: fietser auto)'. Of als een centralist invoert 'eenzijdig ongeval' en ' auto tegen boom', dan zou dat wellicht wel als '(Soort: eenzijdig ongeval auto tegen boom)' kunnen worden toegevoegd aan het persalarm. Het zijn ingrepen die automatisch zouden moeten kunnen worden verwerkt.

Als het niet automatisch er in gezet wordt door het systeem, dan is het natuurlijk ook mogelijk dat de centralist dit zelf nog toevoegt aan de alarmeringstekst. Vanuit het oogpunt dat de primaire taak van een centralist 112 telefoontjes beantwoorden is en niet het informeren van de pers, is dit wat minder gewenst.

Een kijkje over de regiogrens
Alles kan beter… maar ook slechter, zo blijkt als we een kijkje nemen over de regiogrenzen. Veiligheidsregio's zoals Friesland, Groningen, Drenthe, Zeeland, Twente, Gelderland Zuid, Noord-Holland Noord, Midden en West Brabant en Limburg Zuid kennen geen of zeer slechte persinformatie via P2000. Een tweetal van deze genoemde regio's kent wel zoiets als een persalarm via P2000, maar deze komen automatisch mee met brandweermeldingen.

Er zijn wel regio's die zeer goede persinformatie verschaffen. Bij de meldingen van regio Utrecht wordt erg vaak bij ongevallen met letsel vermeldt om wat voor soort voertuigen het gaat. Ook in Gooi & Vechtstreek, Rotterdam-Rijnmond en Hollands Midden wordt dit meer dan regelmatig vermeldt.

Veiligheidsregio Flevoland lijkt het helemaal goed voor elkaar te hebben. Er zijn meldingen waarbij de brandweer pas een minuut eerder gealarmeerd is en de centralist al in een persalarmering precies aangeeft wat er ter plaatse aan de hand is.

Ook zijn er regio's waar geweldsincidenten direct worden verstuurd via P2000.

Hier een klein lijstje met verschillende (goede!) meldingen, waar duidelijk informatie in staat.

Flevoland:
PFL VRIJHEIDSDREEF/VERZETSLAAN ALMERE , aanrijding met letsel auto-auto. so-ers lichtgewond

Utrecht:
Amersfoort Vbw A1 L - KP Hoevelaken 44,5 n Aanrijding licht letsel kop/staart

Amsterdam:
Prio: 1 Steekpartij Groenhof 1186GA AMSTELVEEN

Gooi & Vechtstreek:
Pr 1 ALBERT HEIJN AMERSFOORTSESTRAATWEG 3 A NAARDEN Aanrijding letsel, fietser - auto.

Hollands Midden:
Prio 1 SWANLAWEG ZHN Wegvervoer ongeval letsel (fiets) dame met fiets gevallen

Haaglanden:
Tanthofdreef Delft. Aanrijding met letsel tram x tram

Het moge duidelijk zijn dat er bij andere meldkamers soms nog wel eens wat extra informatie bij de meldingen worden getypt. Het blijft uiteindelijk extra werk, zolang een technische oplossing niet wordt ingevoerd.

Adequaat reageren
Met het veranderende medialandschap, de komst van social media zoals Twitter en Facebook en de steeds groter wordende behoefte van mensen om overal van op de hoogte te zijn, is het voor de afdeling communicatie nog interessanter om te kijken in hoeverre het een bijdrage kan gaan leveren aan een betere verhouding tussen de pers en de politie.

Bij ernstige incidenten gaan vaak al de meest vreemde geruchten de rondte, terwijl de persvoorlichting een afweging moet maken welke informatie in het beginstadium wel of niet naar buiten mag worden gebracht. De afdeling communicatie van Noord- en Oost Gelderland is in de regel wel redelijk snel te noemen. In het geval van een geel incident wordt meestal drie kwartier tot een uur na de eerste 112 melding een persalarm verstuurd via P2000. De afdeling communicatie van regio IJsselland komt zeer zelden met een persalarm via P2000 als het een geel incident betreft. Opvallend genoeg wordt er wel meestal getweet. Een sterk verbeterpunt dus, aangezien P2000 berichten direct bij de media terecht komen (dag en nacht, actief) en Twitter berichten enkel als de gebruiker het zelf leest (passief).

Conclusie
Door enkele ingrepen in de lijst met capcodes is het mogelijk om alle soorten media te voorzien van haar eigen behoeftes. Technisch moet dat haalbaar zijn. Bovendien is de terugkomst van de PRIO 2 Ongeval Wegvervoer Materieel meldingen door vele lokale nieuwssites zeer gewenst. Wel is het dan gewenst om onderscheid te maken tussen de lichte blikschade gevallen en de ernstige ongevallen zonder letsel. Daarnaast is het automatisch laten vermelden van voertuigensoorten in alarmeringsteksten, zoals ook in andere regio's gebeurd, een prima optie om vooral de regionale media tevreden te houden.

Het meest belangrijke wat de pers 'in het veld' merkt, is dat de landelijke en regionale media eigenlijk maar vrij weinig doen met het persalarm van de politie. Met een scheve verdeling van de 'belangenbehartiging' tussen landelijke, regionale en lokale media.

Het persalarm heeft absoluut zin voor de lokale en de kleinere regionale websites; het persalarm is onzin voor de landelijke media die helaas wel bepalen wat wij als lokale nieuwssites aan informatie krijgen.
 
5 reacties 12.712x

Reacties (5)

Hendrik Dinsdag 29 mei 2012 – 23:07
Perfect stuk. Ben het zeer met je eens!

Fotograaf landelijk nieuwsWoensdag 30 mei 2012 – 16:55
Schoolkrantjesniveau en veel grammaticafouten.
Samengevat: wij jongens met gele hesjes/jassen van 112-sensatiesites zijn ook erg belangrijk en daarom moet voor flutincidenten ook persalarm worden gegeven.
Dit soort wannabees zijn slecht voor het imago van de pers.

annewil smitDonderdag 31 mei 2012 – 18:58
wat een super boeiend artikel ! heb het met plezier gelezen en laat je niet gekmaken door zon fotograafje die denkt omdat die landelijk nieuws aankan de wereld in handen heeft! Als mensen je proberen omloog te halen , wees blij .. dat betekend dat je boven hen staat !

Fotoserver.nlZondag 12 mei 2013 – 14:49
Stefan,
Perfect stukje. Geeft prima aan waar het om gaat in de (lokale) media. In sommige gevallen gaat het juist om de kleine regionale meldingen die samen één groot geheel vormen.
Als voorbeeld noem ik de wreker van Zuuk wat enkele jaren geleden speelde. Dit waren allemaal kleinere incidenten die voor de landelijke pers niet interessant waren, totdat bleek dat het een grote zaak bleek te zijn.
Doordat wij, als lokale pers, wel steeds ter plaatse waren hebben we daar een grote rol in de landelijke informatievoorziening kunnen spelen. Zo hebben Nieuwe Revue, telegraaf, NCRV, 1vandaag, RTL-Z, en diverse Belgische media gebruik gemaakt van ons beeldmateriaal.
Ik zeg dus prima pleidooi!!

MarkZondag 29 december 2013 – 12:14
Ik sprak met iemand die bij de politie Rotterdam Rijnmond werkte, op de meldkamer.
Die vertelde dat de reden is dat de ene keer uitgebreide meldingen te zien dan de andere keer in persalarm via p2000,en dat het te maken heeft hoe het telefoontje binnen komt via 112 of een andere manier waardoor er minder informatie gaat via p2000 in de regio Rijnmond.


In 2022 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2023 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Wezep:

Brand in leegstaande schuur op perceel nieuwbouwlocatie supermarkt Waterloopweg Wezep
Auto 'met pech' vliegt in brand op parkeerplaats tankstation 't Loo A28 bij Wezep
Laatste puntjes op de 'i': nieuwe aansluiting A28 Wezep - Hattemerbroek vanaf nacht vrijdag op zaterdag open
Het weer in Wezep
Regen 10,7°C
NW 6,5km/h
4,8mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer

@Stefanuzz
Helaas is het sinds juli 2023 vanwege veranderingen in het beleid bij Twitter / X niet meer mogelijk om mijn tweets te lezen via mijn website.

Meer informatie lees je hier